Kangasniemen koulupäätöksen kumoutuminen tuli kunnanjohtaja Risto Nylundille yllätyksenä: "Se on vähän miten sen ymmärtää" – Otto Mannisen ja Äkryn koulu jatkavat syksyllä

Otto Mannisen ja Äkryn koulujen kohtalo on edelleen epävarma, mutta molemmissa päästään aloittamaan syksyllä uusi lukuvuosi.

Arja Reinikainen

Kangasniemen Hokassa sijaitsevan Otto Mannisen koulun oppilaat olivat pelin tiimellyksessä vuonna 2017.
Kangasniemen Hokassa sijaitsevan Otto Mannisen koulun oppilaat olivat pelin tiimellyksessä vuonna 2017.

Kangasniemen kunnanjohtaja Risto Nylund myöntää, että yllättyi hallinto-oikeuden ratkaisusta kumota kunnan päätös kahden koulun lopettamisesta.

– Totta kai se yllätys oli. Varsinkin sen perusteet, eli hallintolain 41. pykälän toinen momentti varsinaisena perusteena, eli että asiassa ei oltu annettu tarpeeksi vaikutusmahdollisuuksia. Se on vähän miten sen ymmärtää, Nylund muotoilee.

Kangasniemen kunnanvaltuusto päätti joulukuussa lakkauttaa Otto Mannisen ja Äkryn koulut yhtenä keinona tasapainottaa kunnan taloutta. Päätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen, ja toukokuussa oikeus totesi kunnan edenneen päätöksessä liian nopeasti ja osallisia kuulematta.

Koulut oli tarkoitus lakkauttaa syyslukukauden 2020 alusta lähtien, mutta siihen tulee nyt muutos.

– Koulut jatkavat toimintaansa syksyllä, Nylund sanoo.

Oikeus: Vaikutusmahdollisuuksia liian vähän

Hallinto-oikeuden päätöksessä perustellaan, että kuntalaisille ei oltu varattu asian käsittelyssä riittävästi vaikutusmahdollisuuksia. Oikeus piti kunnan tiedottamista puutteellisena ja valmistelua niin nopeana, ettei aiheesta ollut mahdollista käydä tarpeeksi laajaa keskustelua eivätkä asianosaiset ehtineet ilmaista mielipidettään.

Esimerkiksi kunnan kouluilla järjestämiin tilaisuuksiin ei lähetetty erillisiä kutsuja eikä tilaisuuksista laadittu pöytäkirjoja tai muitakaan muistiinpanoja.

Kangasniemen kunnanjohtaja Risto Nylund kertoo, että uudessa valmistelussa korjataan vanhan puutteita. Arkistokuva.
Kangasniemen kunnanjohtaja Risto Nylund kertoo, että uudessa valmistelussa korjataan vanhan puutteita. Arkistokuva.

Kangasniemen kunnanhallitus päätti maanantaina esittää kunnanvaltuustolle asian uudelleen valmistelua ja hallinto-oikeuden osoittamien valmistelun puutteiden korjaamista. Kunta ei aio tehdä oikeuteen jatkovalitusta.

Valmistelut on tarkoitus tehdä syksyyn mennessä, jotta kunnanvaltuusto voi syksyllä päättää koulujen kohtalosta.

Kunnanjohtaja: Tiedottamista lisätään

Nylund kertoo, että uudessa valmistelussa aiotaan ottaa huomioon hallinto-oikeuden esille ottamat asiat. Siitä ei ole vielä tietoa, millä keinoilla kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia aiotaan lisätä.

– Sitähän se tarkoittaa, että tiedottamista lisätään ja niin edelleen, Nylund sanoo.

Kuntalaisten kuulemisen muodot riippuvat siitäkin, mahdollistaako koronavirustilanne esimerkiksi yleisötilaisuuksien järjestämisen kesällä.