Mikkelin legendaarinen Felix-ravintola vaihtaa omistajaa - uusi nimi syntyi vahingossa

Maineikkaan lähiöravintolan yrittäjät lopettavat 29 vuoden jälkeen.

Jaakko Avikainen

Ilkka Vesterinen (keskellä) ja Ilkka Lampi (oik) toivottavat menestystä uudelle yrittäjälle Mustafa Örnekille. Ilkat perustivat ravintolan Mikkelin Laajalammelle 29 vuotta sitten.
Ilkka Vesterinen (keskellä) ja Ilkka Lampi (oik) toivottavat menestystä uudelle yrittäjälle Mustafa Örnekille. Ilkat perustivat ravintolan Mikkelin Laajalammelle 29 vuotta sitten.

Laajalammen ytimessä sijaitsevan legendaarisen lähiöravintolan uusi nimi vaikuttaa tarkkaan harkitulta. Felix-ravintola muuttuu huhtikuussa Fenixiksi, kuin muinaista feenikslinnun tarua mukaillen.

Oikeasti nimi oli täysi vahinko, kertoo ravintolaa jatkava Mustafa Örnek.
— Perustin kaverini kanssa ravintolalle Facebook-sivuja. Puhuimme puhelimessa vahingossa Fenixistä, Örnek nauraa.

13 vuotta Suomessa asunut Örnek aikoo uudistaa ravintolaa muun muassa uusilla televisioilla ja laajalla ruokalistalla, jonka takana on yrittäjä Halife Kaya savonlinnalaisesta Tapas Bar Habanerosta.

Lopettavista yrittäjä-Ilkoista; Lapista ja Vesterisestä puhuttaessa sana legendaarinen ei ole lainkaan ylitseampuvaa. Sen verran paljon ravintolan vaiheista tarinaa liikkuu.

Lisäksi ravintolan kutsuminen pelkäksi lähiökapakaksi kuulostaa jopa halventavalta. Historian saatossa myös Mustan Kissan ja Kulmapirtin nimillä toiminut ravintola on tunnettu lukuisista hyväntekeväisyystempauksista ja asukastapahtumista.

Yrittäjät ovat ideoineet muun muassa avustusreisuja virolaiseen turvakotiin, lahjoittaneet kaivon Etiopiaan ja kaksi lehmää ugandalaiselle yksinhuoltajaäidille. Asiakkailla oli 13 vuoden ajan myös yhteinen kummilapsi Ecuadorissa. Laajalampelaiset ovat nauttineet vuosien varrella esimerkiksi pilkkikilpailuista ja kesäolympialaisista.
— Lähiöravintolat ovat parhaimmillaan toimintakeskuksia, jotka kokoavat yhteen eri taustoista tulevia ihmisiä. Ravintoloiden työntekijät ovat asuinalueiden parhaita yhteisöpedagogeja, Ilkka Lappi uskoo.

Ilkat haluavatkin jättää jälkeensä testamentin, jossa muistetaan vakiasiakkaiden lisäksi koko ajan muuttuvan Laajalammen asukkaita. Osalle alue on ollut väliaikainen asuinpaikka, ja osa on löytänyt sieltä koko elämän mittaisen kodin.

Vuosien varrella Laajalampi on asuttanut myös paljon maahanmuuttajia. Yrittäjät ovat pyrkineet tuomaan lähiön asukkaat yhteen.

Vielä 1980-luvulla lapset ramppasivat ravintolassa irtokarkkiostoksilla ja viikonloppuisin tiskiltä myytiin parhaimmillaan 300 litraa maitoa.
— Suurin osa tapahtumista on ideoitu yhdessä asiakkaiden ja asukkaiden kanssa, Lappi painottaa.

Alkoholipolitiikasta yrittäjillä on selkeä näkemys.
— Jos yksinään nappailee olutta kotioloissa, niin asiat alkavat pyöriä päässä samaa kehää. Me tunnemme asiakkaat ja täällä alkoholinkäyttö on valvottua, Vesterinen sanoo.

Ravintola Fenix viettää avajaisia 1.4 Mikkelin Laajalammella.

Lasse Laitinen