Mikkelin Lähemäen K-marketin ryöstäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen — Uhkasi myyjää likaisella huumeneulalla

Tuomittu myönsi varastaneensa ja yrittäneensä varastaa rahaa, mutta kiisti uhanneensa käyttää väkivaltaa tilanteissa. Käräjäoikeuden mukaan huumeruiskulla uhkaaminen oli kuitenkin väkivallalla uhkaamista.

Jasmine Kousa

Mikkelin Lähemäen K-marketin ryöstäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen — Uhkasi myyjää likaisella huumeneulalla

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 27-vuotiaan miehen yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ryöstöstä, ryöstön yrityksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Mies ryösti Mikkelin Lähemäen K-marketista 180 euroa käteistä rahaa likaisella huumeneulalla uhaten syyskuussa 2017. Ennen tätä hän yritti ryöstää Peitsarin R-kioskin kassasta rahaa samalla tavalla, mutta epäonnistui yrityksessään myyjän ehdittyä tehdä hälytyksen.

Poliisi otti tuomitun kiinni rikoksista seuraavana aamuna sivullisten havaintojen perusteella. Tuomitulla oli silloin hallussaan pieni määrä kannabista.

Huumeruiskulla uhkaaminen oli väkivallalla uhkaamista

Tuomittu myönsi varastaneensa ja yrittäneensä varastaa rahaa, mutta kiisti uhanneensa käyttää väkivaltaa tilanteissa. Hän oli nostanut huumeneulansa esiin kassalla, mutta tilanteeseen ei hänen mielestään liittynyt väkivallalla uhkaamista.

Käräjäoikeus katsoi, että tilanteisiin liittyvä huumeruiskulla uhkaaminen oli lain tarkoittamaa väkivallalla uhkaamista. Lähemäen K-marketin myyjä ei olisi voinut suojautua huumeruiskulta, jos tuomittu olisi kurottanut kättään lähemmäksi.

Myös Peitsarin R-kioskissa tuomittu oli kurottanut huumeruiskua kohti kassaa, kun myyjä ei ollut antanut rahoja ja oli lukinnut kassatilojen oven.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin maksamaan 1300 euroa kärsimyksestä korvauksia Lähemäen K-marketin myyjälle. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan K-marketille ryöstämänsä 180 euroa sekä yritykselle aiheutuneet työterveyskustannukset korkoineen.

Tuomio on lainvoimainen.