Kansanedustaja Elina Lepomäki: Saimaasta vapaakauppa-alue

Savonlinnalaiset juuret omaava kokoomuksen kansanedustaja ja pitkän pankkiuran Lontoossa tehnyt talousammattilainen Elina Lepomäki ei usko kevyisiin ratkaisuihin Saimaan alueen kehityksen kääntämiseksi parempaan suuntaan.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) lähtisi rakentamaan Saimaan alueelle vapaakauppa-aluetta taloudellisen toimeliaisuuden ja työllisyyden parantamiseksi.

Savonlinnalaiset juuret omaava kokoomuksen kansanedustaja, pitkän pankkiuran Lontoossa tehnyt talousammattilainen Elina Lepomäki ei usko kevyisiin ratkaisuihin Saimaan alueen kehityksen kääntämiseksi parempaan suuntaan.

Hänen mielestään pitäisi lähteä tavoittelemaan vapaakunta-ajattelun pohjalta koko Saimaan alueen ”vapaakauppa-aluetta”. Lepomäki saapuu kertomaan lisää ajatuksistaan Saimaa Summit -talousfoorumiin 30. heinäkuuta Savonlinnasalissa.

Lepomäki lähtisi rakentamaan Saimaan alueelle vapaakauppa-aluetta taloudellisen toimeliaisuuden ja työllisyyden parantamiseksi merkittävästi.

– Meillä on aidosti kiire, tiivistää Lepomäki taloudelliset realiteetit. Hän oli mukana hallitusneuvotteluissa työryhmässä, joka pohti vapaakuntamalleja. Ne mielessä hän pohtii sitä, millä keinoilla Saimaan alueen talouskehitystä voitaisiin vauhdittaa.

Vapaakauppa-alueella Lepomäki tarkoittaa vaikkapa ”poikkeuslailla” muodostettua, nykymuotoisesta aluehallintoviranomaisten säätelystä vapaata aluetta, jossa työn hinta määräytyisi alueellisesti.

– Siten esimerkiksi Savonlinnassa voitaisiin toimia murto-osalla nykyisistä kustannuksista, Lepomäki pohtii.

– Veroihin ei tietysti voida koskea, Lepomäki myöntää.

Lepomäen radikaali idea Saimaan vapaakauppa-alueesta on selvästikin vielä raakile, mutta vakavissaan diplomi-insinööri-ekonomi ja kansanedustaja vaikuttaa olevan. Lepomäen mielestä alueellista joustavuutta tarvitaan varsinkin erilaisten ympäristösäädösten osalta samalla kun kahlittaisiin aluehallintoviranomaisten toimintavalta taloudellisen toiminnan tieltä.

– Valtiovallan tehtävä on infran, kuten esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien toiminnan turvaaminen.

Lepomäelle vapaakauppa-alue on eräänlainen työmarkkinaratkaisu, jossa alueellisesti toimittaisiin keskeisiltäkin osin vanhan valtakunnallisen työmarkkinajärjestelmän ulkopuolella. Nokkeluutta se vaatii, Lepomäki tunnustaa, mutta ei näe perustuslakia sinällään esteenä kokeilla vapaakauppa-aluetta.

Lepomäki kuuluu liberaalin talousajattelun kehittämiseen keskittyvän Ajatuspaja Liberan perustajiin ja toimii sen hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen jäseniin lukeutuu muun muassa talousvaikuttaja Björn Wahlroos.

Libera järjestää taloudellista vapautta käsittelevän keskustelutilaisuuden ”Uusi vapaus vs. vanha tasa-arvo” Savonlinnassa Pyhän Olavin päivänä 29. heinäkuuta.

Jyrki Karvinen

Jaana Rautio-Teijonmaa

Jaana Rautio-Teijonmaa

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.