Mikkeliläismies teki olemattomia nettikauppoja, poliisi esittää vangittavaksi — Ohje on, että tee kaupat kasvotusten, jos löydät netistä yksityisen myyjän

Mari Koukkula

Internetissä olevien osto- ja myyntipaikkojen sivuilta löytyy ohjeita turvallisten kauppojen suorittamiseksi.
Internetissä olevien osto- ja myyntipaikkojen sivuilta löytyy ohjeita turvallisten kauppojen suorittamiseksi.

Mikkelin poliisi esittää vangittavaksi 21-vuotiasta mikkeliläismiestä olemattomista nettikaupoista.

Rikoskomisario Jarkko Lappi kertoo tiedotteessa, että kyseessä on kymmenien internetin välityksellä toteutettujen petosten sarja.

Teot ovat tapahtuneet 6. toukokuuta ja 16. lokakuuta välisenä aikana. Mies kauppasi lähinnä pienelektroniikkaa ja tekoalue ulottui laajalle.

Lapin mukaan yksittäisten tekojen avulla saavutettu hyöty on vähäinen, mutta toiminnan suunnitelmallisuuden vuoksi kokonaisuutta tutkitaan petoksina.

Epäillyllä on aikaisempaa rikostaustaa samanlaisista teoista, Lappi kertoo.

Poliisi ei ole vielä voinut sulkea pois tekijäkumppanin tai -kumppanien mahdollisuutta.

Lappi antaa ohjeen onnistuneeseen kaupankäyntiin internetistä löydetyn yksityisen henkilön kanssa. Yksinkertainen ohje on, että kaupat kannattaa tehdä kasvotusten.

Internetissä olevien osto- ja myyntipaikkojen sivuilta löytyy ohjeita turvallisten kauppojen suorittamiseksi. Jos myyjä yrittää tarjoaa tuotetta huomattavasti muita vastaavia tuotteita edullisemmin, yrittää jollain verukkeella kiirehtiä kauppojen syntymistä, ei suostu kertomaan omia tietojaan tai muutoin herättää vähänkin epäilyksiä, kaupat kannattaa jättää tekemättä.

Netistä voi hakea tietoa myyjästä

Jos kaupat haluaa kuitenkin tehdä tuotetta käsittelemättä, varmin tapa on postiennakko tai bussiennakko, jolloin myyjän kanssa kannattaa sopia tarkastusoikeudesta.

Jos myyjä ei tähän suostu, kannattaa kaupantekoa jälleen vakavasti harkita.

— Mutta on internetissä hyvääkin, Lappi muistuttaa.

Internetistä kannattaa myös hakea tietoa myyjästä esimerkiksi nimellä, jolloin huijausyritys saattaa paljastua. Toki myös silloin kannattaa muistaa, että myyjän nimi voi olla keksitty.

— Lopuksi voidaan todeta, että vanhat sanonnat pitävät edelleen paikkansa. Se mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ei sitä todennäköisesti ole ja kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa.