"Rotat lähtivät, kun läheiset pensaat leikattiin" — Torjunta tepsi Mikkelin kaupunginkirjaston leikkipaikalla

Kaupunginkirjaston leikkipaikalla oli viime kesänä rottia. Tänä kesänä rottahavaintoja ei ole tehty. Leikkipaikkaa ympäröivät aidat liittyvät huoltotoimenpiteisiin.

Vesa Vuorela

Kaupungin kirjaston leikkipaikan rotat on saatu kuriin. Osaa välineistä huolletaan.
Kaupungin kirjaston leikkipaikan rotat on saatu kuriin. Osaa välineistä huolletaan.

Mikkelin kaupunginkirjaston leikkipaikalla ei ole tehty tänä kesänä rottahavaintoja.

Viime kesän torjuntakeinot saivat rotat vaihtamaan maisemaa. Leikkipaikkaa tällä hetkellä ympäröivät aidat liittyvät leikkivälineiden kunnostamiseen.

Keskusta-alueelta ei ole kevään jälkeen tullut enää rottahavaintoja. — Lasse Lahde

Kaupungin terveystarkastaja Lasse Lähde kertoo, ettei pohdinnoissa olleita myrkkyansoja tarvinnut käyttää.

— Rotat lähtivät, kun läheiset pensaat leikattiin pois. Torjuntakeinoina käytettiin myös loukkuja ja sähköansoja. Leikkipuiston tienoilla loukutettiin viime vuonna joitain kymmeniä rottia, Lähde sanoo.

— Keskusta-alueelta ei ole kevään jälkeen tullut enää rottahavaintoja. Minulla ei tosin ole mitään käsitystä, minne populaatio siirtyi.

Mikkelissä on tehty tänä kesänä rottahavaintoja hajanaisesti. Keskustassa kartoitetaan parhaillaan viemäreiden tilannetta, ja kartoituksen on tarkoitus valmistua kesän loppuun mennessä.

Kirsti Vuorela

Rottien pyydystämiseen käytettiin syöttiloukkuja Mikkelin kaupunginkirjaston parkkipaikalla viime kesänä.
Rottien pyydystämiseen käytettiin syöttiloukkuja Mikkelin kaupunginkirjaston parkkipaikalla viime kesänä.

— Viemäreitä kuvataan, ja sillä on tarkoitus selvittää, onko niihin tarvetta tehdä rotantorjuntaa. Rottien mukana tulee aina hygieniariski esimerkiksi torikauppiaille, ja myös kiinteistövahingot ovat mahdollisia.

Rottia ehkäistään siisteillä pihoilla

Terveystarkastaja neuvoo pitämään pihan siistinä, mikäli ei mieli rottia. Esimerkiksi tiiviit roska-astiat ja kunnollinen kompostointi auttavat.

Lintujen ruokintapaikat ovat jyrsijöistä houkuttelevia.

— Kesällä lintuja ei kannata ruokkia ollenkaan, sillä ruoan perässähän ne rotatkin tulevat. Lisäksi siistillä pihalla ei ole rotille lymypaikkoja, Lähde kertoo.

— Niin pitkään kuin ihmiset asuvat kaupungeissa, niissä tulee asumaan myös rottia. Näillä toimilla kanta saadaan pysymään aisoissa.

Tällä hetkellä kirjaston leikkipaikkaa ympäröivät aidat johtuvat sille tehtävästä perushuollosta. Huollosta vastaa Viherpalvelu Hyvönen Oy.

Yrityksen työmaapäällikön Hannu Kemppaisen mukaan leikkipaikalla korjataan esimerkiksi astinlautoja. Lisäksi osa pinnoista hiotaan ja maalataan uudelleen.

— Sateet haittaavan tietenkin ulkomaalausta, mutta jos sää on hyvä, korjaustyöt valmistuvat luultavasti ensi viikolla, Kemppainen arvioi.