Essote rajoittaa vierailuja Mikkelin keskussairaalassa ja varoittaa merkittävästä tartuntariskistä — Influenssaepidemia voi kestää huhtikuulle

Potilaiden sijoittelussa joudutaan käyttämään mielikuvitusta, sanoo infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Vesa Vuorela

Influenssaepidemia näkyy Mikkelin keskussairaalassa paitsi päivystyksessä, myös osastoilla. Kokonaan oma paljon suurempi joukkonsa ovat ihmiset, jotka potevat kotonaan.
Influenssaepidemia näkyy Mikkelin keskussairaalassa paitsi päivystyksessä, myös osastoilla. Kokonaan oma paljon suurempi joukkonsa ovat ihmiset, jotka potevat kotonaan.

Essote ottaa käyttöön järeämpiä keinoja influenssaepidemian hillitsemiseksi.

Vierailuja sisätautien ja keuhkosairauksien osastolle numero 34 pyydetään välttämään ainakin perjantaihin 16.2. saakka.

Infektioylilääkäri Sakari Vuorisen mukaan flunssaisten, kuumeisten omaisten olisi hyvä välttää vierailuja sairaalan muillakin vuodeosastoilla. Välttämättömät vierailut ovat sallittuja, jolloin voi kysyä suojautumisohjeita henkilökunnalta.

Vuorinen muistuttaa myös, että terveydenhuollon yksiköissä eli esimerkiksi päivystyksessä jonottaessa on tällä hetkellä merkittävä riski saada influenssatartunta.

- Odotusajat voivat myös olla tavanomaista pidempiä. On harkittava, onko oma tilanne hoidettavissa itsehoidolla.

Muutamia ikäihmisiä kuollut

Vuorisen mukaan influenssaepidemia on edelleen huipussaan. Epidemia voi pahimmassa tapauksessa jatkua tänä vuonna huhtikuulle. 

Sairaalassa hoidetaan influenssaa sairastavia paitsi päivystyksessä, myös osastoilla. Muutama potilas on ollut teho-osastolla. Suojautumisesta huolimatta sairastuneita on myös henkilökunnassa. 

Influenssaan on menehtynyt muutama ikäihminen, mitä tapahtuu joka vuosi.

Moni potilaamme on jo huomannut, että jatkohoitopaikka voi sijaita muualla kuin kotikylällä.

Vuorisen mukaan tilanne ei ole näin laaja ja vakava siksi, että vauhdissa olisi poikkeuksellisen ärhäkkä influenssavirus, vaan koska liikkeellä on neljä erilaista influenssavirusta ja samanaikaisesti RS-virus.

- Näitä on todettu sairaalaan otetuilla potilailla erilaisina yhdistelminä. Potilaat kärsivät hengenahdistuksesta, yskänpuuskista, hengitysvaikeuksista ja kuumeilusta.

Vuorinen epäilee, että epidemia heijastuu valtaosaan Etelä-Savon maakunnan talouksista. Vain murto-osan tartunta vahvistetaan laboratoriossa tai vaatii sairaalahoitoa.

Potilassijoittelussa käytetään mielikuvitusta

Vuorisen mukaan tilannetta vaikeuttaa se, että "säästöjä tavoittelevat kunnat" mitoittavat sairaalat käytön keskiarvon perusteella, eivät maksimin. Nyt kun esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa on potilaita paljon normaalia enemmän, ongelmia syntyy.

- Joudumme käyttämään potilassijoittelussa mielikuvitustamme. Moni potilaamme on jo huomannut, että jatkohoitopaikka voi sijaita muualla kuin kotikylällä. 

Ruuhkan takia osa leikkauksista jouduttiin perumaan, mikä on kallista. Tällä hetkellä leikkaustoiminta on toistaiseksi normaalia. 

Vuorisen mukaan influenssarokotus on edelleen tärkein ennaltaehkäisyn keino, vaikka se antaisi vain kohtalaisen tehon. Silläkin voi ehkäistä noin puolet tapauksista, mikä on maan ja maakunnan mittakaavassa merkittävää. Koko Suomessa influenssatartuntoja voi olla puoli miljoonaa.

Tänä vuonna terveydenhuollon henkilökunta on suojautunut influenssaa vastaan Mikkelin keskussairaalassa aiempaa useammin myös nenä-suusuojaimella eli niin sanotulla kirurgisella maskilla.