Ese sai myyntiluvan Lumme-kauppaansa — Kaupan yksityiskohtien pitäminen piilossa närkästytti Mikkelin päättäjiä

Mikkelin valtuusto antoi kaupungin energiayhtiölle oikeudet kaupata omistuksensa myyntiyhtiöstä, mutta ei tiennyt sitä, kenen kanssa Ese Oy tekee kaupat. Virkamiesjohto toivoo, että Ese tekee järkevän ratkaisun.

Taru Hokkanen

Mikkelin kaupungin energiayhtiö Ese Oy myy osuutensa energiamyyntiyhtiö Lumpeesta. Kaupunginvaltuusto antoi maanantaina luvan konsernirakenteen muuttamiseen.
Mikkelin kaupungin energiayhtiö Ese Oy myy osuutensa energiamyyntiyhtiö Lumpeesta. Kaupunginvaltuusto antoi maanantaina luvan konsernirakenteen muuttamiseen.


Mikkelin luottamusjohto hyväksyy kaupungin omistaman energiayhtiö Etelä-Savon Energia Oy:n suunnitelmat Lumme Energia Oy:n omistuksen myymisestä.
Ese Oy myy osuutensa Suur-Savon Sähkö Oy:n kanssa perustamasta energiamyyntiyhtiöstä.
Kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaina kauppaa omistajaohjausasiana ja myönsi Eselle oikeudet kauppaan.

Valtuusto ei kuitenkaan puuttunut eikä voinut puuttua itse kauppaan mitenkään.
Muodollisesti kyse oli siitä, että päättäjät antoivat vain luvan kaupunkikonsernin muutokseen.
Valtuutetut päättivät konsernirakenteen muutoksesta tietämättä sitä, kenelle Ese on myymässä 20,6 prosentin osuuttaan Lumpeesta.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk.) totesi maanantaina ennen kokousta, että valtuutetuille ei ole kerrottu Esen osuuden ostajaa.
Asia oli viikko sitten kaupunginhallituksessa. Hallituksen jäsenet eivät tähän ostajakysymykseen kysyttäessä vastanneet sitä eikä tätä.

Yhtä vaitonainen oli maanantaina Esen hallituksen puheenjohtaja, valtuuston jäsen Heikki Nykänen (kesk.).
— Meitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Emme voi kertoa mitään. Ostaja tulee aikanaan asiassa julki, jos haluaa, sanoo Nykänen.


Maanantain päätöskäsittelyä pohjusti kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Meitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Emme voi kertoa mitään. — Heikki Nykänen

Halosen mukaan valtuusto määrittelee kaupunginkonsernirakenteen ja jos rakenteeseen tulee muutos, asia kuuluu valtuustolle. Maanantaina siis päätettiin konsernirakenteesta, ei Esen kaupasta.
— Ese toimii markkinoilla ja ostaja myös. Emme pysty paljastamaan ostajaa tai kaupan yksityiskohtia.
— On luotettava, että Ese tekee tarkoituksenmukaisen kaupan. Minulla on aavistus, että Ese ei ole tekemässä kauppaa vastoin tätä linjaa, sanoi Halonen.

Valtuusto hyväksyi konsernirakenteen muutoksen yksimielisesti, mutta kävi asiasta kitkeränoloisen keskustelun.
Raimo Heinänen (ps.) oli sitä mieltä, että kokonaisuus olisi pitänyt käyttää hallintosääntökäytännön perusteella konserni- ja elinvoimajaoston kautta.
Hänen mukaansa jaoston olisi pitänyt ottaa kantaa asiaan, ja kaupunginhallituksen sitten arvioida se, onko asia vietävä valtuustosaliin.
Samoilla linjoilla oli Markku Kakriainen (kesk.).

Kärjekkäimmin kantaa otti vihreiden Heli Kauppinen, joka peräsi faktoja ja läpinäkyvyyttä.
— Nyt hyväksymme asian, josta ei ole tietoa, mutta valtuustoa pidetään kuitenkin vastuullisena päätöksestä.
Arto Seppälä (sd.) pohti Lumpeen henkilöstön asemaa.
— Onko tietoa ratkaisun työllisyysvaikutuksesta ? Mitä henkilöstölle tapahtuu, jos omistus siirtyy yksityiselle, joka vie toimintoja pois Mikkelistä, kysyi Seppälä.