Itsenäisyyspäivän paraati rajoittaa pysäköintipaikkoja ympäri Mikkeliä tapahtuman aikana — Kaupunki siirrättää kielletyille alueille pysäköidyt autot pois

Yleisöä kehotetaan tulemaan paikalle jalan. Ihmiset voivat seurata paraatia Maaherrankadun varrelta.

Vesa Vuorela

Tänä vuonna ajoneuvoja on paraatissa 51. Kuva vuoden 2013 itsenäisyyspäivän puolustusvoimien valtakunnallisesta paraatista
Tänä vuonna ajoneuvoja on paraatissa 51. Kuva vuoden 2013 itsenäisyyspäivän puolustusvoimien valtakunnallisesta paraatista

Mikkelissä järjestettävä Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati aiheuttaa poikkeuksia liikenteeseen, joukkoliikenteeseen ja rajoittaa pysäköintiä kaupungissa itsenäisyyspäivänä ja itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana. Puolustusvoimat viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan, ja itsenäisyyspäivän paraati on päätös tapahtumarikkaalle vuodelle.

Toriparkki on käytössä paraatin aikana, mutta Maaherrankadun kaksi sisäänkäyntiä eivät. Kaupunki siirrättää pois sellaiset autot, jotka on pysäköityrajoitetuille alueille. Rajoitetut alueet on listattu alempana.

Paikallisliikenne siirtyy käyttämään keskustassa Mannerheimintietä itsenäisyyspäivänä. Mikkelin kaupungin kunnossapitopäällikkö Päivi Turkin mukaan kadulla mahtuu liikennöimään, koska itsenäisyyspäivänä ajetaan sunnuntain vuorojen mukaan.

Keskiviikkona 5. joulukuuta ja itsenäisyyspäivänä tapahtuman jälkeen paraatijoukot näkyvät Mikkelin alueella Valtateillä 5, 15 ja 13, joita joukot käyttävät siirtymiseen varuskunnista Mikkeliin ja takaisin. Kalusto siirretään Tuskun ja Karkialammen alueille 5. joulukuuta aamupäivällä, jolloin niistä voi aiheutua hetkellistä hidastetta muulle liikenteelle mainituilla valtateillä.

Katuosuuksia avataan mahdollisimman pian paraatin päätyttyä. Ihmisiä kannustetaan tulemaan paikalle jalan.

Ohimarssin reitti

Paraatiin kuuluu paraatikatselmus ja ohimarssi. Kello 11.30 alkaa paraatijoukkojen ryhmittyminen torille, ja katselmus alkaa kello 12. Katselmuksen jälkeen joukot valmistautuvat ohimarssiin ja ohimarssi alkaa kello 13. Ohimarssi koostuu jalan marssivista ja moottoroiduista osastoista. Lisäksi ohimarssissa on Ilmavoimien ja Maavoimien hävittäjien ja helikoptereiden ylilennot.

Jalan marssivat joukot siirtyvät torilta Porrassalmenkatua Pirttiniemenkadulle ja Pirttiniemenkadulta Maaherrankadulle. Marssiin lähdetään Maaherrankadulta Vuorikadun risteyksestä. Ohimarssin reitti kulkee jalan marssivien osastojen osalta Maaherrankatua pitkin Vilhonkadulle, sitten Nuijamiestenkadulle ja päättyy Anni Swanin kadulle.  

Maaherrankatu ja Porrassalmenkatu suljetaan itsenäisyyspäivänä ajoneuvoliikenteeltä paraatin ajaksi välillä Vilhonkatu - Vuorikatu kello 7.30–15, kun ohimarssi alkaa.

Moottoroidut joukot lähtevät liikkeelle Pirttiniemenkadun tasalta Maaherrankadulla. Moottoroidut osat marssivat reittiä Maaherrankatu – Päiviönkatu – Lappeenrannantie ja jatkavat siitä Valtateitä 5 ja 13 pitkin Tuskuun.

Yleisö pääsee seuraamaan paraatin ohimarssia koko Maaherrankadulla Itä-Suomen aluehallintoviraston edustaa lukuun ottamatta. Aluehallintoviraston edustalla on ohimarssin vastaanottokoroke, jolla marssijat ottaa vastaan Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko, sotaveteraani Kalevi Raatikainen ja Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka.

Katselmusta yleisö voi seurata sekä kauppakeskus Stellan edustalta että Raatihuoneenkadulta. Katselmus alkaa joukkojen ryhmittymisellä, jonka jälkeen paraatin komentaja ottaa joukot komentoonsa. Tämän jälkeen otetaan vastaan kielekkeinen valtiolippu ja paraatijoukot ilmoitetaan paraatin vastaanottajalle Maavoimien komentajalle.

Tätä seuraa katselmus, eli Maavoimien komentaja tarkastaa joukot ja pitää puheen, jota seuravat Maamme-laulu ja kenttähartaus, jonka yhteydessä lauletaan virsi. Maamme-laulusta ja virrestä lauletaan kaksi ensimmäistä säkeistöä, jos ei ole kylmä. Jos käy viima, pysytään ensimmäisissä säkeistöissä.

Poliisi painottaa, että omien lennokkien ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty paraatin aikana. 

Itsenäisyyspäivän paraati on järjestetty Mikkelissä aiemmin vuonna 2013. Maavoimien esikunnan tiedottaja Päivi Lohi toivoo, että tänäkin vuonna paikalle tulisi runsaasti ihmisiä.

Pysäköintirajoitukset ja poikkeavat liikennejärjestelyt

Mikkelin kaupunki rajoittaa pysäköintiä 5. joulukuuta illasta kello 20 alkaen itsenäisyyspäivän iltapäivään asti. 

Pysäköimään on kielletty molemmin puolin katua seuraavilla kaduilla:

Lönnrotinkadulla, välillä Savilahdenkatu - Polttimonkatu

Hanhikankaankadulla

Kalevankadulla

Rouhialankadulla, välillä Kovalantie - Maaherrankatu

Maaherrankadulla

Vuorikadulla ja Savilahdenkadulla, välillä Porrassalmenkatu - Maaherrankatu

Porrassalmenkadulla, välillä Vilhonkatu - Vuorikatu

Mikonkadulla, välillä Savilahdenkatu - virastotalon parkkipaikka

Anni Swaninkadulla

Suur-Savonkadulla, välillä Anni Swaninkatu - Väinölänkatu

Nuijamiestenkadulla, välillä Snellmaninkatu - Kasarmikatu ja

Väinölänkadulla, välillä Nuijamiestenkatu - Suur-Savonkatu.

Itsenäisyyspäivänä ajoneuvoliikennettä rajoitetaan seuraavina ajankohtina:

Kello 7.30 – 8.00 reitillä Karkialampi – VT13 – Otavankatu – Raatihuoneenkatu.

Kello 10.15 – 10.45 reitillä: Karkialampi – VT13 – Otavankatu – Sammonkatu – Nuijamiestenkatu – Anni Swaninkatu.

Kello 11.30 – 12 reitillä Vuolingonkatu – Savilahdenkatu – Lönnrotinkatu – Hanhikankaankatu – Kalevankatu – Kovalantie – Rouhialankatu – Maaherrankatu.

Kyseisillä reiteillä liikenne pysäytetään, kun paraatijoukot saapuvat risteyksiin. Sotilaspoliisit ohjaavat liikennettä.

Anni Swaninkatu suljetaan kokonaan muulta liikenteeltä kello 10.15 alkaen ja avataan paraatijoukkojen poistuttua.