Saako vanhempi tutkia lapsen repun, miten päihteet vaikuttavat nuoren mieleen? Mikkelissä järjestetään tammikuussa Päihdefoorumi, jossa nuoret ja vanhemmat saavat vastauksia mielen päällä oleviin kysymyksiin

Nuorten päihteidenkäyttö on ollut Mikkelissä tapetilla erityisen paljon tänä syksynä. Päihdefoorumissa on ohjelmaa sekä nuorille että heidän vanhemmilleen.

Jussi Lopperi

Nuorten päihteidenkäyttö on ollut Mikkelissä tapetilla erityisen paljon tänä syksynä. Kuvituskuva.

Mikkelissä järjestetään erityisesti nuorille suunnattu Päihdefoorumi tammikuun alussa. Tapahtuman järjestää Ohjaamo Olkkari ja monet yhteistyökumppanit.

Nuorten päihteidenkäyttö on ollut Mikkelissä tapetilla erityisen paljon tänä syksynä. Vanhemmat perustivat syksyllä Children protected against drugs and alcohol - kansanliike Mikkelissä -Facebook-ryhmän, jossa on keskusteltu aktiivisesti päihteidenkäytöstä ja nuoriin liittyvistä huolista.

Joulukuussa ryhmä järjesti myös kauppakeskus Stellassa yleisen vanhempainillan, jonka aiheena oli nuorten päihteidenkäytön ennaltaehkäisy.

Pakohuoneet täyttyvät hyvää tahtia

Päihdefoorumi järjestetään tammikuussa Mikkelin kaupunginkirjaston Mikkeli-salissa. Kello 11—16 oleva osuus on tarkoitettu nuorille eli yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Tapahtumassa ovat mukana esimerkiksi Essoten eri osastot, joissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kertovat ja havainnollistavat miten päihteen vaikuttavat nuoren kehoon ja mieleen. Lisäksi mukana on erilaisia seuroja (esimerkiksi jääpalloseura Kampparit ja amerikkalaisen jalkapallon seura Bouncers), jotka kertovat, miten harrastukset auttavat päihteettömyydessä.

Nuoret pääsevät kokeilemaan myös Hyvä pomppu -hankkeen nikotiiniaiheista pakohuonetta. Ohjaamo Olkkarin ehkäisevän päihdetyön koordinaattorin Anne Häkkisen mukaan mukaan erityisesti pakohuoneeseen on jo ilmoittautunut paljon kouluja.

— Ensimmäinen pakohuoneemme on täynnä, toinen alkaa täyttyä hyvää vauhtia, Häkkinen kertoo tiedotteessa.

Paikalla myös kauppakeskusvartija

Nuorten osuuden jälkeen kello 16—19 Päihdefoorumi jatkuu asioilla, jotka on suunnattu nuorten huoltajille ja heidän kanssaan työskenteleville.

Esimerkiksi poliisi puhuu siitä, saako vanhempi ratsata nuorten huoneen, tutkia puhelimen tai selvittää repun sisällön. Lisäksi paikalla on kokemusasiantuntijoita, jotka kertovat, kuinka he olisivat toivoneet, että vanhempi olisi ottanut päihteidenkäytön puheeksi.

Paikalle tulee myös kauppakeskusvartija kertomaan siitä, miten mikkeliläiset nuoret viettävät aikaa keskusta-alueella ja kauppakeskuksissa.

Päihdefoorumi Mikkelissä kaupunginkirjaston Mikkeli-salissa 3.1.2019 kello 11—19.