Enonkoski valitsi Pohjois-Savon sote-maakunnan suunnaksi, Savonlinnassa ei tehty päätöstä "tällä aikataululla"

Savonlinnan seudulla mietitään sote-maakunnan suuntaa. Savonlinnassa virkamiehet listasivat tukun Etelä-Savon maakuntaliiton hyviä puolia.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginhallitus ei vielä ottanut kantaa kaupungin sote-suuntaan.
Savonlinnan kaupunginhallitus ei vielä ottanut kantaa kaupungin sote-suuntaan.

Enonkosken kunnanhallitus päätti tiistaina esittää kunnanvaltuustolle, että kunta valmistelee sote-maakuntaa Pohjois-Savon kanssa.

Saman ratkaisun teki Rantasalmen kunnanhallitus maanantaina. Sulkavan kunnanhallitus käsittelee asiaa vasta tuonnempana.

Savonlinnalaisilla sen sijaan on mahdollisuus lausua mielipiteensä siitä, pitäisikö Savonlinnan lähteä valmistelemaan sote-maakuntauudistusta Pohjois-Savon vai Etelä-Savon kanssa.

Savonlinnan kaupunginhallitus jatkaa kaupungin sote-suunnan käsittelyä 22. lokakuuta. Kaupunginvaltuuston on ilmaistava tahtonsa ministeriölle tämän kuun aikana.

Sotemaakunta-asiasta linjaavat kunnanvaltuustot, mutta ne tekevät päätöksensä kunnanhallitusten esitysten pohjalta.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri PSSHP valmistelevat parhaillaan erikoissairaanhoidon yhdistämistä. Sosterin hallitus on aikaisemmin linjannut, että se valmistelee mahdollista maakuntasotea vain Pohjois-Savon suuntaan. Sosteri ei kuitenkaan päätä asiasta vaan kunnat.

Nyt otetaan kantaa vain sote-maakuntaan

Savonlinnan kaupunginhallitus oli koolla tiistaina, mutta kaupunginjohtaja Janne Laine totesi aikatauluesityksensä perusteluissa, että tällä aikataululla ei ole pystytty valmistelemaan perusteellista vertailua Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin välillä.

Esityslistan selostuksessa todetaan, että Savonlinna ottaa tässä yhteydessä kantaa vain sote-maakuntaan. Kaupunki jatkaa Etelä-Savon maakuntaliiton jäsenenä. Savonlinna on saanut hyvin kehittämishankkeita osana Etelä-Savoa, ja ammattikorkeakouluyhteistyö on sujunut hyvin.

Laine toteaa perusteluissaan myös, että ainoa varma keino turvata Savonlinnan keskussairaalan asema ympärivuorokautisena leikkaavana päivystyssairaalana on se, että asia kirjataan terveydenhuoltolakiin.