Mikkelin puistopäätökset siirtyvät helmikuun puolelle — Kaupunginhallitus jätti liikkeenluovutukseen liittyvät linjaratkaisut toistaiseksi pöydälle

Mikkelin kaupunginhallituksen oli tarkoitus maanantaina tehdä linjauksia Mikkelipuiston toimintamallista, mutta asia jäi pöydälle lisäselvityksiä varten. Kaupungin johdon mukaan kaupungin rooli uudessa tilanteessa on arvioitava.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunginhallitus ei vielä maanantaina päättänyt mitään Mikkelipuiston tulevaan asemaan liittyvistä toimista.
Mikkelin kaupunginhallitus ei vielä maanantaina päättänyt mitään Mikkelipuiston tulevaan asemaan liittyvistä toimista.

Mikkelin kaupunginhallitus ei vielä maanantain kokouksessaan päättänyt mitään Mikkelipuiston tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Hallitus käsitteli Mikkelin Matkailu Oy:n yhtiökokousevästystä sekä yhtiön ja puistoyhdistyksen välistä sopimusta, mutta jätti asiat pöydälle helmikuun alun kokoukseen.

Taustalla on suunnitelma, jonka mukaan kaupungin omistama yhtiö Mikkelin Matkailu Oy ottaisi hoitaakseen Mikkelipuiston liiketoiminnan.

Järjestelyä varten kaupunginhallituksen oli maanantaina tarkoitus ottaa kantaa asiaan omistajaohjauksen näkökulmasta.

"On kysymyksiä, jotka edellyttävät tarkentamista"

Samalla hallituksen oli määrä päättää Matkailu Oy:n lainan takaisin maksusta. Yhtiö lainasi aikoinaan kaupungille noin 114 000 euroa markkinointihankkeeseen. Tämäkin asia jäi maanantaina pöydälle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) sanoo, että hallituksen kokouksen keskustelussa nousi esille kysymyksiä, jotka edellyttävät tarkentamista.
— Muuta en tässä vaiheessa voi kommentoida. Asia tulee käsittelyyn uudelleen ensi viikon maanantaina, sanoo Aholainen.


Myöskään kaupunginjohtaja Timo Halonen ei kommentoi sitä, mitä selvityksiä asia vielä edellyttää.
Halonen esitti itse asian jättämistä pöydälle hallituskeskustelun edetessä. Halonen kuitenkin avasi hieman asetelmaa.
— Ongelma on se, että kun kyseessä on yhdistys, emme ole saaneet siltä tarkkaa kuvaa tilanteesta.
— Kaupungin rooli on varmistettava uudessa tilanteessa, sanoi Halonen.

Puistoyhdistys suunnitelman kannalla

Maanantaina oli koolla myös Mikkelipuistoyhdistys ry:n ylimääräinen kokous, jossa yhdistys otti omasta puolestaan kantaa suunnitelmaan.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Armi Salo-Oksa (kok.), joka on myös valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, totesi maanantaina, että yhdistys on uuden järjestelyn kannalla.
— Yhdistyksen kokous oli yksimielinen siitä, että nykyisellä mallilla emme voi jatkaa ja että suunnitelman mukainen liiketoiminnan siirto on perusteltu.

Velanmaksu rasittaa

Salo-Oksan mukaan puiston toiminta ravintoloineen on liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta kyse on likvidiongelmasta.
— Lainanhoito kiristää taloutta. Kaikki raha menee lainanhoitoon emmekä voi kehittää toimintaamme, sanoo Salo-Oksa.

Mikkelipuiston toiminta on ollut taloudellisissa vaikeuksissa. Puiston liiketoiminta ravintolatoimintoineen on yhdistyksen mukaan kannattavaa, mutta vaikeuksia on tullut velkaantumisen vuoksi.

Yhdistys on joutunut ottamaan velkaa lähinnä puiston päärakennuksen rakentamiseen ja myöhemmin rakennuksessa ilmenneen vesivahingon korjauksiin.
Mikkelin kaupunki ja puistoyhdistys ovat aiemmin sopineet keskinäisestä kumppanuussopimuksesta. Sopimus on edelleen voimassa.

Tuki maksettiin ennakkoon

Kaupunki on omasta puolestaan tukenut puiston toimintaa maksamalla kuluvan vuoden sopimusrahoituksen jo viime vuoden puolella. Sopimuksen talousvaikutus on lisäpalveluineen 120 000 euroa.

Puistoyhdistyksen ja kaupungin suunnitelman mukaan Mikkelin Matkailu Oy, joka on pitkään pöytälaatikossa ollut kaupungin matkailuyhtiö, ottaa hoitaakseen Mikkelipuiston liiketoiminnan.

Henkilökunta siirtyisi liikkeenluovutuksessa vanhoina työntekijöinä yhtiön palvelukseen.

Muodollisesti yhdistys jäisi vielä olemaan, ja puiston ravintolarakennus pysyisi ainakin toistaiseksi yhdistyksen omistuksessa.

Koko hankkeen tavoitteena on ollut saada Mikkelipuiston talous jaloilleen ja edelleen kehittää puistoa Mikkelin matkailullisena kärkikohteena.

Juttua on muokattu kello 21.00. Lisätty Markku Aholaisen, Timo Halosen ja Armi Salo-Oksan kommentit.