Mielentaloa aletaan suunnitella Pirttiniemenkadulle — Uuden talon määrä valmistua vuonna 2022

Essoten hallitus luopui aikaisemmista suunnitelmista sijoittaa Mielentalo sairaalakorttelin sisälle. Nyt sitä aletaan suunnitella Pirttiniemen- ja Mannerheimintien kulmakortteliin.

Vesa Vuorela

Mielentaloa aletaan suunnitella Pirttiniemenkadun ja Mannerheimintien kulmakortteliin. Kuva on vuodelta 2016, jolloin pysäköintitalo oli vielä rakennusvaiheessa.

Essoten Mielen ja kuntoutuksen taloa ryhdytään suunnittelemaan Mannerheimintien ja Pirttiniemenkadun kulmaukseen keskussairaalan pohjoispuolelle. Aikaisemmin se suunniteltiin sijoitettavaksi sairaalakorttelin sisälle.

Essoten hallitus päätti suunnittelulinjauksesta torstaina.

Mielentalo on tarkoitus rakentaa toukokuuhun 2022 mennessä. Se valmistuu samoihin aikoihin, kun Moision psykiatrisen sairaalan vuokrasopimus päättyy.

Uuteen taloon siirtyvät muun muassa kantakaupungin kaikki mielenterveys- ja päihdepalvelut, Moision psykiatrisen sairaalan palvelut sekä Setrin mielenterveys ja päihdepalvelut.

Sinne muuttavat myös riippuvuusvastaanotto, nuorison mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä kuntoutustoimintoja keskussairaalasta ja Kyyhkylän sairaalasta.

Kuntayhtymän johtajan Risto Kortelaisen mukaan ratkaisu tuo säästöjä pitkällä aikavälillä.

— Mielen ja kuntoutuksen talo vähentää näihin tarkoituksiin käytettävät tilat noin 12 000 bruttoneliöön. Pelkästään Moisiossa meillä on tilaa käytössä 19  500 ja Kyyhkylässä 4 700 neliötä.

Myös liikenne keskussairaalan ja muiden tilojen välillä vähenee.

— Voidaan rakentaa uusia toimintamalleja ja tästä syntyvät vielä suuremmat vuosittaiset säästöt

Mielen ja kuntoutuksen talon sekä sairaalakoulun muutosten rahoitukseen käytetään Euroopan investointipankin rahoitusta ja muuta lainaa yhteensä noin 36 miljoonaa euroa.

Korjattu 9.11. klo 7.57 jutun otsikkoon oikeaksi vuosiluvuksi 2022. Korjattu 9.28 ingressiin Mannerheiminkatu tieksi.