Elli Aaltonen itsenäisyysjuhlassa: "Meillä ei ole enää kovin monta vuotta aikaa huolehtia sodan käyneiden hyvinvoinnista"

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen puhui 6. joulukuuta itsenäisyysjuhlassa Puumalassa.

Taru Hokkanen

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen.
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltonen puhui 6. joulukuuta itsenäisyysjuhlassa Puumalassa:

"Hyvät itsenäisyyspäivää tänne koululle juhlimaan tulleet veteraanit, puolisot ja lesket, hyvät Puumalan kunnan asukkaat, kunnan päättäjät ja virkamiehet, seurakunnan ja muiden yhteistyötahojen edustajat,

Tänään Suomi on yksi vuosi vaille sata vuotta. Meillä on myös 99-vuotiaita veteraaneja. Heitä on 210. Kaikkien veteraaninen lukumäärä on 22 000.

Veteraaneista sotainvalideja on 3 000.

Tätä tulevaa sataa vuotta ajattelin viimeksi eilen tätä puhetta kirjoittaessani. Se tuntuu pitkälle, mutta myös lyhyelle ajalle. Itse asiassa mietin eilen, että oma isäni eli kolme ensimmäistä elinvuottaan Venäjän suurruhtinaskunnassa. Aikuisena hän osallistui sotaan ja hänestäkin tuli veteraani. Vapaan isänmaan turvaaminen on ollut kaikkien teidän veteraanien ja lottien työn tulos. Tuon työn pohjalle on voitu rakentaa meidän kaikkien hyvinvointi.

Meillä ei ole enää kovin monta vuotta aikaa huolehtia sodan käyneiden hyvinvoinnista. Kuluvana vuonna meillä on ollut valtion varoja veteraaninen ja heidän puolisoiden kuntoutukseen lähes 30 miljoonaa ja kotiin annettaviin palveluihin 10 miljoonaa. Ensi vuonna veteraaninen kuntoutukseen ja kotona asumista tukeviin palveluihin tulee 20 miljoonaa euroa lisää, mikäli budjettiesitys eduskunnassa hyväksytään. Lisäksi eduskuntaryhmät ovat yhdessä todenneet, että mikäli seuranta määrärahojen käytöstä osoittaa lisärahan tarvetta, siitä tullaan huolehtimaan vuoden 2017 lisätalousarviossa.

Nyt jokaisesta kunnasta tulee löytyä veteraanien vastuuhenkilö. Jokaisen kunnan jokaisen veteraanin tulee saada palveluntarpeen arviointi. Sen palveluntarpeen arvioinnin pohjalta jokaiselle veteraanille tulee järjestää asianmukainen kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut. Tässä itsenäisyyden 100 vuoden palvelulupaus jokaiselle veteraanille jokaisessa kunnassa. Nyt nuoremmat polvet, nuoremmat päättäjät, nuoremmat viranhaltijat, nuoremmat veteraanijärjestöjen edustajat töihin tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Suomi on edelleen maailman hyvinvoivin maa. Jos kysyttäisiin, mitä nyt täällä piskuisessa Suomessa ja kylmässä Pohjolassa on sellaista, jota voimme viedä esimerkkinä jokaiseen maailman kolkkaan, mitä vastaisit.

Ensimmäisenä tulee mieleen ilmainen peruskoulu ja ilmainen kouluruoka. Nämä tasa-arvoistavat lapsia ja mahdollistavat samanlaisen tulevaisuuden jokaiselle.

Meillä on myös päivähoito, jossa lapsella on oikeus saada yhdeksän kuukauden iästä alkaen varhaiskasvatusta. Tämä on lapsen oikeus, mutta se lisää myös vanhempien mahdollisuutta työssäkäyntiin ja osallisuuteen.

Meillähän on myös tämä kuuluisa pahvilaatikko, jota on lähetetty kuninkaidenkin lapsille. Äitiyspakkaus. Suomessa lapsen vanhemmat saavat noin 50 vauvan vaatteen ja hoitotarvikkeen ennen lapsen syntymää. Ja meillä on lapsilisä, jota maksetaan jokaisesta lapsesta. Ja me olemme kärjessä edelleen yhteiskunnan turvallisuudessa ja virkamiesten lahjomattomuudessa.

Ja olemme näillä uusilla veteraaneille kohdennettavilla määrärahapanoksilla myös esimerkki "Veljeä ei jätetä" tavoitteen toteutumisesta.

Hyvät kuulijat tämän kuukauden viimeisenä päivänä alkavat Suomi 100 vuotta - Yhdessä -tapahtumat eri puolilla Suomea, varmasti täällä Puumalassakin.

Lähes 400 000 suomalaista on rakentamassa tuhansia tapahtumia. Juhlavuoden ohjelmassa on yli 2 000 hanketta. Esimerkiksi täällä Etelä-Savossa olemme veteraaniasioiden neuvottelukunnan, koulujen, kuntien, puolustusvoimien sekä Suur-Savon Osuuspankin ja Suur-Savon Osuuskaupan kanssa toteuttamassa teatteriproduktiota, joka kertoo sotien jälkeisen Suomen rakentamisesta.

Näytöksiä on ensi keväänä veteraanipäivästä, 27.4., eteenpäin useita kolmella paikkakunnalla tässä maakunnassa.

Juhlavuonna on sellaisiakin mielenkiintoisia tapahtumia kuin Neuloosi ja Lujaa Luuta. Mitä ne ovat? Suomi on kylmä maa ja lämmintä tarvitaan.

Jokainen Puumalassakin ensi vuonna syntyvä saa lämpimät villasukat.

Toivottavasti tänne tulee paljon tästä valtakunnallisesta tapahtumasta sukkia ja moni Puumalan kunnan asukas voi itsekin liittyä tähän tapahtumaan sukat kutomalla. Ensi vuonna on myös Villasukat veteraaneille hanke. Juhlan kunniaksi neulottavat sukat ovat malliltaan ja väritykseltään juhlavuotta varten suunniteltuja. Jos näitäkin sukkia haluaa kutoa, voi olla yhteydessä Suomi 100 vuotta -sivuston kautta koordinaattoriin.

Toinen käteeni sattunut on tämä Lujaa Luuta -hanke. Se on maailman suurin osteoporoosin seulontahanke. 10 000 suomalaista naista saa ensi vuonna kutsun ilmaiseen osteoporoosin mittaukseen. Hanke lisää tietoa osteoporoosista, sen hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Osteoporoosihan on sairaus, jossa luu heikentyy niin, että se altistaa murtumille.

Puumalla on myös hyviä ideoita ja toteutuneita asioita, joilla tämä hieno kaunis kunta voi olla mukana Suomi 100 vuotta -tapahtumissa. Yksi on vasta avattu Kylätalo, joka on tarkoitettu kaikkien kuntalaisten käyttöön. Kun luin tilojen käytöstä kuntouttavaan työtoimintaan, työkokeiluihin, vapaaehtoistyöhön, luin kuin sanoisin "mahdollistetaan osallisuus olemisen sijaan". Eräänlainen lahja 100-vuotiaalle Suomelle on veronpalautus kuntalaisille. Kuten kunnanjohtaja on sanonut 0,5 prosenttiyksikköä ei ole paljon rahaa, mutta sen arvo on psykologisesti ja symbolisesti Puumalalle hyvä. Mikä kunta nyt veroja tässä tilanteessa alkaisi alentamaan? No, Puumalapa alentaa.

Hyvää tätä itsenäisyyspäivää ja paljon hyvää ensi vuodelle Suomi 100 vuotta Puumalalle."

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.