Essoten alueella kaksi koronatartuntaketjua, Mikkelissä ja Pieksämäellä useita altistumisen paikkoja – Mikkelin kantakaupungin 4.-9.-luokkalaiset etäopetukseen

Altistumisia on voinut tapahtua muun muassa Pieksämäen ABC:lla ja jäähallissa sekä Cafe Stellassa ja Liikuntakeskus Liikussa Mikkelissä.

Taru Hokkanen

Essoten alueella on viime viikon aikana ilmennyt kaikkiaan 32 koronatartuntaa.
Essoten alueella on viime viikon aikana ilmennyt kaikkiaan 32 koronatartuntaa.

Sote-kuntayhtymä Essoten alueelta löytyi sunnuntain aikana kaikkiaan kuusi uutta positiivista koronanäytettä.

Koronatartuntoja on viime viikolta kertynyt alueelta kaikkiaan 32, Essote kertoo tiedotteessaan.

Tartuntaketjuja on kaksi ja altistuneiden määrä tällä hetkellä noin 500.

– Ei tässä ole mitään hätää, mutta tottakai, huoli on suuri. Voi tulla jatkotartuntaketjuja ja epidemia lähteä leviämään, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Uutena altistumisen paikkana on selvittelyssä Rantakylän koulu Mikkelissä.

– Siellä on ollut tartuttava henkilö kuten näissä muissakin kouluissa, Seppälä muotoilee.

Hänen mukaansa epidemian leviämisen riskiä osaltaan lisää se, että altistuneissa on paljon nuoria ihmisiä. Tartunnan saaneiden tarkkaa ikäjakaumaa hän ei kerro.

Nuorilla koronaoireet ovat usein lieviä tai he ovat lähes oireettomia, eikä koronatartuntaa siten välttämättä heti huomaa.

Kertauksen vuoksi: Korona-altistumiseen tarvitaan lähikontakti koronapositiiviseen henkilöön. Korona-altistumista ei ole lähikontakti oireettoman korona-altistuneen kanssa.

Osa oppilaista etäopetukseen

Mikkelin kaupunki siirtää kaupunginjohtajan päätöksellä kaikki kantakaupungin koulujen 4.–9. -luokkalaiset etäopetukseen. Etäopetus alkaa huomenna tiistaina 15. syyskuuta ja kestää 27. syyskuuta saakka. Kantakaupungin kouluihin lasketaan kaikki kaupungin ala- ja yläkoulut pois lukien Anttola, Haukivuori, Otava, Ristiina ja Suomenniemi, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Mikkelin Päämajakoulun oppilaassa todettiin lauantaina koronavirustartunta, jonka johdosta koulun oppilaita ja henkilökuntaa asetettiin karanteeniin.

Tuppuralan koulun oppilaalla puolestaan todettiin sunnuntaina tartunta, ja oppilaita ja henkilökuntaa on karanteenissa.

Mikkelin lukion ykkös- ja kakkosvuosikurssien etäopetus jatkuu kaupunginjohtajan päätöksellä 27. syyskuuta saakka. Abiturientit ovat jo aiemman päätöksen mukaan etäopetuksessa 4. lokakuuta asti.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu jatkaa etäopetusta seuraavan kahden viikon ajan eli 27. syyskuuta asti. Myös kädentaitojen opetus siirretään etänä tapahtuvaksi, Esedu kertoo tiedotteessaan.

Kaupungin sisäliikuntapaikat kiinni

Mikkelin kaupunginjohtaja päätti maanantaina myös kantakaupungissa sijaitsevien kaupungin uimahallien, sisäliikuntapaikkojen ja nuorisotilojen sulkemisesta kahdeksi viikoksi 27. syyskuuta asti. Poikkeuksena aikataulusta ovat jäähallit, jotka ovat suljettuina sunnuntaihin 20. syyskuuta asti. Sulku tulee voimaan heti.

Kirjastot, asiointipisteet ja kulttuuritoiminnot pysyvät sitä vastoin avoimina. Perusteena on, että näissä paikoissa riski altistumiseen on pienempi. Kaupunki muistuttaa pitämään näissäkin paikoissa turvavälit ja huolehtimaan hygieniasta.

Kaupungin toivoo, että erityisesti kantakaupungissa asuvat mikkeliläiset välttävät nyt vapaa-ajalla liikkumista paikoissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Huolena jatkotartuntaketjut

Altistumisia on Essoten mukaan voinut tapahtua Pieksämäen ABC:lla lauantaina 5. syyskuuta kello 15.30–16.30 ja Pieksämäen jäähallissa samana päivänä koko päivän ajan.

Mikkelissä altistumisia on voinut tapahtua Liikuntakeskus Liikussa keskiviikkona 9. syyskuuta kello 12–14 sekä Cafe Stellassa maanantaina 7. syyskuuta iltapäivällä tai alkuillasta.

Lisäksi altistumisia on voinut tapahtua muun muassa Mikkelin ruokakaupoissa.

Koronavilkku käyttöön

Essoten pandemiapäällikön Hans Gärdströmin mukaan mukaan asukkaiden on nyt syytä aktivoida Koronavilkku-sovellusta.

– Turvavälien pitäminen ja käsien pesu on Mikkelissä todella tärkeää, hän myös muistuttaa tiedotteessa.

Seppälä kertoo Essoteen tulleen ilmoituksia koronavilkun aktivoitumisesta eli havaituista altistumisista jo jonkin verran.

Tällä hetkellä Essoten koronalinjalla on ruuhkaa ja numeron 116 117 arvioitu jonotusaika on kaksi ja puoli tuntia. Seppälä suositteleekin käyttämään sähköistä lomakejärjestelmää. Omaolo.fi -palvelussa voi esimerkiksi tehdä arvion mahdollisesta koronatartunnasta ohjatun kyselyn avulla.

Lisää ohjeita tulossa

Essote valmistelee muita alueellisia rajoituksia ja suosituksia, joista tiedotetaan todennäköisesti myöhemmin maanantain aikana.

Uutista täydennetty kaupungin tiedotteen tiedoilla 14.9. kello 12.32 ja Santeri Seppälältä saaduilla tiedoilla kello 12.57 ja 13.50, lisätty linkit Päämajakoulua ja Tuppuralan koulua koskeviin uutisiin ja tiedot Esedun etäopetuksesta kello 13.25, lisätty tieto Mikkelin lukion etäopetuksen pidentymisestä kello 15.25.