Keskussairaalan uudistetut tilat kiinnostivat mikkeliläisiä lapsiperheitä — "Hyvä, että kaikki palvelut ovat samassa paikassa"

Mikkelin keskussairaala uudistuu kovaa vauhtia. Essoten hallinnoima ESPER-hanke tutustuttaa paikallisia lapsiperheitä uudistettuihin tiloihin.

Taru Hokkanen

ESPER-hankkeen johtaja Pirjo Syväoja esittelee Perhetalon synnytyssalia vierailijoille. Uutta on esimerkiksi synnytysammeet. — Ammeet eivät olleet aluksi suunnitelmissa, mutta hyvinhän ne tuohon mahtuivat, Syväoja sanoo.
ESPER-hankkeen johtaja Pirjo Syväoja esittelee Perhetalon synnytyssalia vierailijoille. Uutta on esimerkiksi synnytysammeet. — Ammeet eivät olleet aluksi suunnitelmissa, mutta hyvinhän ne tuohon mahtuivat, Syväoja sanoo.

Opastetulla kierroksella esitellään Mikkelin keskussairaalan uudistetut tilat, joihin lukeutuvat lapsiperheille tarkoitettu Perhetalo ja erikoissairaanhoitoon keskittyvä Kuuma sairaala.

Ensiksi mainitun ulkoseinä on herättänyt paikallisissa huomiota näyttävällä, luontoaiheisella taideteoksellaan. Perhetaloon astuminen herätti Riituliisa Sairisessa lämpimän olon.

— Tänne voi tulla mielellään, kun vaikutelma ei ole liian sairaalamainen.

Paasosten perhe pitää uudistettuja palveluita hienona kehityksenä.

— Pysäköinti on nyt kätevää autohallin ansiosta. Entinen parkkikenttä oli aina täynnä, Henri Paasonen sanoo.

— On hyvä, että kaikki palvelut ovat samassa paikassa, Heidi Paasonen lisää.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisvaltainen uudistamishanke alkoi Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä vuonna 2015. Kyseessä on Essoten hallinnoima ESPER-hanke, joka päättyy vuonna 2022.

Kaikki palvelut saman katon alle

Keskussairaalan uudisrakentamisen ja nykyisten tilojen saneeraamisen tarkoituksena on luoda tilat sote-toimintamallille, jossa erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalipalvelut yhdistyvät yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi saman organisaation alle.

Kyse on siten niin sanotusta sote-integraatiosta.

Aiemmin valmistuneita osia on sairaalaparkki ja vastaanottoalueen ensimmäinen vaihe, jonne on siirretty esimerkiksi Pankalammen terveysasema. Sairaalaparkin katolla on laskeutumispaikka helikopterille ja suora yhteys Kuumaan sairaalaan kulkusillan kautta.

Taru Hokkanen

Heidi ja Henri Paasonen toivat poikansa Viljon, 3, tutustumaan uudistetun keskussairaalan tiloihin.
Heidi ja Henri Paasonen toivat poikansa Viljon, 3, tutustumaan uudistetun keskussairaalan tiloihin.

Kuumalla sairaalalla tarkoitetaan ”erikoissairaanhoidon kuuminta ydintä”. Siihen lukeutuvat esimerkiksi leikkaussalit, ensihoito ja päivystys.

Kuuma sairaala sijaitsee Pirttiniemenkadun ja Mannerheimintien kulmauksessa. Sen valmistuminen uudistaa keskussairaalan tilat vastaamaan nykyaikaisen päivystyssairaalan vaatimuksia.

Essote haluaa sairaalasta "laajan päivystyksen sairaalaa", joita Suomessa on nyt 12. Essote perustelee laajaa päivystystä sillä, että kaupunkilaiset, viitostien kulkijat ja kesämökkeilijät ansaitsevat turvakseen laajan päivystyksen.

Nykyisellään Mikkelin keskussairaala päivystää kymmenellä erikoisalalla eli yhtä monella kuin eräät "laajan päivystyksen sairaalat".

Lyhyin välimatka 

Perhetalo on yksi Etelä-Savon kolmesta perhekeskuksesta. Sen lähtökohtana on parantaa lapsiperheiden palveluita ja muodostaa niistä saumaton kokonaisuus.

Perhetalo siis kokoaa yhteen mikkeliläisperheiden lähipalvelut ja toimii alueen erityispalvelujen keskuksena. Niihin lukeutuu muun muassa äitiys- ja lastenneuvolat ja synnytysosasto.

— Hätäsektioita ajatellen matka synnytysosastolta leikkausosastolle on nyt Suomen lyhyin, hankkeen johtaja Pirjo Syväoja sanoo.

Seuraavaksi mielenterveyspalvelut

Seuraavaksi Essote kaavailee Moision psykiatrisen sairaalan toimintoja keskussairaalan yhteyteen. Syynä on se, että Moision tilat ovat nykytiedon valossa auttamattomasti vanhentuneita.

Hankkeen edetessä Essote on myös päättänyt luopua Kyyhkylän kuntoutussairaalan tiloista.

’Mielen ja kuntoutuksen talo’ on tällä hetkellä kaavoitusvaiheessa. Sitä suunnitellaan sairaalan pohjoispuolelle, niin sanotulle Pirtin tontille. Päätös talosta tehdään syksyllä 2019.

Yleisölle avoimet kierrokset Mikkelin keskussairaalan uusissa tiloissa

Tarjolla opastettuja kierroksia Perhetalossa ja Kuumassa sairaalassa 2.-3.7. ja 10.-11.7., keskiviikkoisin ja torstaisin kello 9.-10.30 ja 12-13.30.

Juttua varten tietoja on antanut Essoten viestintäpäällikkö Jouni Vauhkonen.

Juttua korjattu kello 11.35: Lisätty ja täsmennetty tietoja Kuumasta sairaalasta. Mikkelin keskussairaala ei ole vielä niin sanottu laajan päivystyksen sairaala, vaan Essote tavoittelee siitä sellaista.