Harrastajat toivovat lisää koirapuistoja Mikkeliin - kaupunki suhtautuu myönteisesti mutta ei ole lupaamassa rahaa

Anu Loukoila on ryhtynyt ajamaan koirapuistojen asiaa Mikkelissä. Hänen mielestään Rantakylä tarvitsisi oman koirapuiston ja valtuustoaloite esittää koirapuistoa myös Tuppuralaan.

Risto Hämäläinen

Anu Loukoila lenkitti shetlanninlammaskoiriaan Bobbya (vas.) ja Rudia sunnuntaina Rantakylässä. Hän uskoo, että koirapuiston rakentamiseen löytyisi talkoohalukkuutta jos kaupunki osoittaisi harrastajille sopivan paikan.
Anu Loukoila lenkitti shetlanninlammaskoiriaan Bobbya (vas.) ja Rudia sunnuntaina Rantakylässä. Hän uskoo, että koirapuiston rakentamiseen löytyisi talkoohalukkuutta jos kaupunki osoittaisi harrastajille sopivan paikan.

Mikkelissä on paljon koiria. Tarkkaa määrää ei tiedetä; kun kaupungissa ei koiraveroa peritä, eivät mikkeliläiskoirat ole missään kootussa rekisterissä. Koiraharrastuksen suosion näkee kuitenkin lenkkipoluilla, jalkakäytävillä ja puistoissa.
Koiran ja ihmisen yhteiselossa on pelisääntönsä. Koirat eivät kuulu kaikkialle ja toisaalta koirat ja niiden ihmiset tarvitsevat paikkoja, joissa ei koko ajan tarvitse vahtia, onko joku karkuteillä tai niille aikomassa.
Tätä tarkoitusta palvelevat koirapuistot. Mikkelissä niitä on kolme, mutta muutama lisääkään ei olisi pahitteeksi, tuumii moni koiraihminen.

Anu Loukoila jätti huhtikuussa 2016 Mikkelin kaupungille kuntalaisaloitteen koirapuistosta Rantakylään. Shetlanninlammaskoirien Bobbyn ja Rudin emäntä on ottanut koirapuistoasian ajamisen omakseen.
— Moi! Mitäs sille koirapuistoasialle kuuluu? Tätä minä kuulen harva se päivä, Loukoila sanoo.
Loukoila sai aloitteeseensa kielteisen vastauksen viime kesänä. Koirapuistoasia etenee kuitenkin Mikkelin luottamuselimissä, koska asiasta tehtiin heti perään myös valtuustoaloite. Siinä koirapuistoa esitettiin Rantakylän lisäksi Tuppuralaan.

Loukoila lähti puhumaan koirapuistojen puolesta asian herättämän yleisen kiinnostuksen vuoksi.
— Jokainen tuntui ottavan asian puheeksi. Koirapuistot ovat loistavia paikkoja saada vähän vaihtelua lenkityksen lomaan, tavata muita koiraihmisiä ja lisätä ihmisten viihtyvyyttä ja hyvinvointia.
Pankalammella, Mikaelin naapurissa sijaitseva koirapuisto saa Loukoilalta kehuja. Tilausta olisi silti useammalle, eri kaupunginosissa.
— Pankalammen koirapuisto on hieno paikka ja toimii hyvin, kunhan ihmiset toimivat vastuullisesti, pitävät sen siistinä eivätkä tuo sinne kuin terveitä koiria. Kaikki vain eivät pääse sinne, jos autoa ei ole käytettävissä. Loukoila perustelee.
Loukoila on ehdottanut Mikkelin kaupungille yhtä paikkaa Rantakylän koirapuistoksi. Paikka sijaitsee lähellä Rantakeidasta, lähellä pururataa ja pysäköintipaikkoja. Ehdotukseen ei tullut vastausta.

Kun kerran kaupungille halutaan luoda positiivista imagoa ja lisätä vetovoimatekijöitä, koirapuistot olisivat hyvä keino siihen.Koiraharrastajilla on seuratoiminnan kautta Mikkelissä paikkoja, joissa voi harrastaa turvallisesti ja hyvissä olosuhteissa. Loukoila itse kuuluu koiraseura KooKoo99:ään, jolla on Rantakylässä asianmukaiset tilat.
— Koirapuisto palvelee kuitenkin toista tarkoitusta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tai edes halua sitoutua seuratoimintaan. Kaikki eivät myöskään pysty viemään koiriaan vaikkapa metsälenkille vapaana juoksemaan. Ikäihmisille tämä on usein mahdotonta. Koirapuistoissa hekin voisivat tavata myös muita koiranomistajia, Loukoila sanoo.
Loukoila on toiveikas sen suhteen, että koirapuistoasia Mikkelissä etenee, vaikka asia tuntuukin kestävän.
— Puisto voitaisiin toteuttaa talkoilla, jos meille osoitettaisiin paikka puistolle ja tarvikkeita rakentamiseen. Halukkaita varmasti löytyisi hankkeeseen, Loukoila uskoo.
— Kun kerran kaupungille halutaan luoda positiivista imagoa ja lisätä vetovoimatekijöitä, koirapuistot olisivat hyvä keino siihen, Loukoila vihjaa.

Koirapuistoasiaa on Mikkelin kaupungin puolelta käsitelty viimeksi kaupunkiympäristölautakunnassa 12. syyskuuta.
Lausunto on vastaus viime vuoden elokuun valtuustoaloitteeseen. Aloitteessa 11 kaupunginvaltuutettua esitti koirapuistojen pikaista rakentamista Rantakylään ja Tuppuralaan. Esityksessä vaadittiin aluejohtokuntien ja kaupunginosaseurojen kanssa tehtävää selvitystä koirapuistojen tarpeesta.
Kuusi aluejohtokuntaa ja kaupunginosaseuraa on antanut asiasta lausunnon. Kaikki pitivät koirapuistoja tarpeellisina alueillaan.
Mikkelin koirapuistoista suurin ja keskeisin on konserttitalo Mikaelin naapurissa Pankalammella. Pienempiä koirapuistoja on Laajaharjussa ja Ristiinassa.
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunnossa todetaan, että koirapuistojen rakentaminen on mahdollista joko kaupungin työnä ja kustantamana tai sitten koirapuisto voidaan rakentaa koiraharrastajien voimin niin, että esimerkiksi yhdistys vuokraisi kaupungilta alueen ja vastaisi kustannuksista. Yhdistys voisi hakea kaupungilta avustusta koira-aitausta varten.
Suurin kustannuserä koirapuiston rakentamisessa on puistoa ympäröivä aita. Riittävän tukevan aidan kustannuksiksi arvioidaan lausunnossa noin 25 000 euroa.
Lausuntoon on kirjattu asumisen ja toimintaympäristöjen myönteinen suhtautuminen koirapuistoihin ja niiden rakentamiseen. Samalla todetaan kuitenkin, että rakentaminen voi toteutua valtuuston siihen myöntämien ja kaupungin investointiohjelmaan osoitettujen määrärahojen puitteissa.
Mikkelin kaupungin vuoden 2018 talousarvioesityksessä ei tällaista määrärahaa ole.
— Kukaan ei kiistä, etteivätkö koirapuistot olisi tarpeellisia. Mutta tässä taloustilanteessa on vaikea löytää rahoitusta koirapuistoille. Poliitikot tietysti päättävät asian viime kädessä, sanoo Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.
Asia on esillä kaupunginhallituksessa tänään. Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto toteaa asian loppuunkäsitellyksi. Lopullinen ratkaisu jää siis valtuustolle.

Risto Hämäläinen

Anttolalainen Johanna Valjakka oli Hermanni-berninpaimenkoiran kanssa seuraamassa match showta Otavassa. Hermanni ei juuri koirapuistoissa käy, mutta Valjakan mielestä koirapuistot ovat tarpeellisia. Anttolassakin on omasta koirapuistosta ollut ainakin alustavia suunnitelmia.
Anttolalainen Johanna Valjakka oli Hermanni-berninpaimenkoiran kanssa seuraamassa match showta Otavassa. Hermanni ei juuri koirapuistoissa käy, mutta Valjakan mielestä koirapuistot ovat tarpeellisia. Anttolassakin on omasta koirapuistosta ollut ainakin alustavia suunnitelmia.