Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen esittää yt-neuvotteluiden aloittamista, jotka koskisivat koko henkilöstöä — Tavoitteena on kahden miljoonan säästöt henkilöstömenoissa ensi vuonna

Pieksämäen kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantain kokouksessaan.

Arja Reinikainen

Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen esittää, että kaupunki aloittaa yt-neuvottelut.
Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen esittää, että kaupunki aloittaa yt-neuvottelut.

Pieksämäen kaupungin taloudellinen tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, että kaupunginjohtaja Ulla Nykänen esittää kaupunginhallitukselle koko kaupungin henkilöstöä koskevien yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä.

Asia on kaupunginhallituksen käsiteltävänä ensi maanantain kokouksessa.

Neuvottelujen tavoitteeksi esitetään henkilöstömenojen vähentämistä kahdella miljoonalla eurolla ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna.

— Kaikkia henkilöstömenojen vähentämiskeinoja kartoitetaan. Vaihtoehtoja ovat tehtävien uudelleen järjestelyt, luonnollisen poistuman ja eläköitymisen hyödyntäminen, sijaiskustannukset ja lomautukset, kertoo Nykänen. 

Nykäsen esityksessä todetaan, että kysymyksessä on kustannusten pakottava vähentämistarve.

Kaupungin tämän vuoden tilinpäätöksen ennakoidaan painuvan noin viisi miljoonaa euroa miinukselle.

Viime vuoden alijäämä oli miljoona euroa. Ensi vuoden talousarvion laadinta on kesken.

— Talousarvion laadinnan tässä vaiheessa on nähtävissä, että vastuualueilla on suuria vaikeuksia pysyä kaupunginhallituksen asettamassa menokehyksessä, perustelee Nykänen esitystään.

Kaupungin talouden alamäkeen ovat syynä sekä verotulojen- että valtionosuuksien jääminen merkittävästi ennakoitua vähäisemmiksi.

Kaupunki saa tänä vuonna kolme miljoonaa vähemmän valtionosuuksia kuin vuonna 2017, jolloin valtionosuuksia kertyi 49,5 miljoonaa euroa.

Veroja kertyy arviolta 65 miljoonaa euroa, joka sekin on kolme miljoonaa edellisvuotta vähemmän.

Taloutta rasittavat myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kohonneet kustannukset. Perusturvan menoihin on valtuusto tänä vuonna myöntänyt 2,5 miljoonan euron lisämäärärahan.

Kaupungin taseessa on seitsemän miljoonaa euroa aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää.

— Tämän vuoden arvioitu alijäämä ja ensi vuoden ennakoitavissa oleva alijäämä merkitsevät sitä, että taseessa oleva euron ylijäämä on syöty, perustelee Nykänen esitystään.