”Lemmikkieläinten kuvauttaminen alkaa olla suositumpaa kuin lasten” — karvakaverin ikuistaa nykyisin monesti ammattikuvaaja

Valokuvaaja Jenni Kaurila kiertää ympäri maata kuvaamassa lemmikkejä, ja tie tuo myös Mikkeliin. Mikkeliläiskuvaaja Jenni Kosonen puolestaan ikuistaa karvakavereita aika ajoin studiossa, mutta torstaina myös koirien kuvakilpailussa.

Koirat ovat yleisimpiä kuvauskohteita eläinten koulukuvauksessa.
Koirat ovat yleisimpiä kuvauskohteita eläinten koulukuvauksessa.

Lemmikin isäntä tai emäntä ei nykypäivänä välttämättä tyydy itse napattuun otokseen karvaisesta kaveristaan. Sen tietää valokuvaaja Jenni Kaurila, joka kiertää kuvaamassa lemmikkieläimiä eteläisen Suomen alueella aina Mikkeliä ja Savonlinnaa myöten.
Kaurilan Eläinten Koulukuvaus -yrityksen toimintaperiaate on nimensä mukainen.
— Järjestän kuvauspäiviä ihan tavallisille lemmikeille eläinkauppoihin, koirakouluihin, trimmaamoihin, eläinklinikoille — ihan mihin vain pyydetään.
Mikkelissä Kaurila vierailee seuraavan kerran 10. helmikuuta, jolloin hän kuvaa eläimiä Musti ja Mirri -liikkeessä.

Eläinkauppakuvauksia Kaurila alkoi tehdä vuonna 2012. Työssään hän pääsee yhdistämään kaksi aiempaa ammattiaan: eläintenhoidon ja koulukuvauksen.
— Tosi monet ovat ihan yllättyneitä siitä, että tällaistakin on, mutta loppujen lopuksi tuntuu, että lemmikkieläimen kuvauttaminen alkaa olla suositumpaa kuin lasten, Kaurila arvelee.
— Kun ottaa kuvan lapsesta seinälle, se vanhenee aika nopeasti. Lemmikki pysyy kymmenenkin vuotta saman näköisenä.

Karvaiset kaverit pääsevät kameran eteen hieman erilaisessa tilaisuudessa torstaina 2. helmikuuta Mikkelin Hankkijalla. Helmihauva 2017 -kuvakilpailuun voi tuoda koiransa kuvattavaksi kello 10—16 välillä.
Valokuvausliike KuvaMatin yrittäjä Jenni Kosonen kuvaa koiria päivän aikana non stop -periaatteella.
— Kuvat laitetaan Facebookiin äänestettäväksi. Äänestyksen voittajalle on luvassa tuotepalkintoja, Kosonen kertoo.
Kuvat jäävät Hankkijan ja KuvaMatin käyttöön.
— Kuvia voi ilman muuta myös lunastaa itselleen, Kosonen kertoo.

Kososelle koirien kuvaaminen ei ole yhtä tavallinen tehtävä kuin Kaurilalle, mutta myös KuvaMatissa poseeraa aika ajoin lemmikkejä, joko mukana perhepotretissa tai aivan omassa muotokuvassaan.
Kosonen soisi, että koiria kuvautettaisiin enemmänkin, sillä niiden kuvaaminen on hänen mukaansa tosi kivaa. Hyvien otosten saamiseksi omistajienkin pitää tosin olla kuvauksissa aktiivisia, Kosonen kertoo.
— Ei vain olla ja möllötetä, vaan saadaan persoonallisia eleitä ja liikkeitä.

Jenni Kaurila puolestaan kertoo, että samoin kuin lapsista, myös kuvattavaksi tuotavista eläimistä löytyy monenlaisia persoonia.
— Jännittäminen on yhteistä. Molemmat täytyy saada rentoutumaan. Ei se hymy käskemällä tule lapselta eikä koiralta.
Vanhemmat saattavat joskus luvata lapselleen karkkia palkinnoksi, kunhan kuvaus ensin onnistuu. Koiran kohdalla karkki annetaan jo itse tilanteessa.
— Pyrin luomaan luontevan, vähän kuin koulutustilanteen, että koira unohtaisi kuvauksen ja keskittyisi käskyihin ja siihen, mitä siltä halutaan.
Kissoja puolestaan ei käsketä.
— Siinä joutuu käyttämään enemmän aikaa ja kikkailemaan, houkuttelemaan leluilla.
Joskus eläin jännittää niin paljon, että kuvaus on parasta jättää sikseen. Silloin Kaurila ei peri asiakkaalta maksua.

Kaurila kertoo, että koiria tuodaan kuvattavaksi eniten, ja kissojen jälkeen kanit ovat kolmanneksi yleisin kohde. Marsujen ja hamstereiden lisäksi kameran eteen on tuotu myös siilejä, liskoja, kilpikonnia ja matelijoita.
Minipossun Kaurila on tähän mennessä kuvannut vain kerran.
— Se oli tosi mukava tapaus. Toivon kovasti, että niitä tulisi lisää, että näkisi vähän enemmän, miten ne käyttäytyvät. Ovatko ne kaikki niin helppoja ja kivoja?

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet