Merja Rehn järkyttyi pommi-iskuista Brysselin kotikulmilla

Toimittaja Merja Rehniä Brysselin isku kauhistuttaa monella tavalla. Huoli perheen ja ystävien elämästä iskujen kohteeksi joutuneessa kaupungissa on luonnollinen ensireaktio. Lisäksi Rehniä surettaa terrorin ja väkivallan tuleminen osaksi eurooppalaista arkea.

Antero Teittinen

Merja ja Olli Rehnin perhe on tottunut jakamaan aikansa usean kodin kodin kesken. Mikkelin tori on heille tuttu, koska vapaa-ajan asunto sijaitsee lähiseudulla.    

Merja ja Olli Rehnin perheellä on ollut parikymmentä vuotta koti myös Brysselissä. Nyt elinkeinoministerinä Olli Rehn ei enää Brysselin asuntoa tarvitse. Siitä perhe onkin luopumassa, kunhan tytär Silvan kirjoitukset päättyvät tänä keväänä brysseliläisessä koulussa.

Vaikka oma perhe ja läheiset sattuivat olemaan iskun tapahtuma-ajankohtana Suomessa, niin äitinä Rehniin vaikutti erityisesti iskun ajankohta.

– Osassa Brysselin kouluja olivat pääsiäislomat alkamassa ja lentokentällä on varmaan ollut paljon perheitä.

Hän on murheissaan siitä, mitä on tapahtumassa EU:n rauhanprojektille.

– EU on pyrkinyt lujittamaan rauhaa Euroopassa luomalla taloudellista vakautta. Tämä oli päätavoite myös Ollilla, kun hän työskenteli laajentumiskomissaarina.

Merja Rehn sanoo, ettei olisi muutama vuosi sitten voinut ajatella tällaista tapahtuvan Euroopassa.
– Pitkään tuudittauduttiin siihen, että kaikki menee parempaan suuntaan.

Poliittisten päättäjät tuntuvat olevan neuvottomia vihan, pelon ja kuoleman kylvämisen edessä.
– Tavallinen ihminen voi tehdä tehdä sen, että toimii edelleen suvaitsevasti. Ei saa antaa periksi. Pitää varoa, ettei itse lietso puheillaan ja toimillaan pelkoa ja vihaa.

Rehnin mukaan arki jatkuu iskujenkin jälkeen, vaikka siihen pitkään kuuluvat tiukemmat turvatoimet.
– Ei pysyvästi voi linnoittautua kotiin neljän seinän sisälle.

Tarkastukset ja kontrolli vaikeuttavat arkea.
– Heti Pariisin iskujen jälkeen Brysselissäkin oli kaikkien kauppojen ovilla vartijat. Viime viikonloppuna Pariisissa, tavarataloihin menijöitä pyydettiin avaamaan takit ja laukut.

Merja Rehn on valmis hyväksymään tarkempien toimien tuomat hankaluudet, koska käytännössä muita vaihtoehtoja ei ole.

Rehnien perhe on varmistanut sosiaalisen median avulla, että ystävät ja tuttavat Brysselissä ovat turvassa.

– Julkinen liikenne ei toimi ja katuja on suljettu monin paikoin liikenteeltä. Monella on siellä juuri nyt käytännöllisenä ongelmana, kuinka päästä kotiin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.