Lukija kysyy: Jätepisteille kuskataan jatkuvasti vääränlaista roskaa Mikkelin seudulla — miten touhun saisi kuriin?

Länsi-Savon lukija toivoo muutosta Mikkelin seudun jätepisteiden väärinkäyttöön.

Jätepisteiden väärinkäyttö työllistää jätehuoltoyhtiötä ja rumentaa ympäristöä. Kuvat: Metsäsairila Oy.

Länsi-Savon lukija toivoo muutosta Mikkelin seudun jätepisteiden väärinkäyttöön.

Esimerkiksi Mikkelin Peitsarin S-marketin lähistöllä sijaitsevien keräyspisteiden eteen on jätetty pisteelle kuulumatonta tavaraa, kuten useita pusseja sekajätettä.

Kysyimme jätehuoltoyhtiö Metsäsairila Oy:n jäteneuvoja Anne Laitiselta, miten isosta ongelmasta on kyse.
— Kyllä se valitettavasti on meitä työllistävä ongelma. Taajamien ekopisteille jätetään sinne kuulumatonta tavaraa, ja ongelma jatkuu haja-asutusalueen keräyspisteillä.

Millaisia ovat tyypillisimmät tapaukset?
— Aluekeräyspisteille tuodaan sohvia ja vaarallisia jätteitä, mutta en osaa sanoa, mikä on taajamissa ”suosikkiartikkeli”.
Vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja isot jäte-esineet, kuten esimerkiksi sohva, tulee viedä Metsä-Sairilan jätekeskukseen, pienjäteasemalle Haukivuorella, Ristiinassa tai Suomenniemellä tai Mikkelin toimintakeskukselle.

Mitä vääränlaisen jätteen vieminen keräyspisteille aiheuttaa?
— Sen, että jonkun täytyy lähteä siivoamaan ne sieltä. Jos jäteauto menee hakemaan esimerkiksi Peitsarin pisteeltä kartonkia, lasia tai metallia, se ei voi ottaa kyytiin sekajätteittä, vaan ne jäävät sinne. Kuljettaja jättää meille viestin, ja meiltä lähtee työntekijä hakemaan jätteitä. Taajamassa myös Mikkelin Toimintakeskuksen työntekijät kiertävät säännöllisesti siivoamassa ekopisteet.
Jos aluekeräyspisteellä on sohva, jota yksin ei saa kyytiin, se tarkoittaa, että meiltä lähtee kaksi työntekijää sitä hakemaan. Tämä on kaikesta muusta työstä pois.
Ja jos astioihin työnnetään niihin kuulumatonta tavaraa, niihin eivät mahdu kaikki jätteet, jotka sinne on tarkoitettu, jolloin ihmiset jättävät niitä astioiden ulkopuolelle. Jos jätteisiin on vielä laitettu biojätettä, jota linnut levittelevät, se ei ole kivan näköistä kenellekään

Oletteko pyrkineet estämään ilmiötä esimerkiksi kameravalvonnalla?
— Valvontakameroita meillä ei ole tällä hetkellä millään pisteellä. Joskus jätepussista löytyy osoitetieto tai joku asiakas ilmoittaa, että on nähnyt auton vievän pisteelle sinne kuulumatonta jätettä. Silloin olemme saattaneet soitella perään ja valistaa ihmisiä, että näin ei saisi toimia.
Mikkelin kaupungin jätetaksa mahdollistaa myös maksun perimisen keräyspisteiden luvattomasta käytöstä.

Elina Keskitalo

Elina Keskitalo

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.