Vihreiden Hanna Holopainen sote-ratkaisusta: Faktat puoltavat sitä, että on järkevää säilyä yhtenäisenä maakuntana

Hallituspuolue vihreät ei ole vielä paaluttanut kantaansa sote- ja maakuntaratkaisuun. Kaakon vaalipiirin Hanna Holopainen muistuttaa, että kyse ei ole pelkästä soten kokoamisesta.

Kai Skyttä

Vihreiden lappeenrantalainen kansanedustaja Hanna Holopainen sanoo, että ministeriön pohjaesitys yllätti. –Onneksi rinnalla oli myös esitys siitä, että Etelä-Savo säilyisi, sanoo Holopainen.
Vihreiden lappeenrantalainen kansanedustaja Hanna Holopainen sanoo, että ministeriön pohjaesitys yllätti. –Onneksi rinnalla oli myös esitys siitä, että Etelä-Savo säilyisi, sanoo Holopainen.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin vihreiden kansanedustaja Hanna Holopainen sanoo, että Etelä-Savon sote-ratkaisussa on kyse paljosta muustakin kuin vain sote-alueen muodostamisesta.

Holopainen perää harkittua keskustelua ja tarkastelua siitä, miten sote-ratkaisut vaikuttavat maakuntarakenteeseen ja Etelä-Savoon.

Holopaisen mukaan maakunnassa ja laajemminkin julkisessa keskustelussa Itä-Savon talousalueen ja sen kuntayhtymän viestiä on kuunneltu tarkkaan, kun taas oikein ei ole se, että maakunnan läntisen puolen sote-yhtymän Essoten ja sen kuntien 100 000 asukkaan ääni on jäänyt vähemmälle huomiolle.

– Toivon, että sote-lakien valmistelussa lausuntokierroksella otetaan huomioon kokonaisuus. Asia ei ole niin yksinkertainen, että Itä-Savo vain liittyy sote-ratkaisussa Pohjois-Savoon, sanoo Holopainen.

"Etelä-Savon ratkaisu ei ole vain Etelä-Savon asia"

Holopainen listaa useita tekijöitä, joita tulee tarkastella, kun otetaan kantaa Etelä-Savon sote- ja maakuntaratkaisuun.

– Kyse on maakunnallisesta yhteistyöstä ja monialaisen maakuntahallinnon järjestämisestä.

Pohdittavaksi tulevat muun muassa maakunnan tehtävät, elinkeinopolitiikka, ammattikorkeakoulutuksen asema, EU:n aluekehitysrahoitus, vaalipiirin rajat, ely-keskusten asema sekä palo- ja pelastustoimi.

Holopainen katsoo, että laajasti nähtynä sote- ja maakuntaratkaisussa on arvioitava koko Itä-Suomen asemaa, eikä Etelä-Savon sote-ratkaisu ole vain Etelä-Savon asia.

Oikein ei ole se, että maakunnan läntisen puolen ja sen kuntien 100 000 asukkaan ääni on jäänyt vähemmälle huomiolle. — Hanna Holopainen

– Nyt on tarkoitus rakentaa kestävällä tavalla sote, joten rakenteiden pitää olla sellaisia, että palvelut paranevat koko maassa.

– On vaikea nähdä, että Pohjois-Savo toisi ylimääräistä panostusta Savonlinnan seudulle.

Lipsahtaako lapsi pesuveden mukana?

Vihreiden eduskuntaryhmällä ja ministeriryhmällä ei ole kantaa siihen, mille kannalle puolue asettuu sote-aluejaossa.

Holopainen sen sijaan on oman näkemyksensä miettinyt.

– En haluaisi lähteä neuvomaan, mutta faktat puoltavat sitä, että on järkevää säilyä yhtenäisenä maakuntana. Siis sama maakunta ja sote-maakunta.

Vihreissä on näkyvissä ainakin se jakauma, että savonlinnalainen kansanedustaja Heli Järvinen liputtaa Itä-Savon Pohjois-Savo-suunnan puolesta.

Tulevassa koko maan poliittisessa keskustelussa ja sote-lakien lausuntokierroksella Holopaisen mukaan korostuu Uudenmaan erillisratkaisu.

– Uudenmaan ratkaisu mietityttää monia, ja Etelä-Savo on pieni kokonaisuus. On vaara, että tässä lipsahtaa lapsi pesuveden mukana. Olennaista on, että tarkastelu tehdään huolella.