Moni ei kuljeta lasta oikein autossa, kävi ilmi Liikenneturvan ratsiassa — Myös Mikkelissä pieniä lapsia matkusti ilman turvaistuinta

Turvaistuimen puutetta perusteltiin esimerkiksi perheen useilla autoilla.

Liikenneturva / Kaisa Rautiainen

Alle 135-senttisen lapsen tulee lain mukaan matkustaa autossa turvaistuimessa ja mieluiten takapenkillä. Selkä menosuuntaan ollessaan lapsi on kolaritilanteessa paremmassa turvassa kuin istuessaan kasvot menosuuntaan.
Alle 135-senttisen lapsen tulee lain mukaan matkustaa autossa turvaistuimessa ja mieluiten takapenkillä. Selkä menosuuntaan ollessaan lapsi on kolaritilanteessa paremmassa turvassa kuin istuessaan kasvot menosuuntaan.

Suomalaisilla vanhemmilla on petrattavaa lasten kuljettamisessa autossa turvallisesti.

Liikenneturva ja poliisi toteuttivat viime viikolla turvaistuinratsian, jossa tarkastettiin autoja 16 paikkakunnalla. Päiväkotien läheisyydessä tehtyihin pistokokeisiin osui yhteensä yli tuhat sellaista lasta, jotka olivat alle 135-senttisiä eli lain mukaan tarvitsevat autossa turvaistuinta.

Joka kolmannen lapsen matkajärjestelyissä havaittiin puutteita. Lapsilla ei esimerkiksi ollut turvaistuimia tai turvaistuimet oli kiinnitetty huolimattomasti. Pieniä lapsia matkusti myös kasvot menosuuntaan, vaikka alle kolmevuotiaille turvallisin matkustustapa on selkä menosuuntaan turvaistuimessa.

Viime vuonna samanlainen ratsia toteutettiin Itä-Suomen alueella ja nyt ensimmäistä kertaa maanlaajuisesti.

Mikkelissä valtaosa sai puhtaat paperit

Mikkelissä ratsia pidettiin Lähemäen lastentalon luona tiistaiaamuna, kun lapsia tuotiin päivähoitoon.

Ratsiassa tarkastettiin noin 50 lapsen turvajärjestelyt, ja suurin osa niistä oli lakien ja suositusten mukaisia.

— Todella paljon oli mietitty sitä, että kyydissä oli elämän kallein ja rakkain aarre eli oma lapsi. Istuimet olivat asianmukaisia ja lapsen kokoon sopivia ja lapset istuivat autossa oikeilla paikoilla, kertoo Liikenneturvan Mikkelin-yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Kaikki eivät saaneet puhtaita papereita. Muutamissa autoissa oli pieniä puutteita ja yksittäisissä vakavia puutteita.

Todella paljon oli mietitty sitä, että kyydissä oli elämän rakkain aarre. — Eini Karvonen

Tieliikennelain mukaan alle 135-senttisen lapsen tulee olla autossa asianmukaisessa turvalaitteessa eli turvakaukalossa, -istuimessa, turvavyöistuimessa tai korokkeella. Mikkelin ratsiassa osa alle 135-senttisistä lapsista matkusti pelkissä turvavöissä ilman turvaistuinta, ja pieniä lapsia myös pidettiin suositusten vastaisesti etupenkillä turvallisemman takapenkin sijaan.

Lyhyelläkin matkalla voi sattua onnettomuus

Karvonen kertoo, että moni perusteli turvaistuimen puuttumista poikkeustilanteella.

Vanhemmat vetosivat esimerkiksi ajomatkan lyhyyteen tai siihen, että kyseessä oli perheen kakkosauto ja turvaistuin oli perheen pääasiallisessa autossa.

Liikenneturva / Kaisa Rautiainen

Alle 3-vuotiaan paikka autossa on turvakaukalossa tai -istuimessa takapenkillä selkä menosuuntaan.
Alle 3-vuotiaan paikka autossa on turvakaukalossa tai -istuimessa takapenkillä selkä menosuuntaan.

— Turvallisuudesta ei pidä koskaan tinkiä. Pahimmassa tapauksessa onnettomuus voi tapahtua juuri sillä lyhyellä matkalla, Karvonen sanoo.

Vanhemmat tyytyväisiä tarkistuksiin

Mikkelissä pysäytetyt vanhemmat suhtautuivat ratsiaan hyvin.

— Kaikki olivat positiivisella mielellä. Moni kertoi olevansa tyytyväinen, että olimme tällaisella kampanjalla liikenteessä, Karvonen sanoo.

Lapsimatkustajat palkittiin pillimehuilla ja aikuiset tietopaketilla lasten kuljettamisesta autossa, oli järjestelyissä havaittu puutteita tai ei.

Koska ratsiassa tarkastettiin eri paikkakunnilla eri määrä autoja ja lapsia, paikkakuntien tiedot eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Lisätietoa turvaistuimista voi lukea Liikenneturvan sivuilta.

Uusimmat uutiset