Päämajamuseossa on tapahtunut vesivahinko, museo suljettu yleisöltä toistaiseksi — Lattia lainehti, kun museovirkailija saapui perjantaiaamuna töihin

Vettä on päässyt valumaan kahteen näyttelyhuoneeseen.

Vesa Vuorela

Päämajamuseon näyttelytiloihin valui perjantaina vettä katon saumoista. Lumenpudottajat kutsuttiin raivaamaan katolta enimpiä lumia.

Mikkelin Päämajamuseo on toistaiseksi suljettu yleisöltä vesivahingon vuoksi.

Vettä valui katon läpi museon näyttelytiloihin kahdessa huoneessa toisessa kerroksessa. Huoneet ovat Suomen sotia esittelevä huone sekä kulmahuone, jossa esitellään siviilien elämää sodan aikana.

Museovirkailija Päivi Rantasen mukaan vesivahinkoja on kärsitty myös museon seinänaapurissa, kaupungin tilapalvelujen tiloissa.

— Naapurin puolelta tilakeskuksesta tultiin aamulla kysymään, valuuko meilläkin vettä, Rantanen kertoo.

Esineet saatiin pelastettua

Mennessään aamulla sotia esittelevään huoneeseen Rantanen näki yhden nurkan ja ikkunalaudan lainehtivan. Vesi valui lukuisina noroina katonrajasta, ja juoksevan veden äänen pystyi kuulemaan.

Valumapaikan alapuolella sijaitsee vitriini. Sen museoesineet siirrettiin turvaan heti, kun vitriinin lasi saatiin avattua työkaluilla. Lasin takana säilytetyt kypärä, lapio, deaktivoitu ase ja paperiset kirjaset säilyivät kaikki kuivina.

Mikkelin kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen kertoo, että valumapaikasta tekivät vaarallisen vitriinin valaisimet ja muut valuman alapuolella sijaitsevat sähkölaitteet.

— Laitteiden lähellä avoimesti virtaava vesi on riski sekä työntekijöille että asiakkaille, Karttunen sanoo.

Onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin museoesineitä siirrettäessä.

Vesa Vuorela

Suomen sotia esitelleen huoneen nurkka lainehti, kun museovirkailija Päivi Rantanen saapui töihin perjantaiaamuna. Huoneeseen tuotiin puhallin kuivaamaan tiloja.

Vesi valunut katon saumoista

Karttunen kertoo museon vesivahingon johtuvan Päämajatalon katolle pakkautuneesta lumesta. Säiden lämmettyä lumi on alkanut sulaa, ja sulavesi on löytänyt tiensä läpi peltikaton saumoista.

Vahinkojen laajuutta Karttunen ei osaa vielä arvioida. Myöskään siitä ei ole tietoa, kuinka pitkään museo on suljettuna.

Museovirkailija Rantanen harmittelee tilannetta erityisesti museon kävijöiden kannalta. Päämajamuseon määrittelemättömän pituinen tauko tuntuu erityisen ikävältä nyt, kun Mikkelin taidemuseokin on kiinni muuton takia.

Lumenpudottajat työssä perjantaina

Vesivahingon kohdanneisiin huoneisiin tuotiin perjantaina puhaltimet, jotka kuivattavat seinää. Museolle tilattiin myös lumenpudottajia raivaamaan enimpiä lumia katolta.

— Mitähän viikonloppuna käy, kun on luvattu nuoskaa ja vesikeliä, Rantanen pohtii katon kestävyyttä.

Juttua muokattu 8.2. klo 14.10: Lisätty Päivi Rantasen haastattelu ja yksityiskohtaisempaa kuvailua vesivahingosta ja sen torjunnasta. Vaihdettu tekstin kappaleiden järjestystä. Juttuun vaihdettu uudet kuvat.

Kommentoidut