Pieksämäeltä löytyy tänään 135 jännittynyttä lasta, kun tiedossa on ensimmäinen koulupäivä — muualla syyslukuvuosi alkaa myöhemmin

Pieksämäkeläiset lähtevät ensimmäisinä koulutielle. Muissa Mikkelin seudun kunnissa koululaisten kesäloma jatkuu huomiseen tai ensi tiistaihin saakka. Juvalla ja Pieksämäelle kouluvuosi tuo väistötiloja.

Arja Reinikainen

Maaselän koululaisista noin puolet ahertaa kouluvuoden Kanttilassa, jonne on kesän aikana remontoitu opetustiloja. Maaselän koulun vanha puoli kärsii sisäilmaongelmista. Lapset on kuvattu välitunnilla toukokuussa.

Pieksämäen ekaluokkalaiset, joita on tänä syksynä 135, aloittavat koulutiensä muiden kunnan peruskoululaisten ja lukiolaisten tavoin tänään keskiviikkona.
Pieksämäkeläiset lähtevät koulutielle ensimmäisinä ja muissa Mikkelin seudun kunnissa koululaisten kesäloma jatkuu vielä hetken.
Mäntyharjussa, Kangasniemellä ja Pertunmaalla reput vedetään selkään huomenna torstaina 10. elokuuta. Hirvensalmella, Juvalla, Mikkelissä ja Puumalassa peruskoulut alkavat vasta ensi viikon tiistaina 15. elokuuta.

Mikkelin seudulla lukuvuosi alkaa harvinaisissa merkeissä, sillä tälle syksylle ei yhtäkään koulua ole lakkautettu.
Kangasniemellä tilanne oli jo lähellä, mutta helmikuussa kunnanvaltuusto päätti, että jo kertaalleen lakkautettu Hokan Otto Mannisen koulu jatkaa toimintaansa.
Koko Etelä-Savon ainoa lakkautettu koulu on Kaitaisten koulu Joroisissa.

Juvalle ja Pieksämäelle kouluvuosi tuo väistötiloja.
Naarajärveläisen Maaselän koulun vanha puoli on sisäilmaongelmien vuoksi suljettu ja 250 oppilaasta noin puolet aloittaa lukuvuoden viereisessä Kanttilassa.
Pieksänmaan entiseen kunnantaloon on remontoitu kesän aikana opetustuloja, joihin sijoittuu Tarkiaisen mukaan lähinnä koulun pienimpiä oppilaita.
Tilaratkaisu jatkuu todennäköisesti koko lukuvuoden, minkä aikana kesällä remontoitujen Maaselän koulun tilojen tilannetta seurataan.
— Maaliskuun loppuun mennessä Maaselän koulun täytyy olla terveellinen paikka tai koulutyö ei enää jatku siinä rakennuksessa, Pieksämäen opetusjohtaja Timo Tarkiainen vahvistaa.

Myös Pieksämäen yläkoululaiset ja lukiolaiset jatkavat opiskelua väistötiloissa, koska uuden yläkoulun rakentaminen on vasta suunnitteluvaiheessa.
Yläkoululaiset on sijoitettu Keskuskadulle ja lukiolaiset Hiekanpäähän. Yläkoulun taitoaineiden, kotitalouden ja käsitöiden opetustiloina toimii edelleen entisen Meriluodon koulun c-osa.
— Lisäksi yläkoululaiset ja lukiolaiset saavat uuden musiikkiluokan, joka on rakennettu Järjestötalon juhlasaliin, Tarkiainen kertoo.

Juvan koulukeskus, joka sisäilmaongelmaisena aiotaan purkaa ja korvata uudella rakennuksella, palvelee alkusyksyn entiseen tapaan.
D-osa pysyy suljettuna, joten noin 300 oppilasta ahtautuu rakennuksen kolmeen siipeen sekä käyttää lisäluokkia kunnanvirastolla ja Sampolassa.
— Ja teknisen työn opetus siirtyy Esedun entisiin tiloihin, Juvan yläkoulun ja lukion rehtori Kari Leskinen kertoo.
Koulukeskuksen viereen rakennetaan parhaillaan parakkeja, jotka koulu saa käyttöönsä syysloman jälkeen. Yläkoululaisten luokkien lisäksi parakkeihin tulee aineluokkia, kanslia ja opettajainhuone.
— Sitten tilanne helpottuu. Lukiolaiset jäävät koulukeskuksen yläkerroksiin, jotka ovat paremmassa kunnossa, Leskinen sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.