Ammattikorkeakoulujen kevään pääsykokeet pidetään paikan päällä vilpin estämiseksi – Kokeen voi suorittaa Mikkelin kampuksella, vaikka hakisi muualle

Xamkin opiskelijapalvelupäällikön mukaan koululla on kokemusta koronaturvallisten pääsykokeiden järjestämisestä.

Vesa Vuorela

Mikkelissä järjestetään pääsykokeita tänä vuonna neljänä päivänä. Kuvassa Xamkin Mikkelin kampuksen A-rakennus.
Mikkelissä järjestetään pääsykokeita tänä vuonna neljänä päivänä. Kuvassa Xamkin Mikkelin kampuksen A-rakennus.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa kevään pääsykokeisiin valmistautuminen on pitkällä. Kevään pääsykokeet järjestetään yksipäiväisenä lähikokeena, eli hakijan on tultava paikan päälle. Tätä harjoiteltiin jo kahdesti viime vuoden keväällä sekä syksyllä.

– Noudatamme valintakokeissa samoja turvallisuusohjeita kuin syksyllä vaikka rajoituksia kevääseen mennessä olisi purettu, kertoo opiskelijapalvelupäällikkö Leena Kurki-Pölönen Xamkista.

Kurki-Pölösen mukaan kevään koesuorituksiin on varattu 5 päivää. Koetilaisuuksia on 20 koko Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.

Matkustamista halutaan vähentää

Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ammattikorkeaan hakevilla on mahdollisuus itse valita paikka, jossa pääsykoe suoritetaan. Mikkelissä asuva hakija voi siis suorittaa valintakokeensa Xamkin Mikkelin kampuksella, vaikka hakisi johonkin toiseen ammattikorkeakouluun. Järjestelyllä on tarkoitus vähentää matkustamisen tarvetta.

Valintakoepaikka valitaan hakemuksen yhteydessä. Kurki-Pölönen muistuttaa, että ensimmäisillä hakijoilla on parhaat mahdollisuudet vaikuttaa koepaikkaan. Vitkastelija voi päätyä tekemään koettaan vaikkapa Ouluun.

– Kaikille kuitenkin taataan paikka pääsykokeisiin. Opetusministeriö seuraa tilannetta, ja tarvittaessa koepaikkoja kouluilla lisätään.

Pääsykokeet järjestettävissä turvallisesti

Kurki-Pölönen kertoo, että pääsykoejärjestelyissä on kiinnitetty paljon huomiota koronaturvallisuuteen. Hakijat opastetaan jo ulkona eri ovista sisään, tarvittaessa eri aikoihin, mikäli samasta ovesta tulijoita on paljon.

Lisäksi tiloja on riittävästi, jotta kahden metrin turvavälit voidaan taata.

– Maskin käyttöä emme voi vaatia, mutta sitä suositellaan. Tunnistautumispisteillä on maskeja jaossa.

Kurki-Pölönen kertoo viime syksyn pääsykokeissa kiertäneensä kaikilla Xamkin toimipisteillä ja nähneensä vain muutamia hakijoita, joilla ei ollut maskia. Heillä syyt olivat terveydellisiä.

– Hakijat ovat todella vastuuntuntoisia tässä asiassa. Ei ole tiedossa, että valintakokeista olisi saatu yhtään altistusta tai tartuntaa. Meillä on hyvää kokemusta turvallisista pääsykokeista. Toki valvominen ja ohjeistus vaatii vähän enemmän henkilökuntaa.

Vilpin mahdollisuutta haluttiin poistaa

Ammattikorkeakoulujen yhteishaku alkaa 17. maaliskuuta ja kestää kuun loppuun. Yhteishaussa on mukana 22 ammattikorkeakoulua. Viime maaliskuussa Suomi siirtyi poikkeusoloihin samaan aikaan kuin yhteishaku alkoi. Uudenlaiset opiskelijavalintajärjestelyt jouduttiin tekemään nopealla aikataululla.

– Valmistautuminen kevään 2021 opiskelijavalintoihin poikkeaa täysin viime vuodesta. Meillä on ollut aikaa arvioida 2020 touko-kesäkuussa järjestetyn kaksivaiheisen AMK-valintakokeen toteutumista ja ongelmia, kertoo toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.

Viime vuonna AMK-valintakoe oli kaksivaiheinen, eli kokeet pidettiin kahtena eri päivänä. Lempisen mukaan yksivaiheiseen lähikokeeseen siirtymisessä tärkeintä oli pyrkiä poistamaan vilpin mahdollisuutta.

– Hakijoiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi on tärkeä poistaa mahdollisuuksia väärinkäytöksiin koesuorituksen aikana, Lempinen sanoo.

Ammattikorkeakoulun aloituspaikoista noin puolet täytetään todistusten perusteella ja loput AMK-valintakokeella. Todistusvalinnassa on erikseen aloituspaikat ylioppilastutkinnolla ja ammatillisella perustutkinnolla hakeville. Vaikka hakija tulisi valituksi todistuksen perusteella, pääsykokeisiin voi silti osallistua, mikäli haluaa ylemmän hakutoiveen opiskelupaikan.

Ammattikorkeakoulut

Kevään opiskelijavalinnat

Yhteishaku 17.3–31.3.2021

Hakija valitsee AMK-valintakoepaikan samalla, kun tekee hakemuksen. Yhteen koetilaisuuteen mahtuu noin 170 hakijaa.

Pääsykoepäivät Mikkelissä

1.6. kaksi koetilaisuutta

2.6. kaksi koetilaisuutta

3.6. kaksi koetilaisuutta

4.6. kaksi koetilaisuutta

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 31.5.

Kaikki opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.

Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 16.7.

Varasijatäyttö päättyy 2.8.