Liikevuokrien rästit taloyhtiöiden kiusana

Kiinteistöliiton mukaan maksamattomia vuokria on hirvittävä määrä ympäri maata.

Soila Puurtinen

Monissa taloyhtiöissä osakkaille tipahtaa lisälasku, kun liiketilan vuokralaiset ajautuvat maksuvaikeuksiin.
Monissa taloyhtiöissä osakkaille tipahtaa lisälasku, kun liiketilan vuokralaiset ajautuvat maksuvaikeuksiin.

Liikevuokralaisten maksurästit ovat taloyhtiöiden kiusana ympäri maata. Kiinteistöliitto ry:n toimitusjohtaja Harri Hiltunen Kiinteistöliitto ry:stä huomauttaa, että määrä on hirvittävä. Tyypillinen tapaus voisi olla esimerkiksi katutason ravintola, joka menettää tuntuvasti asiakkaitaan.
Taloyhtiöt ovat usein pitkämielisiä maksuja odottaessaan, sillä jos yritysvuokralaisen irtisanoo, tilalle on hankala löytää uutta tulijaa. Toisaalta tiedetään, että myös takaraja on asetettava johonkin.
– Jos liiketila on hyvällä paikalla ja jokin toinen yritys siihen tilalle tulossa, niin sittenhän vuokranantajan intressissä on lähteä purkamaan vuokrasopimus maksamattomien vuokrien takia, huomauttaa Hiltunen.

Jos tiloja on tyhjinä tai vuokraa ei kerry, taloyhtiön on pakko korottaa hoitovastikkeita. Toimitusjohtaja, isännöitsijä Jan-Erik Wasenius Isännöitsijätoimisto Isto Oy:stä perustelee, että hoitomenot säilyvät entisellään, sillä liiketiloja ei voi jättää kylmilleen.
Liiketila voi olla myös yrittäjän omistuksessa, jolloin tämän maksuvaikeudet johtavat taloyhtiön vielä isompiin ja yleensä pysyviin hankaluuksiin. Uuden yrittäjän ja uuden tilojen omistajan pitäisi suostua ottamaan kontolleen nykyisten vastikkeiden lisäksi entiset vastikkeet.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.