Kaaduitko jäisellä kadulla, ajoitko autolla monttuun? — Mikkelin kaupungilta voi hakea vahingonkorvauksia, mutta sitä eivät kaikki tiedä

Mikkelin kaupungille jätettiin viime vuonna 26 vahingonkorvaushakemusta ja korvauksia maksettiin yhteensä 14 000 euroa. Niistä suurin osa johtui liukastumisista ja auton vaurioitumisesta.

Janne Lehtonen

Yleisimmät henkilövahingot ovat liukastumisista aiheutuneita vahinkoja. Kuvituskuva.
Yleisimmät henkilövahingot ovat liukastumisista aiheutuneita vahinkoja. Kuvituskuva.

Mikkelin kaupungilta haetaan melko vähän vahingonkorvauksia, kertovat kaupunginlakimies Jukka Savolaisen Länsi-Savolle keräämät tilastot.

Esimerkiksi vuonna 2017 kaupungilta haettiin korvausta yhteensä yhdeksästä henkilövahingosta ja seitsemästätoista autoon kohdistuneesta vahingosta. Niistä kaksitoista hylättiin ja yhteensä korvauksia maksettiin neljästätoista vahingosta.

Yleisimmät henkilövahingot ovat liukastumisista aiheutuneita vahinkoja, suurin osa autoon kohdistuneista vahingoista taas tapahtuu tiellä oleviin kuoppiin ajamisesta.

Korvaussummat maltillisia

Myös kaupungin maksamat korvaussummat ovat melko maltillisia. Esimerkiksi viime vuonna tapahtuneista henkilövahingoista ja autoon kohdistuneista vahingoista maksettiin yhteensä korvauksia 14 000 euroa. Vuonna 2016 summa oli 4 000 euroa, joka sisältää kaksi korvausta henkilövahingosta ja kaksi autoon kohdistunutta vahinkoa.

NETTI - Vahingonkorvaushakemukset Mikkelin kaupungille 2016–2017-01.jpg

— Vuoden kokonaissumma on usein sattumasta kiinni. Viime vuoden lukua selittää yksi iso korvaus, joka kattaa kolmasosan summasta. Silloin sattui iso autovahinko, jossa esimerkiksi auton öljypohja meni rikki, Savolainen selittää.

Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunki maksoi viime vuonna vahingonkorvauksia 34 000 euroa.

Vahinkoa voi olla työlästä selvittää

Kaupunginlakimies arvelee, etteivät kaikki tiedä, että kaupungilta voi hakea vahingonkorvausta erilaisissa vahinkotilanteissa. Savolainen epäilee, että korvaushakemusten määrää selittää myös se, että tapahtunutta vahinkoa on melko työlästä selvittää.

— Joskus on hankala sanoa, mikä tie on kaupungin, yksityisen ylläpidon tai ely-keskuksen hoidossa vai onko kyseessä taloyhtiön vastuulla oleva alue, Savolainen sanoo.

Siihen ei voi päästä, että jalkakäytävät eivät joskus olisi liukkaita. Näin asiaa on linjattu myös korkeimmassa oikeudessa. — Jukka Savolainen

Esimerkiksi liukastumistilanteissa kaupunki maksaa korvauksia yleensä tarpeellisista sairaanhoitokuluista, kivusta ja särystä sekä pysyvästä haitasta. Myös ansionmenetyksestä voi tietyin edellytyksin saada korvausta.

— Sellaisia hakemuksia tulee kuitenkin melko harvoin, sillä kaatuneiden keski-ikä on aika korkea.

Millainen sää, milloin viimeksi hiekotettu?

Hakemuksia joudutaan myös hylkäämään. Yleinen hylkäysperuste onkin se, että vahinko on tapahtunut alueella, joka ei ole kaupungin hoidossa.

— Esimerkiksi viime vuonna hylätyistä hakemuksista kaksi oli tapahtunut sellaisessa paikassa, johon jalankulkijoilla ei ollut asiaa eikä kaupungilla ylläpitovelvollisuutta, Savolainen kertoo.

Myös se, että kaupunki on toiminut riittävän huolellisesti esimerkiksi hiekoituksen ja aurauksen suhteen, voi johtaa hakemuksen hylkäämiseen. Kaupunginlakimies vastaa korvauspäätöksistä ja selvittää yhdessä kunnossapitopäällikön ja urakoitsijan kanssa, millainen sää tapaturmapaikalla on ollut ja milloin paikka on viimeksi hiekoitettu. Ihmiset voivat kuitenkin liukastua, vaikka kaupunki olisikin heikottanut kadut oikein.

— Siihen ei voi päästä, että jalkakäytävät eivät joskus olisi liukkaita. Näin asiaa on linjattu myös korkeimmassa oikeudessa.

Vakuutusyhtiöiltä enemmän korvaushakemuksia 

Jos vahinko sattuu, korvaushakemuksen voi tehdä suoraan Mikkelin kaupungille vapaamuotoisella hakemuksella. Savolaisen mukaan iso osa korvaushakemuksista tulee kuitenkin nykyisin vakuutusyhtiöiden kautta.

— Ihmisillä tuntuu olevan entistä enemmän tapaturmavakuutuksia.