Talentia varoittaa Essotea lomautuksista — "Sosiaaliohjaajien lomauttaminen ei ole mahdollista ilman, että asiakasturvallisuus kärsii"

Ammattijärjestön mielestä sosiaalihuollon asiakasturvallisuus on vaarassa kärsiä, jos sosiaaliohjaajia ei rajata lomautusten ulkopuolelle.

Mari Koukkul

Essotessa ei ole vielä päätetty, lomautetaanko sosiaaliohjaajia vai ei.
Essotessa ei ole vielä päätetty, lomautetaanko sosiaaliohjaajia vai ei.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on huolissaan sote-kuntayhtymä Essoten tulevista lomautuksista. Järjestön mielestä Essoten säästötoimet vaarantavat sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden.

Essote on kertonut aiemmin, että sen suunnittelemilta lomautuksilta ja mahdollisilta irtisanomisilta ovat turvassa suoraa asiakas- ja potilastyötä tekevät lääkärit, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja sosiaalityöntekijät.

Ammattijärjestö ihmettelee, miksi sosiaaliohjaajat eivät ole mukana joukossa, vaikka hekin tekevät suoraa asiakastyötä.

— Sosiaaliohjaajien lomauttaminen ei ole missään olosuhteissa mahdollista ilman, että sosiaalihuollon asiakasturvallisuus kärsii. Heidät pitää lisätä lomautusten ulkopuolelle, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki tiedotteessa.

Kortelainen: Asia on tunnistettu Essotessa

Essoten johtaja Risto Kortelainen kertoo, että on keskustellut aiheesta Ristimäen kanssa.

— Tiedämme hyvin ja olemme tunnistaneet nämä vaikeudet, mitä tähän aiheeseen liittyy, Kortelainen sanoo.

Essote päätti yt-neuvotteluissaan lomauttaa 600 työntekijää kahdeksi viikoksi. Kortelaisen mukaan ensi viikolla ratkeaa, keitä lomautettavat tarkalleen ovat.

En voi suoriltaan vastata, ovatko sosiaaliohjaajat lomautusten piirissä. — Risto Kortelainen

— En voi suoriltaan vastata, ovatko sosiaaliohjaajat lomautusten piirissä vai eivät. Asia ratkeaa ensi viikolla johtoryhmän kokouksissa. Mutta asia on tunnistettu meillä, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mukaan Essotella on töissä kymmeniä sosiaaliohjaajia.

Sosiaaliohjaajat työskentelevät esimerkiksi vanhusten, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja päihdeongelmaisten parissa.

Tehy tutkii alan yt-neuvotteluja

Viikko sitten sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kertoi, että aikoo selvittää alalla meneillään olevien yt-neuvottelujen laillisuuden, mikäli ne johtavat irtisanomisiin, osa-aikaistuksiin tai lomautuksiin.

Tehy selvittää tällä hetkellä esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja yksityisiä terveyspalveluita tuottavan Pihlajalinnan yt-neuvottelujen laillisuutta. Essotea järjestö ei tiedotteessaan mainitse.

Tehyn mielestä hoitohenkilöstön lomautukset ja irtisanomiset ovat kyseenalaisia tilanteessa, jossa samaan aikaan tarvitaan lisää työntekijöitä.

Essoten yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla. Niiden tuloksena kuntayhtymästä aiotaan vähentää noin 110 henkilötyövuotta. Hallinto- ja tukipalveluista lähtee vuosien 2019–2021 aikana noin 60 henkilötyövuotta.

Lisäksi koko kuntayhtymässä tehdään paljon tehtävien ja toimintojen uudelleen järjestelyjä.

Luetuimmat