Perussuomalaiset hajoaa Juvalla — Kolmesta valtuutetusta kaksi on eronnut puolueesta

Taustalla on arvomaailmaan liittyviä ristiriitoja. Hirvensalmella puolueesta erosi varavaltuutettu.

Tanja Rihu

Varavaltuutettu Kimmo Kosonen (kuvassa vas.) sekä valtuutetut Reijo Paunonen ja Johanna Huisko eivät kuulu enää perussuomalaisiin.

Juvan perussuomalainen valtuustoryhmä on hajonnut. Puolueen kolmesta valtuutetusta kaksi on jättänyt puolueen. Kunnanhallituksen jäsen Johanna Huisko ja valtuutettu Reijo Paunonen kertovat eronneensa puolueesta tammikuussa.

Myös varavaltuutettu Kimmo Kosonen on eronnut.

Valtuustossa perussuomalaisena jatkaa enää Ano Turtiainen, joka on myös Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja.

Paunonen sanoo eron johtuvan epäluottamuksesta puolueen johtoon sekä puolueen arvoista.

— Puolueen periaateohjelmassa sanotaan puolueen perustuvan kristillissosiaalisille arvoille, mutta näitä periaatteita ei ole noudatettu lainkaan puolueen päätöksenteossa, Paunonen lausuu.

Huisko kertoo, ettei tunnista enää puoluetta samaksi kuin mihin vuonna 2008 liittyi.

Eron taustalla on myös luottamuspula Juvan perussuomalaisten puheenjohtajistoa kohtaan. — Johanna Huisko

— Kaikilla ihmisillä on ihmisarvo, ovatpa maassa laillisesti tai laittomasti. Asioista pitäisi pystyä sopimaan yhteistyöllä eikä kärkkäästi mediassa rääpien. Eron taustalla on myös luottamuspula Juvan perussuomalaisten puheenjohtajistoa kohtaan, Huisko sanoo.

— Arvomaailmani ja toimintatapani ovat erilaiset noudatettavan linjan kanssa, varavaltuutettu Kimmo Kosonen perustelee.

Huisko ja Paunonen kertovat käyneensä tunnusteluja uudesta poliittisesta ryhmästään. Kumpikaan ei ole menossa siniseen tulevaisuuteen.

Taustalla vaikuttaa Jyväskylän puoluekokous

Juvan tapahtumat ovat osa kesäkuussa alkanutta tapahtumasarjaa, jossa valta perussuomalaisissa on vaihtunut ja meininki muuttunut. Jyväskylän puoluekokouksessa puoluejohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho. Pian valinnan jälkeen enemmistö perussuomalaisten eduskuntaryhmästä erosi omaksi ryhmäkseen ja myöhemmin puolueekseen.

Paunonen oli puheenjohtajavaalissa sittemmin sinisiin loikanneen Sampo Terhon kannattaja. Huisko ei ole julkisesti kertonut, kenen takana puoluekokouksessa oli.

Paunonen toimi viime vuonna perussuomalaisten Etelä-Savon piirin vt. puheenjohtajana. Marraskuussa Savonlinnassa pidetyssä piirikokouksessa sekä Huisko että Paunonen olivat ehdolla puheenjohtajaksi.

Valituksi tuli kuitenkin Jari Rajapolvi Pieksämäeltä. Länsi-Savon haastattelussa joulun alla Rajapolvi kertoi, että puolueen piireissä on aloitettu ”puhdistukset”.

Paunonen sanoo, että hänelle piirikokouksen päätökset olisivat käyneet. Sitä hän ei sulattanut, että useat piiri johtohenkilöt ovat julkisuudessa puhuneet puhdistusten aloittamisesta.

Yhdistys antoi varoituksen

Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja Ano Turtiainen oli maanantaina iltapäivällä kuullut vain Reijo Paunosen erosta. Turtiainen näkee eron taustalla Paunosen tyytymättömyyden siihen, ettei tämä tullut valituksi piirin puheenjohtajaksi.

Paunonen sai tammikuussa Juvan perussuomalaisilta kirjallisen varoituksen. Turtiaisen mukaan syynä oli se, että Paunonen on levittänyt luottamuksellista valtuustoryhmän sähköpostia ulkopuolisille.

Paunonen itse kertoo, että tapauksessa on kyse siitä, että hän on lähettänyt valtuustoryhmän asioita Juvan paikallisyhdistyksen hallituksen jäsenelle.

Turtiaisen mukaan hän ei ole puhunut puolueen puhdistamisesta. Hän kuitenkin pitää ymmärrettävänä ja hyvänä, että ”vanhan vallan” kannattajat jättävät puolueen.

Turtiainen sanoo puolueen puhdistumisen käynnistyneen puoluekokouksen jälkeen ensin korkeammalta tasolta.

— Oli selvää, että tämä jatkui paikallistasolle. Oman edun tavoittelijat roikkuvat paikoillaan niin kauan kuin siitä on hyötyä.

Turtiainen pitää puolueessa kesän jälkeen tapahtunutta kehitystä myönteisenä. Hänen mukaansa yhdessä tekeminen ja avoimuus ovat lisääntyneet.

Myös Hirvensalmella perussuomalaisissa tapahtuu. Varavaltuutettu Leila Salenius on ilmoittanut kunnalle eroavansa perussuomalaisten valtuustoryhmästä tämän vuoden alusta lukien, koska ei ole enää puolueen jäsen.

Uusimmat uutiset