Mikkeliläinen Amanda Häkkinen ponnisti epätyypillisestä taustasta kahdeksan laudaturin ylioppilaaksi – ”Hyvä suomen kielen taito auttaa”

Amanda Häkkisen ansioluetteloon mahtuu paljon. Hän on saanut Tieteenkesyttäjä juniori -palkinnon ja osallistunut Euroopan nuorten parlamentin foorumiin. Keskiviikkona hän matkustaa Montenegroon filosofian olympialaisiin.

Mari Koukkula

Amanda Häkkinen nousi perjantaiaamuna bussiin Mikkelin matkakeskukselta. Hän uurastaa päivällä Helsingin yliopiston pääsykokeissa.
Amanda Häkkinen nousi perjantaiaamuna bussiin Mikkelin matkakeskukselta. Hän uurastaa päivällä Helsingin yliopiston pääsykokeissa.

Mikkeliläinen tuore ylioppilas Amanda Häkkinen matkusti perjantaiaamupäivänä Helsinkiin pääsykokeisiin hyvällä ja yllättyneellä mielellä.

Kahdeksan ainetta Mikkelin lukiossa kirjoittanut Häkkinen sai kaikista arvosanaksi laudaturin.

—En lähtenyt hakemaan tällaista tulosta. Ajattelin vain tekeväni parhaani.

Häkkinen kirjoitti vuosi sitten keväällä filosofian ja syksyllä pitkän englannin, lyhyen matematiikan ja historian. Keväälle jäivät yhteiskuntaoppi, keskipitkä ruotsi, lyhyt venäjä ja äidinkieli.

Häkkinen on ansioitunut muutenkin. Hän on saanut Tieteenkesyttäjä juniori -palkinnon ja suorittanut kaikki lukuaineiden lukiokurssit arvosanalla 10.

Kirjoitusten jälkeen hän osallistui Euroopan nuorten parlamentin kansainväliseen foorumiin Sveitsissä. Ensi keskiviikkona hän matkustaa Montenegroon filosofian olympialaisiin.

Mikkelin lukion lehtori Kari Kääriäinen on kuvaillut Häkkisen taitoja muun muassa sanomalla, että hänellä on poikkeuksellista taitoa laatia hallittuja tekstejä, paljon osaamista yhteiskunnallisista aineista ja kyky tuottaa oivaltavia, uusia näkökulmia.

Yksinhuoltajaäidin perheestä

Häkkinen itse kiittää menestyksestään esimerkiksi hyvää suomen kielen taitoa.

— Taustani on epätyypillinen, sillä tulen yksinhuoltajaäidin perheestä, eikä äidilläni ollut lapsuudessani akateemista taustaa. Mutta olen aina lukenut paljon. Kun kieli on kunnossa, on helppo tuottaa tekstiä.

Lukeminen on auttanut Häkkistä kerryttämään paitsi suomen kielen taitoa, myös yleissivistystä.

— Opiskelu on ollut helppoa, kun on ollut valmiiksi hyvät pohjatiedot. Ja kun opiskelee alusta asti useita eri aineita, niiden välillä huomaa yhteisiä teemoja, mikä auttaa teksteissä.

Vaikka Häkkinen on osoittanut poikkeuksellista lahjakkuutta, hänelle oli selvää käydä lukio synnyinkaupungissaan Mikkelissä. Muistot ovat hyvät.

— Täällä on ollut ihania ja mukavia opettajia ja ystäviä. Koulurakennustakin tulee ikävä.

Helsingin yliopisto tähtäimessä

Häkkisen tie vei jo perjantaina kirjaimellisesti pois Mikkelistä, sillä hän osallistuu tänään teoreettisen filosofian pääsykokeisiin Helsingin yliopistossa. Se on hänen kakkosvaihtoehtonsa.

Ykköstavoite on niin ikään Helsingin yliopiston yhteiskunnallisen muutoksen kandiohjelma, jonne hän pyrkii ensi tiistaina, päivää ennen lentoa Montenegroon.

Häkkinen myöntää, että kevään tahti on hengästyttänyt.

— Yhtään vapaapäivää ei ole ollut.

Ylioppilasjuhlia Häkkinen viettää lähimpien kesken. Sen jälkeen on loman vuoro. Tuore ylioppilas lähtee kolmeksi viikoksi yksin Eurooppaan ottamaan omaa aikaa ja tapaamaan kavereita.

Vielä perjantaina olo oli paitsi hyvä ja helpottunut, myös hitusen tyhjä.

— Tulevaisuus on auki. Tältä varmasti tuntuu aina isossa elämänmuutoksessa.

Kymmenen vuoden päästä Amanda Häkkinen toivoo olevansa vähintään maisteri, tekeillä voisi olla väitöskirja. Hän haaveilee työskentelevänsä ulkomaisessa yliopistossa.