SAK:n Savonlinnan puheenjohtajalle Suomen malli sopii

Yhteiskuntasopimusta katsotaan Ritva Suomalaisen mukaan vielä uudestaan kokonaisuutena SAK:n järjestöissä.

SAK:n Savonlinnan seudun paikallisjärjestön nokkanainen Ritva Suomalainen uskoo, että Suomen malli, jossa vientialat määrittävät palkkakehityksen, sopii laajasti kenttäväelle.

SAK kertoi perjantaiaamuna hyväksyvänsä työmarkkinajärjestöjen neuvotteleman ns. Suomen malliin, jossa ideana on, että vientiliitot ja kilpailualat määrittelevät jatkossa palkankorotusten tason.

SAK:n hallitus piti asian vuoksi aamutuimaan ylimääräiseen kokouksen.

Suomen malli ei suoranaisesti liity yhteiskuntasopimukseen, mutta sen hyväksyminen tullee edistämään tämänkin sopimuksen neuvotteluja.

Yhteiskuntasopimuksessa seuraava etappi on ensi viikon torstaina, jolloin jo kertaalleen yhteiskuntasopimukselle ei sanonut Palvelualojen ammattiliitto Pam kokoontuu uudelleen asian vuoksi.

SAK:n Savonlinnan seudun paikallisjärjestön puheenjohtaja, Pamin pitkäaikainen aktiivitoimija Ritva Suomalainen arvelee SAK:n kentän hyväksyvän laajasti Suomen mallin, jossa vientialat määrittävät palkkakehitystä.

— Tästä linjauksestahan on puhuttu jo pitkään. Ei se yllätyksenä tullut, ja uskon, että sen kanssa voi elää hyvin. Luulen, että meidän kentän valtaenemmistö on tämän linjauksen takana.

Suomalainen näkee, että Suomen malli ei vielä tarkoita yhteiskuntasopimuksen hyväksymistä Pamin osalta.

— Pam linjaa asiaa ensi torstaina. Antaahan tämä pohjaa sillekin asialle. Parhaimmillaan vientialojen palkkakehitys voi tietää hyviä asioita Pamin pienipalkkaisille työntekijöille palvelualoilla.

Suomalaisen mukaan yhteiskuntasopimus on tavallaan neuvottelujen osalta tauolla ennen kuin Pam ensi torstaina asiaan palaa.

Savonlinnan järjestön puheenjohtajan mukaan kaupoissa ja muualla palvelualoilla työskentelevät Pamin jäsenet kokevat, että hallitus ja EK ovat ajaneet heidän ahtaalle.

— Pidän selvänä, että Suomen mallin hyväksymisestä huolimatta Pam ja myös koko SAK:n järjestökenttä käy yhteiskuntasopimuksen läpi alusta loppuun ennen päätöksiä.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo