Sosteri ei hae valinnanvapauspilottia ainakaan vielä — Essote saattaa sitä hakea tai odottaa Sosterin päätöstä

Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen jo ensi keväänä.

Jaakko Avikainen

Essoten johtaja Risto Kortelaisen mielestä valinnanvapauspilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea.

Essote saattaa hakea sote-lakiesitykseen sisältyvää valinnanvapauspilottia joko 7. heinäkuuta mennessä tai syksyllä. Essoten hallitus on antanut Essoten johtajalle Risto Kortelaiselle valtuudet hakea pilottia.

Valinnanvapauspilotointi tarkoittaa, että kansalaiset pääsisivät valitsemaan julkisen tai yksityisen terveyskeskuksen jo ensi keväänä, vuotta tai puoltatoista aikaisemmin kuin pilotin ulkopuolisten alueiden asukkaat. Se tarkoittaa myös, että julkiset terveyskeskuksetkin pitäisi yhtiöittää etuajassa.

— Asiasta neuvotellaan Sosterin kanssa tällä viikolla. Pilottia voidaan hakea syksyllä yhtäjalkaa tai Essote voi hakea sitä jo heinäkuussa, jolloin hakemusta voidaan myöhemmin tarvittaessa täydentää Sosterin ja Pieksämäen hakemuksilla, Kortelainen pohtii.

Sosteri ei hae sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden pilotiksi ainakaan vielä heinäkuun haussa. Sosterin hallitus ei käsittele asiaa tiistain kokouksessaan.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro kertoo, että pilottia ehtii hakea vielä syksylläkin, jos aihetta on. Näin linjasi Sosterin hallitus epävirallisesti edellisessä kokouksessaan.

— Syksyllä jo tiedetään, kuinka lainsäädäntö kesällä kehittyy. Käsittääkseni syksyn hakemukset käsitellään tasaveroisina heinäkuun hakemusten kanssa, Peitsaro sanoo.

Kortelainenkin toteaa, että kesä ratkaisee, miten valinnanvapauslaille lopulta käy. Perustuslakivaliokunta antanee asiasta lausuntonsa ensi viikolla. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan valiokunta ei hyväksyisi esimerkiksi valinnanvapauslakiin kuuluvaa pakkoyhtiöittämistä, joten lain sisältö saattaa merkittävästi muuttua.

— Jos valinnanvapautta ei tule, silloin pilotitkin tietenkin perutaan, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mielestä pilottia kannattaa hakea, koska valtio lupaa piloteille rahallista tukea ja asiantuntijoitten tukea. Ensimmäisessä haussa sitä hänen mielestään kannattaa hakea, koska naapurimaakunnatkin sitä hakevat. Hän uskoo, että lääkäreitten ja sairaanhoitajien pestaamisessa etulyönti on niillä maakunnilla, jotka ensimmäisenä saavat organisaationsa kuntoon.

Mikko Kääriäinen

Mikko Kääriäinen

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo