Mikkelissä aletaan syödä koulujen ylijäämäruokaa – Tavoitteena torjua ruokahävikkiä

Ruokahävikin vähentämisen lisäksi halutaan edistää ihmisten mahdollisuuksia syödä yhdessä. Ilmaisia ruokailuja järjestää Estery ry.

Lumikki Haaja

Estery-talolla tarjoillaan pian koulujen hävikkiruokaa.
Estery-talolla tarjoillaan pian koulujen hävikkiruokaa.

Etelä-Savon hyvinvointijärjestöjen tuki ry aloittaa ruokahävikin vähentämisen. Se alkaa järjestämään Estery-talolla perjantaisin 21. elokuuta alkaen yhteisöllisiä ruokailuita, jossa syödään Mikkelin kaupungin kouluilta ylijäänyttä ruokaa.

Ruokailu on maksuton ja avoin kaikille.

– Vastuullisuus on iso osa kansalaisjärjestöjen toiminnan ydintä. Ruokahävikki on jo vuosia ollut yhteiskunnallisesti iso huolenaihe ja olemme todella iloisia päästessämme toteuttamaan hävikkiruuan vähentämistä, kertoo Esteryn puheenjohtaja Kauko Väisänen tiedotteessa.

Ruokahävikin vähentämisen lisäksi Estery haluaa edistää ihmisten mahdollisuuksia syödä yhdessä.

– Erityisesti raskaana koronakeväänä moni tunsi itsensä yksinäiseksi ja alakuloiseksi, jolloin ruokakaan ei maistu. Taloudellisen tilanteen heikkenemisen seurauksena osalle ihmisistä riittävän ruoan saanti ei ole ollut itsestäänselvyys, Esteryn toiminnanjohtaja Satu Taavitsainen sanoo.

Erityisesti raskaana koronakeväänä moni tunsi itsensä yksinäiseksi ja alakuloiseksi, jolloin ruokakaan ei maistu. — Satu Taavitsainen

Ruoka tarjoillaan heti kun se saadaan kouluilta

Estery noudattaa hävikkilounailla Ruokaviraston ohjeita, ja tarjoilee ruoan heti, kun se on haettu kouluilta. Ruokaturvallisuuden takaamiseksi ruokaa ei saa jäähdyttää ja uudelleen kuumennuksen jälkeen tarjota asiakkaille tai edelleen jakaa asiakkaiden omiin astioihin. Ruoan määrä riippuu siitä, kuinka paljon sitä saadaan kouluilta.

Estery sai mahdollisuuden tapahtuman toteutukseen haettuaan mukaan on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaan valtakunnalliseen 64 järjestön yhteishankkeeseen, jossa järjestöt ovat sitoutuneet kehittämään ruoka-aputyötään.

Hanke on kattavin koskaan Suomessa toteutettu ruoka-apuun liittyvä järjestötoimijoiden hankekokonaisuus. Se toteutetaan jokaisessa maakunnassa, 283 paikkakunnalla, 129 kunnassa ja 380 ruoanjakopisteessä.

Yhteisöllinen ruokahävikkilounas Estery-talolla (Otto Mannisen katu 4, Mikkeli, puutalo) perjantaisin klo 12.1514.00.