Itä-Suomen poliisi otti huumausaineiden tehovalvonnassa kiinni 66 rikoksesta epäiltyä henkilöä

Yhä useampi huumausaineiden myyjä ja ostaja on alaikäinen.

Niina Villman

Tehovalvonnassa tavoitettiin myös alle 18-vuotiaita rikoksesta epäiltyjä henkilöitä.
Tehovalvonnassa tavoitettiin myös alle 18-vuotiaita rikoksesta epäiltyjä henkilöitä.

Itä-Suomen poliisi tavoitti lokakuun loppupuolella tapahtuneessa huumausaineiden tehostetussa kenttävalvonnassa kaikkiaan 66 rikoksesta epäiltyä henkilöä eri puolilla maakuntaa.

Henkilöistä otettiin kiinni 40, joista 16 pidätettiin. Rikosilmoituksia poliisi kirjasi 39, joista 17 koski huumausaineiden välittämistä verkossa. Kaksi henkilöä vangittiin. Lisäksi poliisi tavoitti valvonnan aikana kolme etsintäkuulutettua henkilöä.

Poliisi sai takavarikkoon valvonnan aikana esimerkiksi lähes 200 grammaa amfetamiinia, 267 ekstaasitablettia, 2,1 kg marihuanaa sekä huumaamistarkoituksessa käytettäviä lääkevalmisteita.

Joukossa on myös alle 18-vuotiaita, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa

Verkon valvonta kohdistui pääasiassa Tor-verkon Sipulikanavaan. Rikoksesta epäillyt ovat pääosin nuoria henkilöitä. Joukossa on myös alle 18-vuotiaita nuoria, joilla ei ole aiempaa rikostaustaa.

– Tehostettu valvontaoperaatio ja muutenkin poliisitoiminnan yhteydessä tehdyt havainnot osoittavat selvästi sen, että huumeita myydään yhä useammin verkossa sekä sen, että myyjät ja ostajat ovat yhä nuorempia. Ilmiö on vakava huolenaihe, joka edellyttää poliisilta Itä-Suomessakin aktiivista otetta jatkossakin, todetaan Itä-Suomen poliisin julkaisemassa tiedotteessa.

"Vanhempien on valvottava nuorten pikaviestisovelluksia tarkemmin"

Osana huumetorjuntaa Itä-Suomessa on perustettu poliisin sekä sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen kesken Ankkuri-toiminto, joka ottaa vastuulleen alaikäisiin liittyvät toimenpiteet. Ankkurin toiminta-ajatuksena on estää nuorten ajautuminen syrjäytymisen tielle ja katkaista mahdollisesti alkanut rikoskierre, poliisista kerrotaan.

Poliisi huomauttaa, että vanhempien olisi valvottava nuorten pikaviestisovelluksia nykyistä tarkemmin. Erilaisten epätavallisten pikaviestisovellusten kuten Wickerin ja Signalin käytöstä vanhempien olisi syytä sopia yhdessä nuoren kanssa.

– Vanhemmat voivat perustellusti kysyä nuorilta sovellusten käyttötarkoitusta, Itä-Suomen poliisista todetaan.

Poliisin mukaan nuorten lisääntynyt huumeiden käyttö vaatii vanhemmilta ja esimerkiksi koulujen henkilökunnalta kontrollia ja valistusta.

Itä-Suomen poliisi aikoo jatkaa verkkovalvontaa muun toiminnan ohella. Lisäksi poliisi käynnistää kouluille suunnatun huumetorjunta-aiheisen valistuskampanjan.

Luetuimmat