Mikkelin kuntaveroon on tulossa euroissa laskettuna prosenttiyksikön tasoinen korotus — Kaupunginhallitus päätti verolinjoista sekä säästö- ja vakautustoimista useiden äänestyskierrosten jälkeen

Mikkelin vääntö säästöistä ja sopeutuksesta johti SDP:n, keskustan, vihreiden ja kristillisdemokraattien väliseen sopimukseen. Kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole paketissa mukana, mikä vei hallituksen lukuisiin äänestyksiin maanantai-illan kokouksessa. Suunniteltuja leikkauksia kevennetään, mutta kuntaveroa kerätään kaupunkilaisilta lisää.

Mikkelin poliittinen johto kevensi säästö- ja leikkauslinjaa. Kuntaveroa kaupunki sen sijaan aikoo kerätä ensi vuonna lisää yhden prosenttiyksikön verran.
Mikkelin poliittinen johto kevensi säästö- ja leikkauslinjaa. Kuntaveroa kaupunki sen sijaan aikoo kerätä ensi vuonna lisää yhden prosenttiyksikön verran.


Mikkelin talouden vakautuspaketin käsittely meni maanantain kaupunginhallituksessa poliittiseksi otteluksi, jossa muut ryhmät ja kokoomus äänestivät vastakkain useista säästö- ja talousoperaatioista.
Loppujen lopuksi hyväksytyksi myöhään maanantai-iltaan venyneessä kokouksessa tuli SDP:n, keskustan, vihreiden ja kristillisdemokraattien yhdessä viilaama sopeutuskokonaisuus. Kokoomus jäi kaikissa esityksissä oppositioon ja hävisi äänestyksissä.


Enemmistö julkisti maanantaina päivällä oman esityksensä sekä siihen liittyvän ryhmien välisen poliittisen sopimuksen.

Tämän paketin pohjalta käytiin päätöksenteko hallituksessa.

Sopimuksen ulkopuolelle jäivät kokoomus ja perussuomalaiset. Kokoomus on arvostellut vakautuspakettia riittämättömäksi. Perussuomalaiset hyväksyi säästölinjaukset, mutta ei lentokentän toiminnan supistamista.

Puolueiden välinen sopimus noudattelee kaupunginjohtaja Timo Halosen virkamiesesitystä, mutta säästö- ja leikkauskohteissa hieman kevennettynä versiona.
Sen sijaan veropolitiikassa poliittiset luottamushenkilöt menivät virkamiesjohtajaa pitemmälle.

Verotuksella kerätään lisää lähes yhdeksän miljoonaa

Halonen esitti 0,5–0,75 prosenttiyksikön nostoa. Poliittinen päätöksenteko päätyi suurempaan veronnostoon.
Hallituksen päätöksessä ei muodollisesti puhuta prosentin määrästä, mutta tavoiteltu verotulo, noin 8,5 miljoonaa euroa, vastaa Mikkelissä yhtä kuntaveroprosenttia.
Kiinteistöveron korotuksista sopimus ei lausu mitään, eli poliittiset päättäjät eivät halua puuttua kiinteistöveroon.
Kokoomus esitti pienempää tuloutusta, mutta esitys hävisi äänestyksessä.

Maanantaina hallitus äänesti säästöistä ja vakautustoimista 16 kertaa. Äänestys päättyi joka kerran samalla tavalla, eli muut vastaan kokoomus -periaatteella.
Sopeutuspaketin puhutuimpia osia oli kirjastorakenteen muutos. Esillä ollutta kirjastojen vähentämistä ei panna toimeen, mutta tosin 70 000 euron säästö kirjastotoimelle osoitettiin.


Kokoomus esitti Ristiinan lukion lakkauttamista ja opetuksen siirtämistä keskustan lukioon. Esitys ei mennyt läpi. Samoin kokoomus olisi nopeuttanut Vanhalan koulun sulkemista. Tämä ei toteudu.
Lisäksi kokoomus ehdotti henkilöstösäästöjä niin, että jos riittäviä säästöjä ei saada aikaan, mennään yt-neuvotteluihin. Esitys ei mennyt läpi.


Varhaiskasvatuksessa pannaan toteen aiemmin päätetyt muutokset. Tuntikehyksen leikkauksella ei ole kannatusta ollut aiemminkaan, ja nyt asia todetaan yhteisesti.
Lentokentän tulevaisuudessa ei maanantaina päätetty. Asia tulee tarkasteluun kesän alussa. Säästöpaketti lähtee siitä, että kentän toimintaa supistetaan olennaisesti.

Essotelle varattu määräraha ylittyi

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina myös viime vuoden tilinpäätöksen valmistelua.

Kaupunki joutuu kirjaamaan viime vuodelta lähes 6,5 miljoonaa euroa sote-yhtymä Essotelle osoitettuja maksuja.
Essoten menot ylittivät kaupungin talousarvioon budjetoidun määrärahan tuntuvasti.
Kaupungin on myös todettava, että verotuloja kertyi viime vuodelta 1,8 miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän.

Vastaavia menoylityksiä tulee valtuuston päätettäväksi ennen tilinpäätöksen hyväksymistä useissa muissakin menokohteissa.
Kaupunkiympäristölautakunnan menojen ylitys on yli 321 000 euroa, joka johtuu muun muassa uusista väistötilatarpeista, joukkoliikenteen kuljetuskustannuksista sekä rakennusten purkukustannuksista.


Maa- ja vesialueiden hankintamenojen ylitys on lähes 200 000 euroa. Vastaavasti niiden myyntitulot alittuivat 332 000 euroa, koska kaikki kaupat eivät toteutuneet viime vuoden puolella.
Taidemuseon uusien kauppakeskustilojen muutoksiin joudutaan kirjaamaan menojen ylitystä 300 000 euroa ja Rantakylän koulun menoylitykseen 380 000 euroa.
Graanin rantaväylä maksoi 192 000 euroa laskettua enemmän.

Juttua muokattu klo 22.15. Lisätty tilinpäätöskäsittelyä koskeva teksti.

Uusimmat uutiset