Huumeiden myyjät ja ostajat ovat yhä nuorempia myös Mikkelissä — Poliisi kehottaa vanhempia tarkkailemaan lapsensa käyttämiä sovelluksia ja rahan määrää

Nuorten on nykyään helpompi tehdä huumekauppaa, koska se on siirtynyt verkkoon.

Antti Varonen

Poliisi sai Etelä-Savon tehovalvonnassa haltuunsa 230 grammaa marihuanaa, 10 grammaa amfetamiinia, reilut 160 tablettia ekstaasia ja 23 kannabiskasvia. Suurin osa epäillyistä rikoksista tapahtui Mikkelissä.
Poliisi sai Etelä-Savon tehovalvonnassa haltuunsa 230 grammaa marihuanaa, 10 grammaa amfetamiinia, reilut 160 tablettia ekstaasia ja 23 kannabiskasvia. Suurin osa epäillyistä rikoksista tapahtui Mikkelissä.

Alaikäisten ja nuorten aikuisten käymä huumekauppa huolestuttaa poliisia yhä enemmän myös Mikkelissä.

Ilmiöstä saatiin uutta tietoa lokakuussa valtakunnallisessa huumausaineiden tehovalvonnassa.

Kolmen viikon aikana Etelä-Savossa saatiin kiinni 25 eriasteisista huumausainerikoksista epäiltävää henkilöä. Suurin osa heistä on Mikkelistä.

Lähes kaikki epäillyt ovat 18–20-vuotiaita, mutta joukossa on myös muutama alaikäinen.

Verkko tekee huumeiden ostamisesta nuorelle helpompaa. Ei tarvitse tuntea ketään saadakseen aineita.

Henkilöitä epäillään huumausaineen käyttörikoksesta tai huumausainerikoksesta, joksi huumeiden myynti katsotaan.

Etelä-Savon tehovalvonnassa epäillyistä 19 huumerikoksesta kuusi todettiin verkossa.

Itä-Suomen poliisin mukaan verkossa tapahtuvan huumekaupan yleistyminen sekä ostajien ja myyjien nuorentuminen on vakava huolenaihe.

Rikoskomisario Mikko Sorjonen sanoo tilanteen olevan tismalleen sama myös Mikkelissä.

— Verkko tekee huumeiden ostamisesta nuorelle helpompaa. Ei tarvitse tuntea ketään saadakseen aineita. Samalla tavalla se helpottaa huumeiden myyntiä. Nuoret myyvät aineita sekä verkossa että kaveripiirilleen.

"Vanhempien ei tulisi olla sinisilmäisiä"

Poliisi perää lisää kontrollia ja valistusta lasten vanhemmilta ja kouluilta.

Esimerkiksi kännykän tuntemattomat sovellukset voivat olla merkki siitä, että nuori on vähintään tietoinen laittomasta huume- ja muusta kaupustelusta.

Vanhempien pitäisi havahtua esimerkiksi siihen, jos nuori käyttää Tor -selainta tai harvinaisempia pikaviestisovelluksia kuten Wickeria tai Signalia.

Mikko Sorjosen mukaan vanhempien tulisi ottaa puheeksi myös se, jos lapsella alkaa yllättäen olla enemmän rahaa käytössään.

— Vanhempien ei muutenkaan tulisi olla liian sinisilmäisiä omien lastensa suhteen.

Itä-Suomen poliisi vakuuttaa tiedotteessaan valvovansa itse nuorten huumekauppaa aktiivisesti.

Se on myös aloittanut koko alueellaan Ankkuri-toiminnan, jossa eri viranomaiset yhdessä yrittävät ehkäistä nuoren syrjäytymistä ja katkaista rikoskierteen.

Pohjois-Savossa poliisi menee koulujen vanhempainiltoihin valistamaan tilanteesta yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Mikko Sorjonen toivoo, että vastaava kiertue tulee jossain vaiheessa myös Etelä-Savoon.