Omat pyykit voi kohta pestä Mikkelissä kauppakeskuksessa — Uusi itsepalvelupesula avaa ovensa ensi viikolla

Moni tietää itsepalvelupesuloiden periaatteen yhdysvaltalaisista elokuvista. Mikkeliin tuleva itsepalvelupesula on auki kauppakeskuksen aukioloaikojen mukaan.

Risto Hämäläinen

Uusi 24 Pesula avataan kauppakeskus Stellaan ensi viikolla.
Uusi 24 Pesula avataan kauppakeskus Stellaan ensi viikolla.

Mikkeliin kauppakeskus Stellaan avataan uusi itsepalvelupesula. 24 Pesula -niminen yritys avaa ovensa Stellan pohjakerroksessa, lähellä S-marketia ensi viikon aikana.

24 Pesulan toimitusjohtaja Asko Nevala kertoo Mikkelin kuuluneen yrityksen suunnitelmiin jo jonkin aikaa. Ketju on alkanut levittäytyä viimeisten vuosien aikana eri puolille Suomea. Tällä hetkellä yrityksellä on 21 toimipistettä, maantieteellisesti Helsingistä Kokkolaan.

— Nyt ajatus on laajentua Itä-Suomessa. Tavoitteemme on noin 40 pesulaa koko Suomessa, Nevala kertoo.

Pesulan käyttöön on monia syitä

Moni tietää itsepalvelupesuloiden periaatteen yhdysvaltalaisista elokuvista. Ihminen menee pesulaan pyykkien kanssa, syöttää pikkukolikot koneeseen ja istahtaa pesulaan tuoduille penkeille odottelemaan noin puoli tuntia kestävän pesuohjelman päättymistä.

24 Pesulan toimintaperiaate on käytännössä sama, mutta pyykit on tarkoitus jättää pyörimään ihan itsekseen. Myöskään kolikoita ei käytetä, vaan pyykkäämisestä maksetaan kortilla.

Nevala kuvailee itsepalvelupesulatoiminnan kannattavan ”virkeissä kaupungeissa”. Joillekin ihmisille itsepalvelupesula voi korvata kokonaan oman pyykkikoneen. Varsinkin vanhojen kerrostalojen vessat voivat olla pieniä ja toisaalta pyykkien kuivattaminen pienessä asunnossa on hankalaa.

— Joskus pyykkiä taas voi olla vain yksinkertaisesti liian paljon. Esimerkiksi jos on ollut paljon vieraita, jotka ovat käyttäneet lakanoita, Nevala kertoo.

Itsepalvelupesulassa on pesukoneiden lisäksi myös kuivausrumpuja. Lisäksi mattojen pesua varten on erilliset koneet.

Pyykille silloin kun kone on vapaa

Mikkelissä 24 Pesula on auki aina silloin kun kauppakeskus Stellakin on. Ajatus on, että ihmiset voivat laittaa pyykit pyörimään ja hoitaa sillä välin omia ostoksiaan.

Myös muissa kaupungeissa aukioloajat myötäilevät kauppakeskuksia, joiden yhteydessä pesulat ovat. Kokkolassa itsepalvelupesula on auki 24/7.

Pesulaan ei tehdä varauksia vaan pyykkejä voi pestä silloin, kun kone on vapaana.

Mikkelissä on myös toinen itsepalvelupesula, Mikkelin pyykkärit, joka sijaitsee Tuskussa. Ihmiset voivat pestä siellä mattojaan ajanvarauksella.