Autokaupalle lisää myyntineliöitä Mikkeliin — Suur-Savo laajentaa

Osuuskauppa haluaa selkeästi markkinajohtajaksi.

Mikko Kontti

Laajennus toteutetaan Savon Autokeskuksen viereen.
Laajennus toteutetaan Savon Autokeskuksen viereen.

Osuuskauppa Suur-Savolla on merkittävät kasvuaikeet autokaupassa, etenkin markkinaosuuden kasvattamisen kautta.
Toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen haluaa tehdä Mikkelin Pitkäjärvestä autokaupan keskuksen Etelä-Savossa.


Suur-Savo myy Pitkäjärvellä Etelä-Savon Auton ja Savon Autokeskuksen kylttien alta kärkimerkeistä Toyotaa, Nissania ja Mercedes-Benziä. Syyskuun aikana osuuskaupan on tarkoitus aloittaa samalta tontilta myös Opelien myynti.
Opelin edustus siirtyi Suur-Savolle, kun Vauhti-Vaunun automyynti päättyi konkurssiin.

Fordin edustuksen kohtalo on vielä ratkaisematta, ja myös se kiinnostaa alueosuuskauppaa.
— Käy Fordille miten tahansa, Savon Autokeskuksen viereen on tarkoitus rakentaa noin 1 300 neliön laajennus. Asia vaatii vielä hallituksen käsittelyn, sanoo Hämäläinen.

— Tätä laajennusta suunniteltiin vaihtoautojen tilatarpeen vuoksi jo aiemmin, mutta hanke laitettiin jäihin silloin, kun neuvottelimme Vauhti-Vaunun liiketoimintakaupasta, joka sitten ei kuitenkaan toteutunut.


Hämäläinen laskee, että Suur-Savolla on rekisteröintimäärien perusteella lähes kolmanneksen osuus uusien autojen kaupasta. Ford nostaisi sen noin 40 prosenttiin.
— Toimialan kannattavuus perustuu volyymiin sekä siihen, että myynti ja huolto toimivat tehokkaasti rinnakkain.

Osuuskauppa tiedotti tiistaina alkuvuoden myyntiluvuistaan. Autokaupassa liikevaihto nousi 7,3 prosenttia 21,9 miljoonaan euroon.
— Meillä on vahvat merkit, ja esimerkiksi Nissan-kanta on tällä seudulla vahva. Opel on nouseva merkki tuoreen malliston ansiosta.

Autokaupan palveluksessa Suur-Savolla on 84 työntekijää. Henkilökunnan määrän Hämäläinen ennakoi kasvavan enintään kymmenellä.
Mikkelin asema todennäköisesti vahvistuu maakunnan autokaupassa. Savonlinnassa toiminta jatkuu Karjalantiellä. Toiminnan laajuutta koskevat ratkaisut tehdään edustusten perusteella. Mahdollista on, että Opel-myynti tapahtuu Mikkelistä.

Osuuskaupan investointilistalla on myös Mikkelin Pursialassa toimivan leipomon lastaustilan ja paistolinjaston laajennus.
— Kyseessä on uusi toinen paistolinja vaalealle leivälle. Tuotteita on tarkoitus viedä entistä enemmän myyntiin myös maakunnan ulkopuolelle.


Osuuskauppa tiedottaa myynnistään tammi-elokuun perusteella, koska se haluaa saada kokonaiskuvan kesästä.
— Säät olivat surkeat, mutta tapahtumat pelastivat. Kasvu perustui lähinnä asuntomessuihin sekä Mikkelin hotelli- ja ravintolatoimintaan ja ABC-toimipaikkoihin.
Hämäläinen sanoo etenkin maaseutupaikkakuntien toimipisteiden kärsineen keleistä.


Suur-Savossa käyttötavarakauppa paransi, mutta koko marketkaupan liikevaihdon kasvu jäi 0,3 prosenttiin ja oli 152,2 miljoonaa euroa. Hämäläisen mukaan halpuutus vaikuttaa.
Silti osuuskauppa on matkalla uuteen myyntiennätykseen. Alkuvuoden tulos 7,2 miljoonaa euroa on 1,3 miljoonaa edellisvuotta parempi.