Mikkelissä jopa 50 asunnotonta — paikallinen perhe menetti asuntonsa ja eli puoli vuotta toisistaan erillään

Asunnottomien yö haluaa tuoda esille ongelman, joka ei ole poistunut vaikka asunnottomien määrä laskeekin Suomessa tasaisesti. Avuntarjoajat eivät kohtaa apua tarvitsevia niin hyvin kuin voisivat.

Mari Koukkula

Asunnottomien yöhön kerääntyi muutamia kymmeniä ihmisiä syömään sekä nauttimaan ohjelmasta.

Kasarmin kampusalueella Mikkelissä vietetään parhaillaan kansallista Asunnottomien yötä. Sitä vietetään vuosittain 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.


Viiden Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijan järjestämässä tapahtumassa tarjoillaan lämmintä ruokaa sekä kuullaan musiikkiesityksiä. Tarjolla on myös ilmaista hiustenleikkuuta.
Hetkellistä apua asunnottomille annetaan myös vaate- ja ruokapakettien muodossa.
— Haluamme saada ihmiset huomaamaan ongelman sekä myös poliitikot heräämään, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Emmi Myllylä.


Tapahtuman järjestäminen on ollut Myllylälle sydämen asia.
— Koti on jokaisen ihmisoikeus. Toivomme, että tapahtuma saisi myös konkreettisia tuloksia aikaan. Asunnottomuutta voidaan ehkäistä ennakoimalla sekä työskentelemällä syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Asunnoton voi olla myös tavallinen perhe

Asunnottomaksi joutuminen on monien asioiden summa. Tämän tietää Mikkelin seudulla asuva perheenäiti, joka vietti hieman yli kuusi kuukautta ilman omaa osoitetta, sukulaistensa ja ystäviensä sohvilla majoittuen.
Kahden alakouluikäisen lapsen äiti oli opiskelemassa ammattiin, mutta sairastui vuonna 2016 masennukseen, jonka myötä koulu jäi kesken ja laskut maksamatta.
Asunto ja luottotiedot lähtivät.

Nainen majoittui enimmäkseen kolmen ystävänsä sekä äitinsä luona, lapset olivat asunnottomuuden ajan isällään.
— Lapset ymmärsivät tilanteen, emmekä kertoneet siitä heidän isälleen sen enempää. Ainoat, jotka tiesivät tilanteesta olivat ihmiset, joiden sohvalla itse nukuin.


Nainen ja hänen miehensä yrittivät hakea asuntoa useista kunnista, siinä kuitenkaan onnistumatta.
— Haimme apua vaikka mistä, mutta tuloksetta.


Työhaastatteluissa annettiin nopeasti ymmärtää, että ilman osoitetta ja luottotietoja työntekijäksi valitseminen olisi mahdotonta. Toimeentulotuki oli ja on edelleen perheen ainoa tulonlähde.

Ongelmat kasautuvat

Essoten aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Niina Haapiainen toteaa asunnottomuuden johtuvan usein kierteestä, joka alkaa monesti taloudellisista vaikeuksista.
— Elämänhallinnan vaikeudet ovat yksi suuri syy.


Haapiaisen mukaan vakituisen osoitteen puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, ettei kattoa pään päällä olisi.
— Asuminen voi olla järjestetty tuttavan luona, ja esimerkiksi vankiloissa olevat voivat näyttäytyä tilastoissa asunnottomina.


Asunnottomien määrä ei Haapiaisen mukaan ole tällä hetkellä erityisen hälyttävä. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen asunnottomuusselvitysten mukaan Mikkelissä asunnottomia on viime vuosina ollut hiukan yli kolmekymmentä.

Työssä näkee ihmisten hädän

Asunnottomien yö -tapahtuman viimevuotisen järjestäjän, myös Mikkelin Hope-yhdistyksen tiiminvetäjänä toimivan Petra Turusen mukaan asunnottomien tilanne on Mikkelissä huonontunut.

Osa nukkuu ulkosalla, lehtiroskiksissa, tunneleissa ja portaikoissa.


Turusen saamien tietojen mukaan paikkakunnalla on tällä hetkellä noin 50 asunnotonta, eli parikymmentä viime vuotta enemmän.
— Osa nukkuu ulkosalla, lehtiroskiksissa, tunneleissa ja portaikoissa, mihin vain sattuu pääsemään. Tietojemme mukaan kaikki asunnottomat olivat viime vuonna suomalaisia, Turunen kertoo.


Avun tuominen sitä tarvitsevien piiriin ei kuitenkaan ole aina helppoa.
— On ikävää, että tämmöisiä tapahtumia täytyy järjestää, jotta jokaisen elämän perusoikeudet toteutuisivat. Ihmisten tavoittaminen on kuitenkin selvä haaste.


Turunen toivoo, että käytännön keinoja arjessa auttamiseen kehitettäisiin lisää.
— Olisi hienoa, jos joku keksisi keinon. Olisiko se ensisuoja vai mikä, en tiedä.

Uusi koti löytyi lopulta netistä

Neljä kuukautta sitten asunnottomaksi joutunut perhe löysi viimein asunnon Tori.fi-nettisivustolta, ja pääsi muuttamaan uuteen kotiin. Yksityinen vuokraisäntä ei tarkastanut vuokralaisten luottotietoja, joten asunnon saaminen oli mahdollista.


— Onhan se hölmöä, että vaikka pystyn taas huolehtimaan itse raha-asioista, luottotiedot ovat niin tärkeät. Olin masentunut, mutta masennus ei vaikuta minuun ihmisenä koko elämääni, nainen toteaa.


Perhe tarvitsee pienten tulojen takia edelleen järjestöjen apua ruokaa ja vaatteita varten.
— Auttavia tahoja saisi olla enemmän, ja erityisesti ruoka-avun pitäisi olla kaikille samanlainen. Nyt ruokakasseissa on paljon eroa, ja joistakin täytyy maksaa.


Uuteen kotiin huonekalut saatiin Hope-yhdistyksen avulla.
— He saivat hankittua todella nopeasti mattoja, verhoja, sängyt lapsille sun muuta tarpeellista kotia varten. Iso kiitos heille, nainen sanoo.


Opinnot jäivät elämänmuutoksen myötä lopullisesti, mutta työnhaku jatkuu.
— Arki on sitä, että lapset käyvät koulussa ja minä olen kotona. On kuitenkin paljon parempi, kun nyt on taas oma katto pään päällä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet