Mikkeliläisestä Joni Volasesta piti tulla ammattimuusikko, mutta hänestä tulikin ammattisotilas: "Savon Prikaatin komppanianpäällikköni ei päästänyt minua sotilassoittokuntaan vaan pisti aliupseerikouluun"

Aluetoimisto on puolustusvoimien kasvot maakunnissa, sanoo Puolustusvoimien Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Joni Volanen.

Taru Hokkanen

Aluetoimiston päällikkö viettää paljon aikaa kirjoituspöydän takana. Paperityöt vaativat oman osansa.
Aluetoimiston päällikkö viettää paljon aikaa kirjoituspöydän takana. Paperityöt vaativat oman osansa.

Puolustusvoimien Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Joni Volanen, miksi valitsit sotilaan ammatin?

— Se taisi valita minut. Minusta piti tulla ammattimuusikko, mutta varusmiespalveluksessa Savon Prikaatissa komppanianpäällikköni ei kuitenkaan päästänyt minua sotilassoittokuntaan vaan pisti minut aliupseerikouluun. Johtajakoulutuksessa kipinä sitten syttyi. Armeijan jälkeen olin vuoden verran määräaikaisena vänrikkinä ja sen jälkeen pääsin Kadettikouluun, josta valmistuin vuonna 1990.

Mitä aluetoimiston päällikön toimenkuvaan kuuluu?

— Aluetoimisto on puolustusvoimien kasvot maakunnissa. Vastaamme asevelvollisuusasioihin liittyvistä päätöksistä ja ohjauksesta, kuten kutsunnoista ja kertausharjoituksiin määräämisestä. Aluetoimisto vastaa paikallispuolustuksen organisoimisesta. Toimin paikallispataljoonan komentajana. Tärkeitä tehtäviä ovat myös yhteistyö muiden viranomaisten kanssa sekä veteraani- , reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukeminen.

Miltä kutsuntoihin saapuvat nuoret ammattisotilaan silmissä näyttävät?

— Nuoret ihmiset ovat aktiivisia ja osallistuvia. He osaavat ilmaista mitä palvelusajaltaan odottavat ja ovat valmiita omaksumaan uusia asioita.

Oletko palvellut sotilaana muualla kuin kotimaassa?

— Vuonna 2009 sain komennuksen Naton operatiiviseen esikuntaan Belgian Monsiin. Toimin kumppaniupseerina toteuttamassa Naton arviointiohjelmaa, johon Suomikin kuuluu. Kahden vuoden jälkeen palasin Suomeen ja toimin Pääesikunnan suunnitteluosaston kansainvälisellä sektorilla Helsingissä sekä Maavoimien esikunnassa Mikkelissä suunnitteluosaston kansainvälisen sektorin johtajana. Vuonna 2016 lähdin komennukselle Saksan Wiesbadeniin, Yhdysvaltojen armeijan Euroopan joukkojen esikuntaan. Siellä toimin yhteysupseerina. Sieltä olen palannut kesällä kotiseudulle Etelä-Savoon. Olen syntynyt Mikkelissä, mutta asunut nuoruuteni Mäntyharjussa, josta vanhempani ovat kotoisin. Nyt asun Ristiinassa.

Millaisia tehtäviä sinulla on itsenäisyyspäivänä?

— Suoritamme seppeleenlaskut sankarihaudoille sekä Päämajapatsaalle. Ne ovat kunnianosoituksia sotiemme sankarivainajille, jollainen talvisodassa kaatunut isoisänikin oli. Ohjelmassa on myös Mikkelin kaupungin itsenäisyyspäiväjuhla Mikaelissa ylentämis- ja palkitsemistilaisuuksineen. Itsenäisyyspäivän aattona käyn Kouvolassa, joukko-osastomme Karjalan Prikaatin juhlassa.

Mitä isänmaallisuus merkitsee sinulle?

— Arvostusta sille, että voi elää vapaassa ja turvallisessa kotimaassa, jossa kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet kehittää omaa elämäänsä. Sotilaana haluan tietysti myös huolehtia siitä, että Suomi edelleen pysyy sellaisena maana.

Juttua muokattu 6.12. klo 12.30. Korjattu otsikossa sukunimi Valosesta Volaseksi.