Savonlinnan kaupunginhallitus ei kannata osallistumista Etelä-Savon sote-maakunnan valmisteluun – Kaupunginjohtajan esitys hävisi äänestyksessä

Savonlinnan kaupunginhallitus päätti äänin 7–4, että neuvotteluihin lähdetään Itä-Savon sairaanhoitopiirin johdolla.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eija Stenberg (sd.) haluaa Savonlinnan ja Sosterin pääsevän eduskunnan valiokuntien kuultavaksi sote-uudistuksesta.
Savonlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Eija Stenberg (sd.) haluaa Savonlinnan ja Sosterin pääsevän eduskunnan valiokuntien kuultavaksi sote-uudistuksesta.

Savonlinnan kaupunki ei näillä näkymin lähde heti mukaan Etelä-Savon hyvinvointialueen eli sote-maakunnan valmisteluihin ja neuvotteluihin.

Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina äänin 7–4.

Äänestyksessä voitti varapuheenjohtaja Eija Stenbergin (sd.) esitys, jonka mukaan Etelä-Savon neuvotteluihin mennään Itä-Savon sairaanhoitopiirin eli Sosterin johdolla. Sosteri järjestää joulukuun 10. päivänä laajennetun omistajaohjauskokouksen, jossa se kuntien kanssa miettii asiassa etenemistä.

Äänestyksessä hävisi kaupunginjohtaja Janne Laineen esitys, jonka mukaan kaupunginvaltuustolle olisi esitetty, että kaupunki osallistuu Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun ja sitä koskeviin neuvotteluihin. Neuvotteluja olisi jatkettu Mikkelin ja Savonlinnan kaupunginjohtajien kesällä tekemän esityksen pohjalta.

– Neuvotteluista pois jääminen ei mitenkään voi olla Savonlinnan etu, Laine sanoo.

Laine: Kaupungin vaikutettava niin, että määräaikaislaki muuttuu pysyväksi

Laine ehdotti kaupungin pyrkivän vaikuttamaan siten, että Savonlinnan sairaalan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen mahdollistava määräaikaislaki muutetaan pysyväksi ja että säädöstä lisäksi muutetaan niin, että se velvoittaisi hyvinvointialueen ylläpitämään kahta päivystävää sairaalaa.

Neuvotteluista pois jääminen ei mitenkään voi olla Savonlinnan etu. — Janne Laine

Laine esitti edunvalvontatavoitteiksi myös lisärahoituksen saamista maakunnalle kahden sairaalan ylläpitoa varten sekä keskittämisasetuksen muuttamista niin, että Savonlinnassa voisi jatkaa esimerkiksi tekonivelleikkauksia vaikka asetuksen minimimäärät eivät täyty.

Stenberg huomautti, että kaupungilla ei ole edellytyksiä neuvotella sairaaloitten työnjaosta, vaan siihen tarvitaan Sosterin ammattilaisia.

Tässä vaiheessa Stenbergin mukaan ensisijainen tehtävä on turvata Savonlinnan sairaalan yhteispäivystyksen säilyminen.

Stenberg arveli, että sote-uudistuksen ollessa valmisteluvaiheessa ei kannata lähteä sopimaan ennakolta asioista, jotka saattavat vaikuttaa haitallisesti Savonlinnan keskussairaalan yhteispäivystyksen turvaamiseen. Stenberg viittasi siihen, että Sosteri ja Savonlinnan kaupunki mahdollisesti pääsevät eduskunnan sosiaali-, hallinto- ja terveysvaliokuntien kuultavaksi, kun kuulemiset helmikuussa alkavat.

Laine esitti myös, että Sosterille olisi annettu ohjeet tehostaa toimintaansa noin kahdeksalla miljoonalla eurolla, koska sote-uudistusta edeltävien vuosien suuret sote-menot jäävät pysyvästi rasittamaan kaupungin taloutta uudistuksen jälkeenkin.

Neuvotteluihin ja valmisteluun lähtemistä Laineen esityksen mukaisesti kannattivat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) sekä Jonne Tynkkynen (kesk.), Tuukka Suomalainen (kesk.) ja Juha Kukkonen (ps.).

Sosterin linjauksia halusivat Stenbergin lisäksi odotella toinen varapuheenjohtaja Seija Puputti (kok.) sekä Anja Backman (sd.), Aila Makkonen (sd.), Olli-Pekka Kristiansson (sd.), Sanna Metsälä (kesk.) ja Lauri Kosonen (vihr.).