Vesiputket ja viemärit ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa Etelä-Savossa — Taustalla vuosien ja vuosikymmenien määrätietoinen työ

Nousiaisissa sattunut putkirikko aiheutti ison vahingon ja sairastutti kymmeniä. Monessa kunnassa vesi- ja jätevesiputket alkavat olla elinkaarensa ehtoopäässä.

Tanja Rihu

Putken rikkoutuminen aiheutti vesikriisin Pertunmaalla heinäkuussa 2017. Vettä jaettiin tankkiautoista.
Putken rikkoutuminen aiheutti vesikriisin Pertunmaalla heinäkuussa 2017. Vettä jaettiin tankkiautoista.

Nousiaisissa sattunut vesi- ja viemärijohdon puhkeaminen sairastutti kymmeniä ihmisiä.
Suomen vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälä huolestui onnettomuuden jälkeen vesi- ja viemäriverkostojen kunnosta. Hänen mukaansa Nousiaisten kaltainen turma voisi sattua muuallakin.
Etelä-Savon kunnissa vesi- ja viemäri-infraa on saneerattu määrätietoisesti. Suuria riskejä ei arvioida ainakaan kulumisen takia olevan.

Saneerauksia katutöiden yhteydessä

Mikkelissä tilanne on kohtuuhyvä. Taustalla ovat 2000-luvun alkupuolen saneeraukset, jotka tehtiin katutöiden yhteydessä.
— Katua uusittaessa saneerataan putkistot. Näin vältetään kadun auki repiminen muutaman vuoden välein, vesiliikelaitoksen johtaja Reijo Turkki sanoo.
Viime vuosina vesijohtoja on asennettu lähinnä uusille asuntoalueille. Saneerauksia voitaisiin Turkin mielestä tehdä enemmänkin.
— Isompaa riskiä ei ole. Kantakaupungin valurautaisten runkoputkien kuntoa seurataan rakennustöiden yhteydessä. Ne ovat kohtuullisessa kunnossa. Vuototilastojen perusteella uusimistarvetta olisi Peitsarissa ja Lehmuskylässä, Turkki sanoo.

Pieksämäellä korjattu yli 30 vuotta

Pieksämäen putkistoja on kunnostettu järjestelmällisesti vuodesta 1987. Pieksämäen Vesi Oy:n verkostopäällikkö Ari Haikarainen kehuu verkoston tilaa.
— Töitä on tehtävä jatkuvasti, mutta saneerausvelkatilannetta, joka aiheuttaisi riskejä vedenjakeluun, ei ole.
Kun saneerauksia aloitettiin, sattui Pieksämäellä 50—100 putkirikkoa vuodessa. Viime vuonna niitä oli kuusi. Vuotojakin sattuu vähän.
Pieksämäen vesitornin kunto kartoitettiin viime vuonna. Torni toimii hyvin, mutta ulkoremontti odottaa lähivuosina.

Juvalla korjataan kohta

Juvalla joulukuussa 2017 tehdyn selvityksen mukaan vesijohtojen ja viemäreiden saneeraukseen tarvitaan lisää rahaa, samoin jätevedenpuhdistamon sekä vesitornin saneeraamiseen.
— Samankokoisiin kuntiin verrattuna asiat ovat kunnossa, mutta satsauksia tarvitaan, jotta tilanne sellaisena pysyisi, sanoo Järvi-Suomen Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Jukka Partanen.
Mäntyharjun vesihuoltomestari Ali Tiimonen kertoo runkoputkiverkon olevan hyvässä kunnossa. Isompia remontteja on tulossa 5–10 vuoden päässä.
— Viime vuonna ei runkoputkistossa ollut kuin yksi vuoto, Tiimonen kertoo.

Pienet kunnat, isot satsaukset

Kangasniemen vesi- ja jätevesiputkia on korjattu kymmenen vuoden ajan.
— Valurautaputket ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Suurempia saneerauksia ei ole näköpiirissä, kommentoi tekninen johtaja Mikko Korhonen.
Pertunmaan tekninen johtaja Matti Ratilainen kehuu kunnan verkoston kuntoa hyväksi.
— Olemme uusineet isot siirtoviemärit Kuorttiin ja Heinolaan. Infraan on satsattu kymmenen vuoden aikana paljon, Ratilainen sanoo.

Kymmenen vuotta pärjätään vielä

Puumalan Vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kuntonen seurasi Nousiaisten tapahtumia.
— Meillä eivät vesi- ja jätevesiputket kulje samalla tavalla rinnakkain. Lisäksi putkia on uusittu. Vanhoja putkia ei juuri ole enää käytössä, Kuntonen sanoo.
Hirvensalmen vanhimmat putket ovat vuodelta 1972. Elinkaarensa puolesta ne ovat vielä täysin käyttökuntoisia.
— Noin kymmeneen vuoteen ei välitöntä uusimistarvetta ole, sanoo tekninen johtaja Asko Viljanen.     

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.