Mikkelin seniorit haluaisivat samat bussiedut kuin koululaiset - maksuton kyyti kelpaisi

Koululaisten maksuton joukkoliikenne on saanut hyvän vastaanoton Mikkelissä tänä syksynä. Waltti-kortilla matkustaa paikallisliikenteessä maksutta tällä hetkellä hieman yli 5 000 peruskoululaista.

Jaakko Avikainen

Mikkeliläinen Helena Eroila käyttää paikallisbusseja lähes päivittäin. Lehmuskylässä asuva Eroila toivottaisi maksuttoman bussikyydin tervetulleeksi.
Mikkeliläinen Helena Eroila käyttää paikallisbusseja lähes päivittäin. Lehmuskylässä asuva Eroila toivottaisi maksuttoman bussikyydin tervetulleeksi.

Koululaisten maksuton joukkoliikenne on saanut hyvän vastaanoton Mikkelissä tänä syksynä.
Waltti-kortilla matkustaa paikallisliikenteessä maksutta tällä hetkellä hieman yli 5 000 peruskoululaista.
Kaksi vuotta kestävä kokeilu on nostattanut myös seniorimikkeliläisten toiveita päästä maksuttoman joukkoliikenteen pariin. Mikkelin kaupungin vanhusneuvostossakin asiasta on keskusteltu.
— Asia nousi keskusteluun heti kun tieto koululaisliikenteen maksuttomuudesta tuli. Toiveita maksuttomuudesta on esitetty monelta taholta ja vanhusneuvosto varmasti pitää sitä esillä, arvioi vanhusneuvoston sihteeri Arja Väänänen.
Väänäsen mukaan maksuton joukkoliikenne olisi monelle seniorille tarpeellinen.
— Pidän joukkoliikenteen maksuttomuutta erittäin tärkeänä, jotta myös ikäihmiset pystyisivät liikkumaan ja osallistumaan. Aktiivisuus ja yhteisöllisyys paranisivat varmasti, Väänänen uskoo.
Virallisia aloitteita asiasta ei ole tehty. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Hannu Karttunen arvioi kuitenkin, että asiasta saatetaan jättää kuntalaisaloite.
— Taivaan lahjahan maksuttomat kyydit olisivat ikäihmisille. Moni joutuu laskemaan, koska on varaa lähteä asioimaan, jos asuu kauempana keskustasta. Maksuton joukkoliikenne vähentäisi varmasti myös yksityisautoilua, Karttunen perustelee.

Kuopiossa kokeillaan ensi vuoden ajan maksuttomia matkoja rollaattorin kanssa kulkeville. Kokeilu on voimassa kaupunkiliikenteen busseissa.
Maksuttomia matkoja on tarjolle arkisin kello 9—14. Rollaattorilla kulkevien matkojen maksuttomuuden kustannuksiksi arvioidaan hieman alle 27 000 euroa vuodessa. Tämä summa Kuopiolta jää siis saamatta kokeilun aikana.
Vastaavia kokeiluja on tehty muissakin kaupungeissa.

Mikkelissä senioreille on tällä hetkellä Mikkelin joukkoliikenteessä tarjolla 30 prosentin alennus kausilipusta tai ladattavasta arvolipusta.Mikkelissä senioreille on tällä hetkellä Mikkelin joukkoliikenteessä tarjolla 30 prosentin alennus 30 tai 90 päivän kausilipusta tai ladattavasta arvolipusta. Alennus on sama kuin nuorilla ja opiskelijoilla.
Kertalipusta seniorimatkustajat joutuvat maksamaan täyden hinnan.
Seniorilippu myydään eläkeläistodistuksen perusteella. Lippu on henkilökohtainen eikä sen saaminen edellytä Mikkelin kaupungin kuntalaisuutta. Arvolipun voivat ostaa 65 vuotta täyttäneet eläkeläiset.
— Olemme uudistaneet lipputuotteitamme niin, että ne mahdollistaisivat mahdollisimman helpon matkustamisen. Kokonaan maksuttomia matkoja ei ole suunnitteilla, eikä asiasta ole tullut virallisia esityksiäkään, Mikkelin kaupungin joukkoliikenneinsinööri Liisa Heikkinen sanoo.

Heikkinen pitää Mikkelin lippujärjestelmää Kuopiota edullisempana, koska senioreille tarjolla olevilla lipuilla pystyy matkustamaan alennettuun hintaan aina, ei vain tiettyinä aikoina.
— Lisäksi ikäihmisten käytössä ovat palveluliikenteen palvelut. Lipputuotteemme käyvät myös niissä, Heikkinen muistuttaa.

Peruskoululaisten maksuton joukkoliikenne on Mikkelissä määräaikainen kokeilu. Se päättyy vuoden 2019 keväällä. Järjestelystä on arvioitu koituvan kaupungille noin 120 000 euron lipputulomenetykset lukukautta kohden.
Kokeilun lopulliset kustannusvaikutukset selviävät vasta sen päätyttyä vuonna 2019.
— Nähtäväksi jää, mitkä kustannukset ovat. Maksuton joukkoliikenne on ollut hyvin suosittua ja kyytimäärät ovat kasvaneet. Lopullinen summa voi olla suurempikin kuin on arvioitu, sanoo joukkoliikenneinsinööri Liisa Heikkinen.
Mikkelin kaupunki odottaa pystyvänsä kompensoimaan paikallisliikenteen lipputulomenetyksiä koulukyytien tarpeen vähenemisellä.

Luetuimmat