Risto Dufvan kotona on ”satoja lukemattomia kirjoja”

Jääkiekkovalmentaja kertoi lukuharrastuksestaan mikkeliläiskoululaisille ja sai nimityksen Kalevankankaan kirjaston kummiksi.

Jaakko Avikainen

Kalevankankaan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Reeta Haikarainen seuraa, kun yhdeksäsluokkalainen Linnea Uotila haastattelee Risto Dufvaa.
Kalevankankaan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Reeta Haikarainen seuraa, kun yhdeksäsluokkalainen Linnea Uotila haastattelee Risto Dufvaa.

Mikkeliläinen Kalevankankaan koulu kutsui valtakunnallisen mielikirjan päivän kunniaksi tunnetun ja tunnustetun jääkiekkovalmentajan Risto Dufvan kertomaan oppilaille suhteestaan lukemiseen ja kirjallisuuteen.
— Kirjojahan luetaan kahdesta syystä. Toinen on tieto ja toinen tunne. Me tarvitsemme tarinoita ja niiden kautta pääsemme kokemaan toisten ihmisten tunteita, sanoi Dufva, ja tunnustautui historiallisten kirjojen ja elämäkertojen lukijaksi.

Dufvaa haastatellut yhdeksännen luokan oppilas Linnea Uotila tarttui valmentajan mieltymykseen elämäkertoihin ja otti esimerkiksi Tommi Kovasen tuoreen Kuolemanlaakso-kirjan. Siinä päähän taklattu jääkiekkoilija kertaa uransa lopettamista. Kovanen loukkaantui keväällä 2013 pelatessaan Rauman Lukossa, jota Dufva tuolloin valmensi.

— Tuo oli semmoinen tapaus, että koin Tommin kanssa yhdessä sitä huutavaa vääryyttä, miten asiat meni ja miten se käsiteltiin. Se oli kyllä ikävimpiä hetkiä tässä työssä mitä olen saanut kokea, Dufva muisteli.

Kirjojahan luetaan kahdesta syystä. Toinen on tieto ja toinen tunne.

Kalevankankaan kirjaston kummiksi nimetty Dufva lupasi käyttää mainittua lähipalvelua vielä nykyistäkin enemmän ja vertasi kirjastolaitosta sivistyneen valtion mittariksi. Kotonaan hän kertoi olevan "satoja lukemattomia kirjoja".

Tilaisuudessa lukukokemuksistaan kertoi myös nuoremman polven jääkiekkovalmentaja Eeri Pulkkinen, joka tunnustautui Harry Potterin kanssa samaan tahtiin kasvaneeksi fantasiakirjallisuuden ystäväksi.