Puumalan Matias Hilden puolustaa yhtenäistä Etelä-Savoa, mutta väläyttää taas yhteistyötä Etelä-Karjalan kanssa

Loppujen lopuksi on Hildenin mukaan samantekevää, mihin maakuntaan kukakin kuuluu, kunhan palvelut pelaavat.

Kai Skyttä

Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden on sitä mieltä, että tulevassa uudistuksessa on keskitytty liikaa aluekiistoihin.
Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden on sitä mieltä, että tulevassa uudistuksessa on keskitytty liikaa aluekiistoihin.

Puumalan kunnanhallitus päättää maanantaina kunnan kannan Savon maakuntarajoihin. Kunnanjohtaja Matias Hildenin esitys hallituksen päätösehdotukseksi poikkeaa selvästi muiden Etelä-Savon kuntien kannoista.

Hildenin esityksessä lausunto on muotoiltu niin, että Puumala toivoo alueiden pysyvän Etelä-Savossa, mutta näkee, että aluejaosta päätettäessä tulee antaa arvo kuntien omalle näkemykselle.

Pehmeämmästä muotoilusta huolimatta Puumalan ensisijainen vaihtoehto on yhtenäinen Etelä-Savo, Hilden vakuuttaa.

– Ilman muuta toivomme, että alueet kuuluisivat Etelä-Savoon. Kuntien itsehallintoa on silti kunnioitettava, ja valtiohan päätöksen loppukädessä tekee.

Saimaan maakunta voisi olla tulevaisuuden ratkaisu

Lisäksi lausunnossa tuodaan esille yhtenä vaihtoehtona Etelä-Savon mahdollisuus tehdä yhteistyötä Etelä-Karjalan kanssa, tai jopa muodostaa yhteinen sotemaakunta.

Ensimmäisen kerran Hilden väläytteli ajatusta Saimaan maakunnasta mielipidekirjoituksessaan viime syksynä. Silloin ajatus ei saanut tuulta alleen, sillä Etelä-Savosta ehdotukselle tuli varsin tyly tyrmäys.

Eikä täysin oikea aika ole nytkään, vaan vasta tulevaisuudessa, Hilden myöntää.

Saimaan maakunta ei ole nykyisen maakuntauudistuksen aikaraameissa realistinen vaihtoehto, sillä uudistuksen on määrä astua voimaan 1.1.2023.

– Mutta jos katsomme tulevaisuuteen, niin olisihan se meille luontaisin suunta. Etelä-Savolla kun ei ole parhaat mahdolliset lähtökohdat tulevaan. Nykytilanteessa mukavin ratkaisu toki olisi, jos Etelä-Savo pysyisi yhtenäisenä, Hilden sanoo.

Päähuomio väärissä asioissa

Ei Hilden pidä katastrofina sitäkään, jos Savonlinna, Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava hyppäisivät Pohjois-Savoon, kuten nyt lausuntokierroksella olevaan lakiluonnokseen on kirjattu.

– Onhan niitä pienempiä maakuntia kuin tämä Essoten alue. Ei mikään estä, ettei pienempi Etelä-Savo voisi olla toimiva ratkaisu.

Hildeniä harmittaa, että sotekiistelyn päähuomio on keskittynyt nimenomaan aluejakoihin. Tärkeämpää on saada palvelut toimimaan.

– Uudistuksen päätavoite on kuitenkin taata kaikille kohtuulliset ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut. Loppujen lopuksi se on ihan sama, mihin maakuntaan kukakin kuuluu tai minkä nimisessä maakunnassa sitä ollaan, Hilden huomauttaa.

Sotekiista

Maanantaina kannoistaan päättävät ainakin

Etelä-Savo

Mikkeli (kaupunginhallitus)

Hirvensalmi (kh)

Joroinen (valtuusto)

Kangasniemi (kh)

Mäntyharju (kh)

Pertunmaa (valtuusto)

Puumala (kh)

Pohjois-Savo

Kuopio (kh)

Kaavi (kh)

Kiuruvesi (kh)

Siilinjärvi (kh)

Tuusniemi (kh)

Varkaus (kh)

Pohjois-Savon maakuntahallitus

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri