Joulu on peruttu Kangasniemen kirkossa — Asbestilöytö hidastaa remonttia, joten kirkkosali saadaan käyttöön vasta tammikuussa

Myös seurakuntakeskuksen remontti on edessä. Sisäilmaongelmien vuoksi jumalanpalvelukset joudutaan pitämään kunnantalolla.

Arja Reinikainen

Kangasniemen kirkon peruskorjaus pitkittyy rakenteista löytyneen asbestin vuoksi.
Kangasniemen kirkon peruskorjaus pitkittyy rakenteista löytyneen asbestin vuoksi.

Kangasniemen 200 vuotta vanhan puukirkon peruskorjaus pitkittyy.

— Remontin yhteydessä on löytynyt asbestia, joka hidastaa merkittävästi purkutöitä, kertoo talouspäällikkö Jarmo Snicker.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kirkon olisi pitänyt olla käytössä ennen joulua.

— On selvää, ettei mittava remontti valmistu tämän vuoden puolella. Kirkkosali saadaan käyttöön näillä näkymin tammikuun puoliväliin mennessä.

Myös museovirasto ja kirkkohallitus ovat päätöksillään muuttaneet remonttisuunnitelmia. Suunnitelmaan kuului invaluiskan rakentaminen pohjoisen sisäänkäynnin puolelle sekä pienryhmätilan, invavessan ja varastotilan rakentaminen urkulehterin alle.

— Museovirasto ei puoltanut suunnitelmaa, eikä sitä myöskään kirkkohallitus tule puoltamaan, ennakoi Snicker.

Kirkon peruskorjauksen kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa. Peruskorjauksen yhteydessä nykyinen sähkölämmitys korvataan maalämmöllä.

Samalla kirkon sähköverkko ajanmukaistetaan ja kirkkosalin valaistusta parannetaan.

Sisäilmaongelmat jatkuvat seurakuntakeskuksessa

Seurakunnan normaalia arkea vaikeuttavat myös seurakuntakeskuksen jo vuosia jatkuneet sisäilmaongelmat.

Niiden vuoksi esimerkiksi jumalanpalveluksia ei voida järjestää seurakuntakeskuksessa, vaan ne pidetään kirkon remontin valmistumiseen saakka kunnantalon Kangasniemi-salissa.

Seurakuntakeskuksen sisäilmaongelmien vuoksi kolmen seurakunnan työntekijän työpiste on siirretty Tervaniemen tuvan tiloihin.

— Sisäilmaongelmia ei ole kuitenkaan havaittu kauttaaltaan talossa, joten esimerkiksi kirkkoherranvirasto palvelee seurakuntakeskuksessa kuten tähänkin asti, kertoo Snicker.

Seurakuntakeskuksen sisäilmaongelmia on yritetty saada kuriin useiden vuosien ajan.

— Korjaussuunnitelma on olemassa, mutta juuri nyt pääpaino on kirkon remontissa.