”Imettäminen onnistuu kävellessäkin” – Mikkeliläiset äidit ruokkivat vauvansa missä vain, eikä kukaan katso karsaasti

Nyt vietetään kansainvälistä imetysviikkoa. Mikkelissä asenteet imettämistä kohtaan ovat myönteiset, kertovat Nina Hyrkäs ja Anna Miettinen.

Vesa Vuorela

Anna Miettisen kuopus Atte on vielä parin viikon ajan täysimetyksellä.
Anna Miettisen kuopus Atte on vielä parin viikon ajan täysimetyksellä.

Mikkeliläiset Nina Hyrkäs ja Anna Miettinen ovat kohdanneet kotikaupungissaan ainoastaan myönteistä suhtautumista imettävää äitiä kohtaan.


Molemmat ovat kahden lapsen äitejä, joiden kuopukset ovat rintaruokinnassa. Hyrkkään seitsenkuinen Aatos maistelee rintamaidon lisäksi jo muitakin ruokia, mutta Miettisen viisi- ja puolikuinen Atte on vielä täysimetyksellä.


Arjen sujumisen kannalta on tärkeää, että lasta voi imettää muuallakin kuin kotona.
— Se helpottaa huomattavasti kotoa liikkumista, sanoo Miettinen.


Hyrkäs ja Miettinen ovat alusta asti imettäneet vauvojaan missä vain, kun lapselle nälkä iskee.
— Kunhan vain pääsee johonkin istumaan alas, Hyrkäs sanoo.
— Ei välttämättä tarvitse istuakaan — imettäminen onnistuu kävellessäkin, Miettinen jatkaa.


Hän muistaa, että esikoisen kanssa julkisella paikalla imettäminen oli ensimmäisellä kerralla vähän jännittävää, mutta siihen tottui nopeasti.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote lanseerasi maanantaina imetysmyönteisen kahvilan tunnuksen, ja myönsi sen ensimmäisenä Ramin konditorialle.


Millainen merkitys tällaisella tunnuksella on imettävien äitien näkökulmasta?
— Se ehkä rohkaisee arempia äitejä imettämään, naiset pohtivat.


Hyrkäs lisää, ettei ole missään muussakaan Mikkelin kahvilassa tai ravintolassa kokenut imettäessään oloaan torjutuksi. Sama koskee lasten mukana oloa ylipäätään.


— Olemme aika paljon käyneet lasten kanssa ulkona syömässä ja kahviloissa, eikä missään ole tullut sellaista oloa, että emme olisi tervetulleita.

Naisten mukaan imetys on saanut viime vuosina näkyvyyttä, ja asenteet imettämistä kohtaan ovat kehittyneet hyvään suuntaan.


He ovat kuitenkin huomanneet, että vanhat käsitykset esimerkiksi maidon riittämisestä istuvat yhä lujassa. Vaikka uuttakin tietoa on tarjolla, imetys on sen verran herkkä asia, että moni tuore äiti keskustelee asiasta vain lähimpiensä kanssa.


— Uskomukset ovat niin tiukassa, koska ne tulevat omalta äidiltä, ja hän taas on saanut ne omalta äidiltään, Hyrkäs miettii.

Hyrkäs ja Miettinen ovat imetystukiäiteinä mukana mikkeliläisen Rinnalla-imetystukiryhmän toiminnassa.


Ryhmä pitää joka kuun ensimmäinen keskiviikko Laajalammen Punapirtillä imetystuki-iltaa, johon voivat osallistua sekä odottavat äidit että jo synnyttäneet äidit vauvojensa kanssa. Myös isät ja tukihenkilöt ovat tervetulleita.


Imetystukea on tarjolla myös sähköpostitse sekä Facebook-ryhmän kautta.
— Imettäminen ei välttämättä aina ole helppoa. Vertaistukiryhmässä saa tukea ja ideoita, Hyrkäs sanoo.