Viksulle sataa kultaa ja kunniaa: Nyt mikkeliläinen belgianpaimenkoira valittiin vuoden poliisikoiraksi — ”Työn kohokohtia ovat ne hetket, jolloin voi pelastaa ihmishenkiä”

Vuoden poliisikoira -tittelin palkitsemisperusteissa Viksun erikoisosaamisalueiksi kiitellään vainajan etsintää ja rikospaikkaetsintää.

Tapani Romppainen

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoiraohjaajan Toni Tarkiaisen ja poliisikoira Viksun yhteistyö toimii saumattomasti.
Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisikoiraohjaajan Toni Tarkiaisen ja poliisikoira Viksun yhteistyö toimii saumattomasti.

Poliisikoira Viksun menestyskulku ei ota loppuakseen.

Uusimpana meriittinä Mikkelin poliisilaitoksella ohjaajansa, vanhemman konstaapelin Toni Tarkiaisen kanssa työskentelevän Viksun mainetekojen luetteloon lisätään Suomen Kennelliiton valinta vuoden 2019 poliisikoiraksi.

Aiemmin syksyllä Viksu voitti partiokoirien Suomen mestaruuden toisen kerran peräkkäin.

Lisäksi Viksu palkittiin ihmishengen pelastamisesta Mäntyharjussa.

Viksu on koulutettu henkilöetsintään, esine-etsintään, jäljestykseen, tottelevaisuuteen, ja suojeluun.

Vuoden poliisikoira -tittelin palkitsemisperusteissa Viksun erikoisosaamisalueiksi kiitellään vainajan etsintää ja rikospaikkaetsintää.

Toni Tarkiainen kertoo Kennelliiton tiedotteessa, että heille työn kohokohtia ovat ne hetket, jolloin voi pelastaa ihmishenkiä.

Valtava työtarmo ja kyky oppia nopeasti

Valitsijoiden mukaan Viksu ja Tarkiainen ovat onnistuneet kaikilla tehtäväkenttään kuuluvilla alueilla.

Virkakoiran koulutus on jatkuvaa, ja se vaatii sekä koiralta että sen ohjaajalta hyvää motivaatiota, innostusta ja saumatonta yhteistyötä. — Harri Lehkonen

Tarkiainen on kouluttanut kaksi hyvin menestynyttä poliisin partiokoiraa, Kennelliitto mainitsee.

”Viksu” on belgianpaimenkoira malinois, jonka oikea koko nimi on Suhteellisen Viktor.

Kennelliiton mukaan Viksua ja muita palkinnon saavia koiria yhdistää niiden valtava työtarmo ja kyky oppia nopeasti uusia asioita.

— Kiinnitin huomiota siihen, kuinka tärkeä rooli kunkin koiran ohjaajalla on ollut niiden koulutuksessa ja työtehtävissä. Nämä palkinnot kuuluvat myös heille. Virkakoiran koulutus on jatkuvaa, ja se vaatii sekä koiralta että sen ohjaajalta hyvää motivaatiota, innostusta ja saumatonta yhteistyötä, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen tiedotteessa.

Palkitsemistilaisuus järjestetään Helsingissä

Vuoden tullikoiraksi Kennelliitto on valinnut kultaisennoutajan Fennin eli ”Ainon”. Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä kesäkuussa 2018 Suomen itärajalla Nuijamaan tulliasemalla. Ainon ohjaaja on tullitarkastaja Seija Kontunen.

Vuoden rajakoira on saksanpaimenkoira Stoneman’s Garnet eli ”Cena”. Se työskentelee ohjaajansa vanhemman merivartija Rasmus Vikströmin kanssa Länsi-Suomen merivartiostossa Vallgrundin merivartioasemalla.

Vuoden vankilakoira on labradorinnoutaja Vesipedon Iso-Malla eli ”Tuisku”, joka työskentelee ohjaajansa, vanginvartija Vesa Laakson kanssa Turun vankilassa.

Vuoden sotakoiraksi nimettiin kultainennoutaja Njord eli ”Lex”, jonka ohjaaja on ylikersantti Jan Ekholm Upinniemen rannikkoprikaatista.

Vuoden virkakoirat saavat palkintonsa lauantaina 7. joulukuuta Helsingissä.