Mikkeliläinen suutarimestari Jari Kinnunen tekee avaimia joka lukkoon — "Käsillä tehdessä näkee palautteen jo työtä tehdessä"

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Jari Kinnusella on 27. vuoden kokemus avaimista.

Risto Hämäläinen

Suutarimestari Jani Kinnunen on työskennellyt alalla jo 27 vuotta.

Suutarimestari Jani Kinnunen Taitavilta suutareilta, olette erikoistunut etenkin avaimiin. Millaisia avaimia te teette?

— Meillä on hyvin laaja sortimentti erilaisia mekaanisia avaimia. Niitä löytyy meillä vähän joka puolelta, ja kaikki laatikot ovat täynnä. Lisäksi meillä on avainrobotit ja paljon erikoiskoneita. Autonavaimista tehdään perinteiset mekaaniset, ajonestolla sekä kaukosäätimillä varustettu ja myös avaimettomat järjestelmät.

Kuinka avain tehdään?

— Suuri osa tehdään nykyään tietokoneella. Esimerkiksi autonavaimissa sinne syötetään autosta tarvittavat tiedot ja kone sitten kertoo, mitä me voidaan tehdä sille. Mekaaniset avaimet tehdään yhä käsin, vaikka koneellakin se olisi mahdollista. Tuollaisen perinteisen ura-avaimen tekeminen vie minulta noin käsityönä vain noin 30 sekuntia.

Miten tähän ammattiin päätyy?

— Suutariksi on kaksi reittiä. Kankaanpäässä järjestetään peruskoulutus, joka kestää 13 kuukautta. Sen jälkeen lähdetään sitten etsimään työpaikkaa, missä oikeasti opiskellaan ammattia. Avainten valmistamiseen ei ole olemassa koulua, vaan laitteet hankkiessa maahantuoja kouluttaa. Lukkosepille on toki oma koulunsa, mutta se keskittyy nimenomaan lukitukseen ja asennukseen.

Kuinka itse päädyit ammattiin?

— Siellä Kankaanpäässä kävin perustutkinnon 90-luvun alkupuolella ja samassa paikassa mestaritutkinnon sitten 2000-luvulla. Lisäksi olen työssä oppinut mestari-kisälli periaatteella. Minulla on menossa nyt 27. vuosi alalla.

Onko jäänyt mieleen erikoisia tai haastavia avaimia?

— Laidasta laitaan on ongelmia. Eräs asiakas tuli Ruotsista kesämökilleen Mäntyharjulle. Avaimet olivat jääneet Ruotsiin ja se oli sellainen vanhanmallinen avain. Siinä sitten pelattiin valokuvien kanssa ja koska asiakkaalla oli 50 kilometriä matkaa kokeilemaan avainta, niin pyrittiin olemaan tarkkana. Onnellisestihan se päättyi ja asiakas käy täällä nykyäänkin morjenstamassa.

Mikä suutarin ja avaintentekijän ammatissa kiehtoo?

— Tämä on älyttömän monipuolista! Yrittäjänä pääsen itse vaikuttamaan siihen, mitä teen ja millaisia palveluita tarjoan. Käsillä tehdessä näkee palautteen jo työtä tehdessä ja sitten toisaalta on tietokoneiden kanssa teknistä piiperrystä, mikä sekin on mukavaa. Nämä ovat tavallaan toisiaan täydentäviä.

Tekijät-sarjassa jututamme mikkeliläisiä ihmisiä työnsä äärellä. Tämä juttu on ilmestynyt Keskiviikko-liitteessä 18.7.

Luetuimmat

Kommentoidut